12 Ιουν 2019

Επίδομα για τους υπερήλικες ανασφάλιστους Βορειοηπειρώτες

- Είχε καταργηθεί με το πρώτο μνημόνιο, επανέρχεται με τροπολογία και μετά την παρέμβαση των Ηπειρωτών βουλευτών Γ. Στέφου, Κ. Μπάρκα και Μ. Κάτση
- Ικανοποίηση της ελληνικής μειονότητας, που ευχαριστεί τον Αλ. Τσίπρα, Έ. Αχτσιόγλου και Γ. Κατρούγκαλο
- Γ. Στέφος: «Δεν είναι ελεημοσύνη αλλά υποχρέωσή μας απέναντι στους Έλληνες που βρέθηκαν από την άλλη πλευρά των συνόρων»


   Με ικανοποίηση έγινε δεκτή στην εθνική ελληνική μειονότητα της Αλβανίας η αναθεώρηση των κριτηρίων χορήγησης σύνταξης ΟΓΑ στους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες ομογενείς.
   Σε ανακοίνωσή της μάλιστα, η Δημοκρατική Ένωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας «ΟΜΟΝΟΙΑ» ευχαριστεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και τους υπουργούς Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο, που εισήγαγαν τη σχετική τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή και «σύμφωνα με την οποία χιλιάδες ανασφάλιστοι συνταξιούχοι υπερήλικες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) στην Αλβανία θα λαμβάνουν επίδομα με λιγότερο αυστηρά κριτήρια, καθώς δρομολογήθηκε εξορθολογισμός του Άρθρου 93 του Νόμου 4387/2016 (Α‘ 85)».
   Το ειδικό επίδομα αλληλεγγύης που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ (πρώην ΟΓΑ) θα εισπράττουν στο εξής όλοι οι ανασφάλιστοι υπερήλικες που είναι μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.
   Το επίδομα είχε καταργηθεί στο πλαίσιο των μέτρων του πρώτου μνημονίου και επανέρχεται με τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή και μετά την παρέμβαση των Ηπειρωτών βουλευτών Γιάννη Στέφου, Κώστα Μπάρκα και Μάριου Κάτση.
   Ειδικότερα, με την τροπολογία που ψηφίσθηκε στη Βουλή, προβλέπεται ότι, στην περίπτωση των ανασφάλιστων υπερηλίκων δεν βρίσκουν εφαρμογή οι περιορισμοί που έθετε ο νόμος και προϋπέθεταν τη μόνιμη και νόμιμη διαμονή του υπερήλικος στην Ελλάδα για δεκαπέντε συνεχόμενα χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης, ή δεκαπέντε χρόνια μεταξύ 17 και του 67ου έτους της ηλικίας τους, εκ των οποίων τα δέκα συνεχόμενα πριν την υποβολή της αίτησης, καθώς και η μόνιμη και σταθερή διαμονή στην Ελλάδα.
   Επίσης, όσον αφορά στους ανασφάλιστους υπερήλικες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας, δεν θα εφαρμόζεται η διάταξη ως προς το ποσό του επιδόματος που καταβάλλεται ανάλογα με τα έτη διαμονής στη χώρα. Έτσι, μετά την ψήφιση της τροπολογίας, αποφεύγεται η διακοπή ή και η μη χορήγηση σύνταξης στους υπερήλικους, που έχουν την ιδιότητα του μέλους της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας και δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν.
   Τέλος, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η ετήσια δαπάνη από την χορήγηση του ειδικού επιδόματος αλληλεγγύης αγγίζει τα 11 εκατομμύρια ευρώ.
   «Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση δεν είναι ελεημοσύνη αλλά υποχρέωσή μας απέναντι στους Έλληνες που βρέθηκαν από την άλλη πλευρά των συνόρων», σχολίασε με νόημα ο βουλευτής Γιάννης Στέφος.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.