22 Απρ 2019

Από τη Ροδαυγή ξεκίνησε η παρουσίαση του προγράμματος της Τζένης Ταπραντζή - VIDEO

- Οι προγραμματικοί άξονες για Τουρισμό - Πρωτογενή τομέα - Αθλητισμό
- Τζένη Ταπραντζή: Αντιπαλεύουμε τα πισωγυρίσματα, δεν βολευόμαστε στα αυτονόητα


    Η υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων και επικεφαλής της "Δημοτικής Αναγέννησης", Τζένη Ταπραντζή - Κοίλια θα παρουσιάσει σε τρεις εκδηλώσεις το πρόγραμμα της παράταξης καθώς και τους υποψήφιους Δημοτικούς συμβούλους της ανά περιοχή. Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Ροδαυγή, την Κορωνησία και την πόλη της Άρτας.
   Η αρχή έγινε το Σάββατο 20 Απριλίου 2019, στις 11 το πρωί, στη Ροδαυγή, όπου η Τζένη Ταπραντζή παρουσίασε κομμάτι του προγράμματος της παράταξης για τον Τουρισμό, Πρωτογενή τομέα και Αθλητισμό, καθώς και τους υποψήφιους Δημοτικούς συμβούλους της Δημοτικής Ενότητας Ξηροβουνίου.
   Στην εισαγωγική της ομιλία η υποψήφια δήμαρχος ανέφερε:



   Φίλες και φίλοι,
   αγαπητοί συνδημότες,
   είμαστε σήμερα εδώ, σ'αυτή την ακριτιά του δήμου μας, για να σηματοδοτήσουμε την αποφασιστικότητά μας να αναδείξουμε κάθε σπιθαμή, κάθε κομμάτι του τόπου μας. Τα ημιορεινά και τα ορεινά του Δήμου μας αποτελούν για εμάς βασικό στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης στην διοίκησή μας στον Δήμο Αρταίων. συνδημότες μας, το μεγαλύτερο κίνητρο για να κατέλθουμε στον στίβο της διεκδίκησης του Δήμου μας, είναι το όραμά μας για έναν σύγχρονο, ανοιχτό και δημοκρατικό Δήμο, ο οποίος θα μας αγκαλιάζει όλους. Για την Άρτα της ζωής μας!..
   Στις σελίδες του προγράμματός μας, εκθέτουμε τους βασικούς μας πυλώνες. Επιδιώκουμε να δώσουμε το στίγμα, τον τρόπο σκέψης και τη φιλοσοφία μας, τα οποία είναι προϊόν της διάδρασης των επιτροπών μας, που με απόλυτη δημοκρατία συστήσαμε, μέσα από συναντήσεις, εκτεταμένες συζητήσεις, και προβληματισμό των ομάδων εργασίας, υπό την επιστασία μου ως επικεφαλής της παράταξης και σαν υποψήφια δήμαρχος.
   Θεωρούμε ότι η σημερινή συνθήκη, με την απλή αναλογική, ανοίγει νέους δρόμους στην εκπροσώπηση και την έκφραση των πολιτών. Στην Άρτα έχουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά ανάγκη την δυναμική των συλλογικοτήτων, των διαφόρων πρωτοβουλιών, ακόμη και των απλών πολιτών, οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν παραγκωνισμένοι. Είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε όσους αισθάνονται αμήχανα απέναντι στην Δημοκρατία, επικαλούμενοι δήθεν «προβλήματα κυβερνησιμότητας». Πιστεύουμε στον πολίτη. Θέλουμε πολίτες ενημερωμένους, συμμέτοχους και συνεργάτες στα κοινά.
   Για τον λόγο αυτό, απευθύνουμε ένα πλατύ, ενωτικό και δυναμικό κάλεσμα σε όλους, όχι μόνο να επικοινωνήσουμε το όραμά μας αλλά και να γίνουμε συμμέτοχοι στην εφαρμογή του όταν αναλάβουμε τα ηνία του Δήμου μας.
   Tο πρώτο κομμάτι του προγράμματός, που επίσημα παρουσιάζουμε σήμερα εδώ, είναι για τον τουρισμό, και δεν είναι καθόλου τυχαίο το σημείο, γιατί, αν εδώ σ'αυτή την περιοχή δεν αναβιώσουμε την οίστρο να κάνουν οι άνθρωποι διακοπές, κάτι που και από τα παιδικά μας χρόνια ζήσαμε, τότε θα είμαστε ανακόλουθοι με το όραμά μας...
