15 Ιουν 2019

Αλέξης Τσίπρας: Σαφές μήνυμα στην Τουρκία και κυρώσεις αν δεν σταματήσει τις παραβιάσεις - VIDEO

- Όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες
- Πλήρη στήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ


   "Οποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας, εάν δεν τερματίσει την παράνομη δραστηριότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της Συνάντησης των ηγετών των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στη Μάλτα.
   Την ανάγκη η ΕΕ να στηρίζει τα κράτη μέλη της απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις που έκανε μετά την 6η Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, στην Βαλέτα της Μάλτας.
   Στη Σύνοδο, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες της Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, έγινε συζήτηση μετά από ενημέρωση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, που "κλιμακώθηκαν με πρωτοφανείς παραβιάσεις και συμπεριφορές άκρως αντίθετες σε όλες τις αρχές της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου".



Είναι εξαιρετικά σημαντικό το σαφές μήνυμα που δώσαμε σήμερα, ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τα μέτρα που θα πάρει, εάν η Τουρκία δεν τερματίσει την παράνομη δραστηριότητά της. Ο μόνος δρόμος για σταθερότητα & συνεργασία στην Αν. Μεσόγειο, είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου.
37 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

"Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το σαφές μήνυμα που στέλνουμε σήμερα, ότι η ΕΕ θα εξετάσει και θα λάβει μέτρα αν η Τουρκία δεν σταματήσει την παράνομη δραστηριότητά της στην ΑΟΖ της Κύπρου", ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Εκφράσαμε την πλήρη στήριξή μας στο Νίκο Αναστασιάδη". Σημείωσε ότι "δεν αποτελεί ένα διμερές ζήτημα της Τουρκίας και της Κύπρου, ή της Τουρκίας και της Ελλάδας, είναι ευρωτουρκικά ζητήματα και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Ο πυρήνας της δικής μας αντίληψης είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες". Οι ηγέτες των έξι χωρών εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο Νίκο Αναστασιάδη και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του πρόεδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν: "Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο και στον σεβασμό της κυριαρχίας της. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην ΑΟΖ της Κύπρου".
Στήριξη της ΕΕ στην Συμφωνία των Πρεσπών
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόσο στην Σύνοδο όσο και στις δηλώσεις του μετά, αναφέρθηκε στην Συμφωνία των Πρεσπών υπογραμμίζοντας ότι η εφαρμογή της έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη και τη σταθερότητα της περιοχής μας και η υποστήριξη της Ευρώπης είναι σημαντική. Κατά την διάρκεια της Συνόδου ο κ. Τσίπρας υποστήριξε την ταχεία έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε., αναγνωρίζοντας τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της". Τη θέση αυτή θα επαναλάβει η Ελλάδα και στο προσεχές Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι στηρίζει ουσιαστικά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την περιφερειακή σταθερότητα, ειδικά αυτήν την κρίσιμη περίοδο, είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης.
Τονίσαμε ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη και τη σταθερότητα της περιοχής μας. Υποστήριξα την ταχεία έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας στην ΕΕ αναγνωρίζοντας τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της.
84 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Στην Σύνοδο συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Αλβανία, και όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας "τονίσαμε τη σημασία να παραμείνει και η Αλβανία στην ευρωπαϊκή πορεία, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει".
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην σημασία της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, "μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία που άρχισε από την Αθήνα και αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τον συντονισμό των χωρών μας στα κρίσιμα θέματα για την Ευρώπη".
Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου έχουν σε μεγάλο βαθμό, μια κοινή εμπειρία ως προς τις σημαντικότερες κρίσεις που πέρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οικονομία, στο προσφυγικό, αλλά και σε σχέση με τα μεγάλα ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας που περιβάλλουν την Μεσόγειο, είπε ο πρωθυπουργός.
Συζητήθηκε το προσφυγικό και μεταναστευτικό, και οι ηγέτες τόνισαν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από το πρίσμα της αρχής της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης και όχι μέσα από μια αντίληψη που επιρρίπτει όλες τις ευθύνες στις χώρες πρώτης εισόδου.
Ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας
Έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στο πολυετές δημοσιονομικό πρόγραμμα και στην ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός προϋπολογισμός για την ευρωζώνη ο οποίος θα προωθεί την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση στις χώρες του ευρώ. "Είναι σημαντικό να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση, με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων και να ενισχύσουμε την προστασία για τους νέους και τους άνεργους, με κοινό ταμείο ανεργίας και την καθιέρωση κοινού κατώτατου μισθού για τους ευρωπαίους πολίτες", ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Στην Σύνοδο συζητήθηκε η κλιματική αλλαγή και συμφωνήθηκε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία ως προς την τήρηση των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων.
Σήμερα δώσαμε ισχυρό μήνυμα για μια νέα ευρωπαϊκή ατζέντα: Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική Ευρώπη και την επένδυση στις νέες τεχνολογίες.
30 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Η διακήρυξη της Συνόδου
H πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου προς την τη Κύπρο στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εντός της ΑΟΖ της, η αναγνώριση της σημασίας εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς η υποστήριξη πολιτικών υπέρ της κοινωνικής Ευρώπης της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και υπέρ της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης, περιλαμβάνονται στην Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής «Med7» της Μάλτας, στην οποία συμμετείχαν οι επτά ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, ήτοι της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η Διακήρυξη της 7ης Συνόδου των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου επιβεβαιώνει τη μεγάλη επιτυχία της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε η Ελλάδα πριν από 3 χρόνια.
Στην Κοινή Διακήρυξη τους, οι «Med7» εκφράζουν «την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη» τους με την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της να εξερευνά, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς πόρους της εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο». Σύμφωνα με προηγούμενα Συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «7» υπενθυμίζουν την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Παράλληλα, εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη που η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ που καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκφράζουν τη σοβαρή τους ανησυχία για τις υφιστάμενες ή ενδεχόμενες γεωτρητικές δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.
Καλούν την ΕΕ «να συνεχίσει να εμπλέκεται σε αυτό το θέμα και σε περίπτωση που η Τουρκία δεν σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της να μελετήσει τη λήψη κατάλληλων μέτρων σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Οι «Med7» καλούν την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του πλαισίου διαπραγμάτευσης, περιλαμβανομένης της πλήρους και χωρίς διακρίσεις εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης σε σχέση με όλα τα κράτη μέλη. Επαναλαμβάνουν επίσης ότι «η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητη». Ως προς αυτό, επαναλαμβάνουν την έκκληση τους προς την Τουρκία για ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κύπρο.
Παράλληλα, οι «Med7» αναγνωρίζουν την ιστορική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη σημασία εφαρμογής της, καθώς θα ωφελήσει και την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Μακρόν σε Τουρκία: Σταματήστε τις παράνομες δραστηριότητες στην Κύπρο
Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από τη Μάλτα, μετά τη λήξη των εργασικών της 6ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της Ε.Ε.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του στην Κύπρο και την αλύγιστη πίστη του στην κυριαρχία της.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δείξει κανένα δείγμα αδυναμίας προς την Τουρκία, διαμήνυσε εξάλλου ο Μακρόν.
Αν. Κόστα: Υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου
Την πλήρη συμπαράστασή της Πορτογαλίας στην Κύπρο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα κατά τις κοινές δηλώσεις των 7 ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου.
Προέταξε μάλιστα την ανάγκη υπεράσπισης των διεθνών δικαιωμάτων και του δικαίου σε όλες τις περιπτώσεις και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου για την εκμετάλλευση των ίδιων της πόρων. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα υπογράμμισε επίσης ότι η αξία της αλληλεγγύης είναι θεμελιώδης στην ΕΕ και αφορά την Κύπρο και όλες τις χώρες όποτε η ακεραιότητά τους απειλείται.
Μουσκάτ: Πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο για την κλιμάκωση της κατάστασης με την Τουρκία
Την στήριξη και την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε ότι αφορά την ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της αλλά και στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, εξέφρασαν οι ηγέτες των MED7 στο πλαίσιο των δηλώσεων τους αμέσως μετά το κύριο μέρος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται, στη Βαλέτα της Μάλτας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να τους ευχαριστεί.
