14 Οκτ 2018

Η ίδια η Ε.Ε. αποδομεί τη fake ρητορική Μητσοτάκη

Η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα τα αναλυτικά στοιχεία για τα κονδύλια του Προσφυγικού: Πόσα χρήματα έχουν εγκριθεί, πόσα έχουν εκταμιευθεί και πόσα έχουν πάει στο Ελληνικό Δημόσιο


   Έπειτα από εβδομάδες ερωτήσεων και δηλώσεων της αντιπολίτευσης γύρω από την "κακοδιαχείριση" των 1,6 δισ. ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων, ήρθαν προχθές τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν στη δημοσιότητα, σχετικά με το ακριβώς πόσα χρήματα έχουν δοθεί στην Ελλάδα και πόσα σε διεθνείς οργανισμούς για τη διαχείριση του προσφυγικού στο έδαφός της.
   Από τα 1,69 δισ. ευρώ, οι ελληνικές αρχές έχουν να λαμβάνουν 794 εκατ. ευρώ, η Ύπατη Αρμοστεία 506,67 εκατ. ευρώ, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) 119,7 εκατ. ευρώ, η EASO 26 εκατ. ευρώ, οι διάφορες διεθνείς ΜΚΟ - εταίροι της Κομισιόν 1 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εγκριθεί, αλλά παραμένουν αδιάθετα 44,6 εκατ. ευρώ σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία.


   Αναλυτικότερα, τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ύψους 1,69 δισ., ευρώ για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα χορηγούνται ως εξής:
   * Πρώτον, στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 η Ελλάδα δικαιούται 561 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 322,8 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και 238,2 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ). Από τα 561 εκατ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί ως τον Οκτώβριο του 2018 τα 164 εκατ. ευρώ.
   * Δεύτερον, μέσω του ΤΑΜΕ και του ΤΕΑ η Επιτροπή έχει εγκρίνει, από το 2015 ως σήμερα, επείγουσα βοήθεια, ύψους 481 εκατομμυρίων ευρώ. Εξ αυτών, τα 233 εκατ. ευρώ χορηγούνται απευθείας προς τις ελληνικές αρχές, τα 150 εκατ. ευρώ στον UNHCR, τα 72 εκατ. ευρώ στον ΙΟΜ και 26 εκατ. ευρώ στην EASO. Από αυτά τα επείγοντα κονδύλια έχουν εγκριθεί και εκταμιεύονται σταδιακά ως εξής: "Υπουργείο Άμυνας 127,73 εκατ. ευρώ, υπουργείο Υγείας 27,45 εκατ. ευρώ, υπουργείο Εσωτερικών 26,95 εκατ. ευρώ, υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών 12,76 εκατ. ευρώ, υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής 10,42 εκατ. ευρώ".
   * Τρίτον, το Ταμείο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της Ε.Ε., που διαχειρίζεται ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, έχει εγκρίνει για την Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2016 650 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 605,3 εκατ. είναι ήδη συμβάσεις. Οι δικαιούχοι των χρηματοδοτήσεων από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης είναι μόνο διεθνείς οργανισμοί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη και η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που λαμβάνει ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες από αυτό το Ταμείο, καθώς συνήθως από αυτό το ταμείο προερχόταν η βοήθεια προς τρίτες χώρες. Κάπως έτσι άλλωστε είχε στηθεί και το μοντέλο χρηματοδότησης διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ και όχι χρηματοδότηση απευθείας στις κυβερνήσεις των τρίτων χωρών.
   Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της Κομισιόν, πριν την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία στις 18 Μαρτίου 2016 είχαν χορηγηθεί ανά υπηρεσία τα εξής ποσά: Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής 8,35 εκατ. ευρώ, Ελληνική Αστυνομία 5,58 εκατ. ευρώ, Γενική Γραμματεία Συντονισμού 6 εκατ. ευρώ, Ελληνικό Λιμενικό Σώμα 6,67 εκατ. ευρώ και Υπηρεσία Ασύλου 1,18 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.