   Η Άρτα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα προνομιούχα περιοχή, όπου συνδυάζει το βουνό με την θάλασσα. Επιπλέον, βρίσκεται στην είσοδο της Ιωνίας Οδού και έχει πολλά μνημεία ιστορικού, αρχαιολογικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Θα περίμενε κανείς να έχει ακμάζοντα τουρισμό. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Από τη μια, δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές. Από την άλλη, τα σημεία ενδιαφέροντος είναι αναξιοποίητα και πολλές φορές απροσπέλαστα. Αποτέλεσμα: η Άρτα δεν υπάρχει στον τουριστικό χάρτη...
   Tο κομμάτι του τουρισμού θα παρουσιάσει η Σοφία Βασιλάκη, φιλόλογος.

  Τουρισμός...
   Όπως τόνισε η κ. Βασιλάκη, η εικόνα που παρουσίασε η κα Ταπραντζή, έχει δύο αναγνώσεις: από τη μια, προσφέρεται για αναστοχασμό σχετικά με τις ευκαιρίες που χάθηκαν και για όσα κατά καιρούς ειπώθηκαν και έμειναν στα λόγια...
   Από την άλλη, η τρέχουσα συγκυρία, αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να δώσει ώθηση για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Αρκεί να συλλογιστούμε τα παρακάτω:
   - Το φυσικό περιβάλλον της Άρτας δεν έχει επιβαρυνθεί από τουριστικές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, οι οποίες αφήνουν αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και, όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές περιοχές, δεν αφήνουν οικονομικό όφελος στην τοπική κοινωνία.
   - Ο βιότοπος του Αμβρακικού, καθώς και τα ημιορεινά προσφέρονται για οικοτουρισμό και εναλλακτικό τουρισμό, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να χαρούν τη φύση μέσα από αθλητικές δραστηριότητες. Δεδομένου ότι οι περιοχές αυτές είναι λιγότερο γνωστές, μέσα από μια στοχευμένη καμπάνια θα ήταν δυνατόν να γίνουν γνωστές σε ένα ευρύ κοινό, το οποίο αποζητά τουριστικούς προορισμούς και υπηρεσίες αυτού του είδους.
   - Με την αξιοποίηση ειδικών προγραμμάτων, υπάρχει η δυνατότητα για την ανάπτυξη μικρής κλίμακας τουριστικών υποδομών, οι οποίες θα είναι διασκορπισμένες σε όλο τον Δήμο, δίνοντας έμφαση στην δυνατότητα φιλοξενίας καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου, ώστε οι τουρίστες να μπορούν να χαρούν την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της Άρτας όλες τις εποχές.
   Στο σημείο αυτό έρχεται ο ρόλος του Δήμου. Μέσα από το Τμήμα Marketing θα επιδιωχθεί η τουριστική πολιτική να συνομιλήσει και να συνδεθεί άμεσα με τις δράσεις του πολιτισμού και του αθλητισμού, πολλαπλασιάζοντας με τον τρόπο αυτό την δυναμική της. Θα σχεδιαστούν και θα προβάλλονται ειδικά «πακέτα» θεματικού τουρισμού (θρησκευτικός τουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, αθλητικός τουρισμός κ.λπ.) τα οποία θα προσφέρονται σε ιδιώτες, καθώς και σε επαγγελματίες.
   Το γεγονός ότι η Άρτα δεν ήταν μέχρι σήμερα στον τουριστικό χάρτη θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα θετικά στοιχεία παρά αρνητικά. Αρκεί να αξιοποιηθεί σωστά, με σχέδιο και όραμα.
   Η περιοχή δεν είναι επιβαρυμένη από πλευράς μεγάλης κλίμακας τουριστικές υποδομές, συνεπώς το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν δεν έχει μαζικοποιηθεί και, κατά συνέπεια, δεν έχει υποβαθμιστεί. Το γεγονός ότι τώρα υπάρχει η δυνατότητα να χτιστεί η τουριστική πολιτική από την αρχή, δίνει την δυνατότητα να σχεδιαστεί σωστά, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής θέσης και των σημείων ενδιαφέροντος. Σύμμαχός μας είναι οι νέοι οδικοί άξονες, οι οποίοι δίνουν πλέον εύκολη και γρήγορη δυνατότητα πρόσβασης στην Άρτα. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ευκολότερα να την εξερευνήσουν. Αρκεί να μάθουν γι’ αυτήν και να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που τους προσφέρουν τα διάφορα τουριστικά «πακέτα».


   Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε το δεύτερο κομμάτι του προγράμματος της Δημοτικής Αναγέννησης, που αφορά στον Πρωτογενής τομέα και όπως επεσήμανε η κ. Ταπραντζή, η παρουσίαση γίνεται "εδώ στους κατ'εξοχήν χώρους της ανάπτυξής τους στην περιφέρεια του Δήμου μας"
   Την παρουσίασε έκανε ο γιος της υποψήφια δημάρχου, Γιώργος Κοίλιας, χημικός μηχανικός, από τους βασικούς συντελεστές της Επιτροπής του Πρωτογενούς τομέα...

  Πρωτογενής τομέας...
   Όλοι οι Αρτινοί έχουμε βιώσει από πρώτο χέρι την απαξίωση του Πρωτογενούς Τομέα στον τόπο μας. Όλοι έχουμε προβληματιστεί για το πώς είναι δυνατόν αυτός ο ευλογημένος τόπος, με τον Αμβρακικό, τα ημιορεινά, τον κάμπο, έναν τόπο όπου το πορτοκάλι ήταν η αιχμή του δόρατος της οικονομίας για δεκαετίες, να έχει υποστεί αυτόν τον μαρασμό. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική... Τα προϊόντα δεν βρίσκουν τον δρόμο για τις αγορές, ο μέσος όρος ηλικίας των αγροτών και των κτηνοτρόφων ολοένα και μεγαλώνει, οι νέοι δεν επιλέγουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.
   Στο σημείο αυτό είναι που οφείλει να παίξει καταλυτικό ρόλο η Δημοτική Αρχή. Να έχει όραμα, μακρόπνοο σχεδιασμό, να ανοίγει δρόμους και όχι να είναι μέρος του προβλήματος... Για μας, στην Δημοτική Αναγέννηση, η πολιτική γύρω από τον πρωτογενή τομέα δεν είναι απλώς ένα άθροισμα από αποσπασματικές δράσεις και έργα, όσο σημαντικά κι αν είναι καθένα από αυτά ξεχωριστά. Τον πρωτογενή τομέα θα πρέπει να τον φανταστούμε σαν μια πολύπλοκη μηχανή, όπου το κάθε γρανάζι θα πρέπει να δουλεύει τόσο μόνο του, όσο και σε συνάρτηση και συνεργασία με όλα τα άλλα και, θα συμπληρώναμε, και χάρις σε όλα τα άλλα. Ο «μηχανισμός» αυτός, ωστόσο, δεν θα μπορέσει να έχει αποτέλεσμα αν δεν λειτουργήσει στη βάση του σεβασμού του περιβάλλοντος και των ανθρώπων, στη βάση της αειφόρου ανάπτυξης.
   Θεωρούμε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι αλληλένδετος με την κοινωνία της Άρτας. Είναι η βάση της οικονομίας της και ο εγγυητής της ανάπτυξής της. Πιστεύουμε βαθύτατα ότι θα πρέπει να παραμείνει στα χέρια των ανθρώπων που τον πονούν και τον σέβονται. Για να έχουν δουλειά οι νέοι των χωριών μας και να μην μετατραπούν σε εργάτες-δουλοπάροικους σε σύγχρονους «τσιφλικάδες», όπως κι αν ονομάζονται αυτοί, οι οποίοι ως μοναδική τους επιδίωξη έχουν την μεγιστοποίηση του κέρδους εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και εις βάρος της ανθρώπινης κλίμακας…
   Στην Άρτα είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που έχουμε το Πανεπιστημιακό Τμήμα Γεωπονίας. Θα ήταν απερισκεψία να μην αξιοποιήσουμε αυτό το πλεονέκτημα μέσα από ένα ειδικό μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο, το οποίο θα αφορά στην παροχή τεχνογνωσίας και υποστήριξης στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας, στην έρευνα, καθώς και ένα κοινό μέτωπο για την διεκδίκηση ΕΣΠΑ και άλλων εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, με την απαραίτητη στελέχωση, σε συνεργασία με το Τμήμα Marketing θα μπορούσαν να παίξουν κομβικό ρόλο στο σημείο αυτό, συντονίζοντας, εμπνέοντας, επιμορφώνοντας και δίνοντας διεξόδους στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους ψαράδες μας. Θα μπορούσε να τους ανοίξει νέους δρόμους, βοηθώντας τους να εκμεταλλευτούν τόσο τα πλεονεκτήματα των προϊόντων τους, όσο τις προοπτικές που τους ανοίγει η σύγχρονη εποχή και η σύγχρονη τεχνολογία.
   Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, και της γεωργίας σε μία κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά απαξιωμένη ύπαιθρο. Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να συμβάλλει ώστε να εξασφαλιστούν οι συνθήκες εκείνες που θα κάνουν την «μηχανή» να δουλέψει.
   - Θα πρέπει να καλλιεργηθεί στους νέους η αντίληψη της επιχειρηματικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας, πετυχαίνοντας έτσι ένα θετικό άλμα που θα απαλλάξει τον πρωτογενή τομέα από τις παθογένειες του παρελθόντος. Ο κόσμος μας έχει αλλάξει. Οι νέοι δρόμοι έχουν εκμηδενίσει τις αποστάσεις. Η νέα τεχνολογία μπορεί να προσφέρει διεξόδους και ανοίγματα στις αγορές. Δεν έχουμε δικαίωμα να μείνουμε πίσω από τις εξελίξεις!
   - Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα παραμονής των νέων στην ύπαιθρο, καθώς και για επιστροφή όσων έχουν φύγει, ιδιαίτερα στα χρόνια της Κρίσης, και θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Για τον λόγο αυτό, ο τόπος θα πρέπει να τους εξασφαλίσει ό,τι απαιτείται για την σύγχρονη ζωή: σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, πολυχώρους πολιτισμού και άθλησης, αγροτικά ιατρεία, αγροτικο–κτηνοτροφικά κέντρα στελεχωμένα και, τέλος, προοπτικές συνεχούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης πάνω σε αγροτικά, όσο και γενικά πολιτιστικά ζητήματα.
   - Θα πρέπει να επιδιωχθεί η «καθετοποίηση» της παραγωγής, ο έλεγχος, δηλαδή, από τους παραγωγούς όλων των σταδίων παραγωγής και διακίνησης του προϊόντος τους. Αυτό μπορεί να γίνει μόνον μέσα από την καλλιέργεια της συνεταιριστικής κουλτούρας, γεγονός που θα προσέθετε στην προστιθέμενη αξία του προϊόντος.
   - Η άρδευση του κάμπου με κλειστό αγωγό από το φράγμα έχει πρωταρχική σημασία. Είναι εντελώς άστοχο η άρδευση να γίνεται με κατανάλωση ενέργειας, είτε ηλεκτρικής, είτε με καύσιμη ύλη, τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε την υψομετρική διαφορά που έχει το φράγμα του Αράχθου, κάτι που θα μείωνε δραματικά το κόστος.
   - Θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για την ενίσχυση και την διάδοση της τυποποίησης των προϊόντων στον τόπο παραγωγής, ενθαρρύνοντας τόσο συνεταιριστικές συλλογικότητες, όσο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έτσι, το όφελος της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων θα το ωφελούνται οι παραγωγοί και ο τόπος που τα παράγει.
   - Θα πρέπει να συστηματοποιηθούν οι προσπάθειες, σε συνεργασία και με το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου μας και με άλλους φορείς, ώστε να διεκδικηθούν με αποτελεσματικό τρόπο ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα για την ενίσχυση της μεταποίησης και της διάθεσης των προϊόντων.
   - Θα πρέπει να επιδιωχθεί η αναγνώριση προϊόντων ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, κάτι που προϋποθέτει συντονισμό ενεργειών και χάραξη ειδικής στρατηγικής από τον Δήμο, το Τμήμα Γεωπονίας, φορείς και συλλογικότητες της Άρτας.
   - Θα πρέπει, μέσα από την σύμπραξη του Δήμου με φορείς και συλλογικότητες, να επιδιωχθεί η εξωστρέφεια και η διάδοση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των προϊόντων της Άρτας. Με συμμετοχές σε εκθέσεις, διαφημιστικές καμπάνιες κ.ά.
   - Οι κτηνοτροφικές μονάδες θα πρέπει να εφοδιαστούν με άδειες λειτουργίας και να εκσυγχρονιστούν. Θα πρέπει να ενθαρρυνθούν επενδύσεις που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής, όπως λ.χ. η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες για την παραγωγή φτηνής ενέργειας.
   - Θα πρέπει να επιδιωχθεί η παραγωγή βιοαερίου από τα υποπροϊόντα των αγροτοκτηνοτροφικών μονάδων (κόπρος, κλαδέματα), ώστε να μη μένει τίποτα αναξιοποίητο.