Ο οικοδεσπότης, Πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ είπε ότι «το έχουμε καταστήσει απόλυτα σαφές ότι παρέχουμε πλήρη στήριξη μας στους Κύπριους φίλους μας για τα παρόντα θέματα και αυτή η στήριξη είναι αμέριστη».
Κόντε: Η Κύπρος έχει απολυτό δικαίωμα να εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ
Την πλήρη υποστήριξη του στην Κύπρο, διαμηνύοντας πως έχει απόλυτο δικαίωμα να εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε. «Εκφράζουμε την πλήρη μας υποστήριξη προς την Κύπρο. Η Κύπρος έχει απόλυτο δικαίωμα να εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δηλαδή να προχωρήσει σε οποιαδήποτε δραστηριότητες θεωρεί ότι είναι προς όφελος της χώρας της στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό είναι κάτι που συζητήσαμε και στη συνάντηση και εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην Κύπρο» ανέφερε χαρακτηριστικά από τη Μάλτα ο Ιταλός πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη λήξη των εργασιακών της 6ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της Ε.Ε.
Σάντσεθ: Θα ήθελα να εκφράσω πλήρως την αλληλεγγύη της ισπανικής κυβέρνησης στον κυπριακό λαό
Θα ήθελα να εκφράσω πλήρως την αλληλεγγύη της ισπανικής κυβέρνησης στον κυπριακό λαό και στην κυπριακή κυβέρνηση για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας, δήλωσε στην κοινή συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.
Ν. Αναστασιάδης: Ευχαριστίες για την πλήρη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με τις εξελίξεις στην ΑΟΖ
Για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ ενημέρωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τους ηγέτες των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, στη διάρκεια της Συνάντησης τους στη Μάλτα.
Στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά τη Συνάντηση ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να συμβάλλει για τη δημιουργία συνθηκών ώστε να βρεθεί μια μόνιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, ενώ ευχαρίστησε τους άλλους ηγέτες για την υποστήριξη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Ολοκληρες οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά την 6η Σύνοδο των χωρών του Νότου της Ε.Ε.
Ευχαριστώ θερμά τον Γιόζεφ για τη φιλοξενία του. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στη Μάλτα, στην 6η Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου. Η πρώτη Σύνοδος ήταν τον Σεπτέμβριο του ’16 στην Αθήνα. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βλέπω ότι μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε στην Αθήνα σήμερα παίρνει έναν χαρακτήρα μονιμότητας και αναδεικνύει το γεγονός ότι οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου έχουν κοινή εμπειρία, έχουν κοινά συμφέροντα να υπερασπιστούν για τους λαούς τους και κοινές επιδιώξεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κυρίως, όμως, κοινές εμπειρίες, που έχουμε αποκτήσει και κατά τη διάρκεια της κρίσης της οικονομικής, της προσφυγικής, και όλα αυτά τα ζητήματα τα συζητήσαμε σήμερα μπροστά στις νέες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Συζητήσαμε για τη στρατηγική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις προτεραιότητές της την επόμενη πενταετία. Μιλήσαμε για τις περιφερειακές εξελίξεις. Και, βεβαίως, συμφωνήσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έναν ισχυρό διεθνή ρόλο να διαδραματίσει, αναδεικνύοντας μια ενεργητική εξωτερική πολιτική και δίνοντας σαφή μηνύματα υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου, αλλά και της ειρήνης.  
Σε αυτό το πλαίσιο, βεβαίως, αποτέλεσε σημαντικό μέρος της συζήτησής μας σήμερα οι εξελίξεις που αφορούν τις παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκφράσαμε την πλήρη στήριξή μας στον Νίκο Αναστασιάδη και βεβαίως συμφωνήσαμε ότι το ζήτημα αυτό δεν αποτελεί ένα διμερές ζήτημα της Κύπρου και της Τουρκίας. Ενδεχομένως και τα ζητήματα που προκύπτουν στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας δεν είναι διμερή ζητήματα. Είναι ευρωτουρκικά ζητήματα και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Και θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το σαφές μήνυμα που δίνουμε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει και να πάρει συγκεκριμένα μέτρα, εάν η Τουρκία δεν τερματίσει την παράνομη δραστηριότητά της. Ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών είναι ο διάλογος. Εμείς υποστηρίζουμε ως μόνο δρόμο τη συνεργασία και την επιδίωξη της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και άρα βασικός πυρήνας της δικής μας αντίληψης είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Και όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα υφίσταται συνέπειες.