   - Επιβάλλεται η συντήρηση των αγροτικών δρόμων και η μέριμνα γι’ αυτούς σε συνεχή βάση και όχι μόνον τις παραμονές των εκλογών...
   - Θα επιδιωχθεί η αξιοποίηση τοπικών πόρων καθώς και αναπτυξιακών προγραμμάτων για την ανάπτυξη αγροτουριστικών και οικοτουριστικών δραστηριοτήτων, καθώς και για την ενίσχυση της οικοτεχνίας, έτσι ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και να εξασφαλιστεί συμπληρωματικό εισόδημα.
   - Είναι επιβεβλημένη, τέλος, η στελέχωση των γεωτεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, ώστε οι γεωτεχνικοί υπάλληλοι να βρίσκονται στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων, παρέχοντας τις συμβουλές, την εμπειρία και τις γνώσεις τους.
   Όραμα και επιδίωξη της Δημοτικής Αναγέννησης, ως αυριανής Δημοτικής Αρχής, είναι να συμβάλλουμε ώστε η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα να γίνει συνειδητή επιλογή και στοιχείο υπερηφάνειας των Αρτινών. Μοχλός προόδου, εξωστρέφειας και ανάπτυξης και όχι λύση ανάγκης και αποτέλεσμα μιας άνευρης και απαθούς συνήθειας...


   Ακολούθως, η Τζένη Ταπραντζή, αφού τόνισε χαρακτηριστικά:  "Τι ρόλο μπορεί να παίξει ένας Δήμος στην καλλιέργεια του Αθλητισμού; Πώς μπορεί να κινητοποιήσει τους δημότες, να τους βγάλει από το σπίτι, να τους κάνει συμμέτοχους σε δράσεις σωματικής εκγύμνασης; Σε δραστηριότητες, με άλλα λόγια, που θα τους βοηθήσουν να κατακτήσουν μιαν άλλη ποιότητα ζωής, μακριά από την καθιστική ζωή και τις βλαβερές συνέπειες που αυτή επιφέρει;", έδωσε το λόγο, στη Δάφνη Γιώτη, για να παρουσιάσει το πρόγραμμα της Δημοτικής αναγέννησης για τον Αθλητισμό.

  Αθλητισμός
   Εμείς, ως Δημοτική Αναγέννηση, οραματιζόμαστε να κάνουμε πράξη το σύνθημα «άθληση για όλους», μέσα από την καλλιέργεια της αθλητικής κουλτούρας για όλες τις ηλικίες.
   Όταν λέμε «άθληση για όλους» εννοούμε για όλους!..
   Με αθλητικές δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Με ερασιτεχνικό αθλητισμό για γυναίκες και άντρες. Με οργανωμένες και ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες για άτομα τρίτης ηλικίας, καθώς και για άτομα με ειδικές ανάγκες.
   Για μας, αθλητισμός δεν είναι μόνον η ενασχόληση με κάποιο άθλημα σε επίπεδο επαγγελματικό ή σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Είναι πάνω απ’ όλα στάση ζωής και βασικός πυλώνας μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης, η οποία φιλοδοξεί να γίνει θελκτικός χώρος διαβίωσης για τους κατοίκους της. Για πολίτες κάθε ηλικίας οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να έρχονται σε επαφή με τη φύση, να χαίρονται τους δημόσιους χώρους και τις αθλητικές υποδομές του Δήμου, να κοινωνικοποιούνται και, τελικά, να διατηρούν «υγειές πνεύμα μέσα σ’ ένα υγειές σώμα». Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι επιβεβλημένη η χάραξη αθλητικής πολιτικής για τον Δήμο, με το βλέμμα στο μέλλον.
   Ο προγραμματισμός μας έχει τους ακόλουθους άξονες:
   - Δημιουργία Συντονιστικού Φορέα, ο οποίος θα έχει υπό την εποπτεία του τις αθλητικές υποδομές. Συγκεκριμένα: θα είναι επιφορτισμένος με την συντήρηση και την βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των βοηθητικών χώρων, καθώς και με την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων με σκοπό την μείωση του κόστους συντήρησης.
   - Δημιουργία νέων χώρων άθλησης με παρεμβάσεις μικρής κλίμακας και μικρού προϋπολογισμού: ανοιχτά γήπεδα, ποδηλατικές διαδρομές, πεζοπορικά μονοπάτια κ.ά.
   - Δημιουργία προπονητηρίων για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό (ακαδημίες).
   - Ανάληψη διοργανώσεων μικρής κλίμακας, τοπικού ή και υπερτοπικού χαρακτήρα, με στόχο και την προσέλκυση επισκεπτών (αθλητικός τουρισμός) και την προβολή του Δήμου μας. Τέτοιες διοργανώσεις μπορούν να είναι (ενδεικτικά): ο Δρόμος του Γεφυριου, ο Διάπλους του Αμβρακικού, Τουρνουά διαφόρων αθλημάτων κ.ά.
   - Συνεργασία με αθλητικούς φορείς και συλλόγους τόσο της Άρτας, όσο και άλλων περιοχών, με σκοπό την διοργάνωση κοινών αθλητικών δράσεων.
   Προς την κατεύθυνση αυτή, θα αγωνιστούμε να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα για την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού. Δυστυχώς, και στον τομέα του αθλητισμού, η Άρτα έχει μείνει τραγικά πίσω, χάνοντας πολλές ευκαιρίες απορρόφησης κονδυλίων. Το ζήτημα, ωστόσο, δεν είναι μόνον οικονομικό. Είναι πρωτίστως ζήτημα οράματος και κουλτούρας, η οποία, φυσικά, είναι κάτι που απαιτεί μακρόπνοο σχεδιασμό, συντονισμένες και στοχευμένες επικοινωνιακές καμπάνιες και όχι ευκαιριακά «πυροτεχνήματα» με αφορμή κάποια «αστραφτερά» αθλητικά γεγονότα. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι αν δεν υπάρχει όραμα και κεντρικός σχεδιασμός για την πλατιά καλλιέργεια της αθλητικής κουλτούρας, οποιοδήποτε έργο, όσο σημαντικό κι αν είναι, παραμένει «κενό γράμμα».
   Το όραμά μας, λοιπόν, έχει δύο σκέλη, που το ένα τροφοδοτεί και ενισχύει το άλλο: από τη μια, νοικοκύρεμα των υπαρχουσών υποδομών, καίριες παρεμβάσεις για νέους χώρους άθλησης μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας, αθλητικές διοργανώσεις τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την προώθηση του αθλητικού τουρισμού.
   Εκεί, καταλυτικό ρόλο θα παίξει η δυνατότητα του Δήμου να ανταπεξέλθει στο στοίχημα να λειτουργήσει ως «ομπρέλα», συντονίζοντας άτομα, φορείς και συλλόγους, αλλά και να αξιοποιήσει –επιτέλους!– τα σχετικά κονδύλια.
   Από την άλλη, είναι καταλυτικής σημασίας η καλλιέργεια της αθλητικής κουλτούρας και η μαζικοποίηση του αθλητισμού σε όλες τις ηλικίες. Στόχος μας είναι να αποκτήσουν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι αθλητικές εμπειρίες. Να γευτούν τη χαρά της συμμετοχής. Να αντιληφθούν επί της ουσίας πώς είναι να είσαι ενεργό μέρος–πρωταγωνιστής ενός αθλήματος, να είσαι ενεργός θεατής ή αντικειμενικός παρατηρητής ενός αθλητικού θεάματος. Να μάθουν να επικοινωνούν δια του αθλητισμού, με τον αθλητισμό και από τον αθλητισμό, ως ενεργές αθλητικές οντότητες.


   Κλείνοντας την εκδήλωση, η Τζένη Ταπραντζή σημείωσε:
   Θα ακολουθήσουν άλλες δύο εκδηλώσεις αφιερωμένες στην παρουσίαση του προγράμματός μας, πάλι σε σημεία στοχευμένα να αναδεικνύουν συνολικά τον Δήμο μας, την Κορωνησία και την τελευταία, την κεντρική στην Άρτα.
   Αγαπητές φίλες και φίλοι, την απόφαση αυτή την πήραμε με ένα αίσθημα: την αγάπη μας για τον τόπο που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε...με ένα και μοναδικό κριτήριο: την πίστη μας, ότι μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα, να ξαναδώσουμε υπόσταση, αξία και επιλογή σε 'μας και τα παιδιά μας, και θα νικήσουμε!
   Για τον λόγο αυτό, απευθύνουμε ένα πλατύ, ενωτικό και δυναμικό κάλεσμα σε όλους.
   Συμμετέχουμε, αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε, δεσμευόμαστε...
   Αντιπαλεύουμε τα πισωγυρίσματα, δεν βολευόμαστε στα αυτονόητα.
   Έχουμε όραμα για τον τόπο μας,
   Πάμε μπροστά!
   Γιατί, στην Άρτα της ζωής μας, θα είμαστε όλοι εκεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.