Συζητήσαμε, βεβαίως, και για την ανάγκη να υποστηριχτεί η εφαρμογή της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών που έχει ιδιαίτερη σημασία για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, για τη σταθερότητα συνολικά στην Ευρώπη, αλλά και για την ευρωπαϊκή προοπτική των λαών της Βαλκανικής. Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξα την ταχεία έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη γειτονική μας χώρα, για τη Βόρεια Μακεδονία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες. Τη θέση αυτή θα επαναλάβω και στη Σύνοδο Κορυφής, τη μεθεπόμενη εβδομάδα.  
Πρέπει να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα, ένα θετικό μήνυμα στους λαούς των Βαλκανίων. Προχωρούν με τόλμη, επιχειρούν μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και ταυτόχρονα ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στον εθνικισμό. Και, βεβαίως, πιστεύω ότι αυτός είναι ο δρόμος για όλες τις χώρες των Βαλκανίων, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να εξετάσουμε καθεμία ξεχωριστά σε σχέση με την πρόοδο που καταφέρνει να επιδείξει. Θα ήμασταν ευτυχείς, λοιπόν, αν και η Αλβανία μπορούσε να προχωρήσει σε αυτήν την πορεία. Να προχωρήσει σε περισσότερες και ουσιαστικότερες μεταρρυθμίσεις.
Συζητήσαμε, επίσης, σήμερα  το προσφυγικό και το μεταναστευτικό και τονίσαμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από το πρίσμα της αρχής της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης και όχι μέσα από μία αντίληψη που επιρρίπτει τις ευθύνες στις χώρες πρώτης εισόδου. Και γι’ αυτό τονίσαμε όλοι ότι χρειάζεται ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών.  
Κουβεντιάσαμε για την ανάγκη να ενισχυθεί ο λεγόμενος κοινωνικός πυλώνας, την ανάγκη να προχωρήσουμε σε άμεσα μέτρα για την κοινωνική και γεωγραφική σύγκλιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων, να καταπολεμήσουμε τις κοινωνικές ανισότητες μέσω της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την καταπολέμηση της ανεργίας. Και αυτή είναι μία πάρα πολύ σημαντική κοινή θέση. Η άποψη δηλαδή ότι πρέπει να υπάρχει ένα επίπεδο προστασίας για τους νέους, τους εργαζόμενους, τους άνεργους στην Ευρώπη. Ένα κοινό ταμείο ανεργίας και ένας κοινός κατώτατος μισθός για τους Ευρωπαίους εργαζόμενους.  
Τέλος, συζητήσαμε διεξοδικά για την κλιματική αλλαγή. Για το πολύ θετικό μήνυμα που λάβαμε από τους Ευρωπαίους πολίτες που ευαισθητοποιούνται στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος. Και ιδιαίτερα από τους νέους και τις νέες. Αυτή η ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών πρέπει να είναι εντολή σε όλους εμάς, τις κυβερνήσεις της Ε.Ε., ώστε η επόμενη πενταετία να είναι μία πενταετία που θα τεθούν σε προτεραιότητα ζητήματα του περιβάλλοντος και της προστασίας της ποιότητας της ζωής μας. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων.  
Με αυτές, λοιπόν, τις σκέψεις θα ήθελα για άλλη μία φορά να ευχαριστήσω τον Γιόζεφ για τη φιλοξενία. Να ευχαριστήσω και όλους τους ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα γεωπολιτικής σημασίας ζητήματα που τέθηκαν σήμερα στο τραπέζι των συζητήσεων. Την υποστήριξη, δηλαδή, στις πάγιες θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Ελληνικής Δημοκρατίας, για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου στην εύθραυστη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και του Αιγαίου.
Με αυτές, λοιπόν, τις σκέψεις για άλλη μία φορά ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.