21 Ιουλ 2019

«Πυροτέχνημα» αποδείχθηκε η «βόμβα Κεραμέως» αλλά η ανησυχία παραμένει στην Άρτα

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι οι δήθεν «αδυναμίες» ήταν προσχηματικές και ανύπαρκτες, αλλά η ζημιά της «βόμβας» είναι υπαρκτή


   «Πυροτέχνημα» αποδείχθηκε η «βόμβα» (διαβάστε ΕΔΩ) για την παράταση στην προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών που δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου, όπως είχε ανακοινώσει η νέα υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να ελεγχθούν τα νέα τμήματα, που προέκυψαν από τη συγχώνευση των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια και αναμένεται να λειτουργήσουν από το νέο ακαδημαϊκό έτος.
   Ωστόσο, η λήξη της διήμερης παράτασης, χωρίς να επέλθει καμία αλλαγή στα μηχανογραφικά δελτία, δείχνει ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν δίστασε να δημιουργήσει εντυπώσεις και να αναστατώσει εκατοντάδες χιλιάδες υποψηφίους και τις οικογένειές τους μόνο και μόνο για να καταλογίσει προχειρότητα στην προηγούμενη κυβέρνηση, σχετικά με την αναδιαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη και την έναρξη λειτουργίας των νέων τμημάτων.
   Η αγωνία, όμως, των υποψηφίων δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Αντίθετα, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγάλη ευθύνη και σοβαρότητα.
   Χωρίς να διαθέτει το παραμικρό στοιχείο για το καθεστώς των νέων τμημάτων, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε την Παρασκευή 12 Ιουλίου ότι θα δοθεί παράταση για να «διαπιστώσουμε αν υπάρχουν οποιεσδήποτε αδυναμίες σχετικά με τη λειτουργία των νέων τμημάτων, είτε σε ανθρώπινο δυναμικό είτε σε υποδομές. Θα δοθεί, λοιπόν, μία παράταση» είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών - εξπρές στα μηχανογραφικά λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας και ενώ μεγάλο μέρος των υποψηφίων είχε οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό. 
   Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πάντως ότι η κατάσταση στα νέα τμήματα δεν είναι εκείνη που επιδίωξε να παρουσιάσει η Ν.Δ. με πρόσχημα τις «αδυναμίες» που δήθεν έθεταν σε κίνδυνο την ομαλή έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, καθώς τα μηχανογραφικά θα παραμείνουν ως έχουν και οι υποψήφιοι μπορούν επιτέλους να ησυχάσουν αναμένοντας τις βάσεις στο τέλος Αυγούστου.
   Μόνο, που υπάρχει ένα πρόβλημα. Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε "τέλος καλό, όλα καλά".
   Κι αυτό, διότι, από την Παρασκευή 12 Ιουλίου έως την ώρα που δόθηκε «λήξη συναγερμού» για την προσχηματική, όπως αποδείχθηκε, «βόμβα Κεραμέως» η ζημιά είχε γίνει για την Άρτα, καθώς ανεξάρτητα από την τελική έκβαση, είναι βέβαιο ότι πολλοί υποψήφιοι είτε δίστασαν να επιλέξουν είτε δίστασαν να οριστικοποιήσουν Σχολή της Άρτας στο μηχανογραφικό, καθώς είχαν το φόβο μην τυχόν βρεθούν ξεκρέμαστοι.
   Έτσι, όπως φαίνεται, ο αριθμός των 650 φοιτητών στο πρώτο έτος, στην Άρτα, μάλλον θα αποδειχθεί άπιαστο όνειρο. Με αποτέλεσμα, οι Σχολές να έχουν πολύ λιγότερους φοιτητές απ' ότι είναι το δυναμικό τους.
   Με λίγα λόγια, θα υπολειτουργούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια τη λειτουργία τους, για την ακαδημαϊκή κοινότητα, για το εκπαιδευτικό έργο, για την τοπική κοινωνία. Και η υπολειτουργία μιας Σχολής μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ως «άλλοθι».
   Διότι, και αυτό είναι ένα γεγονός που επιτείνει την ανησυχία - και το έχουμε δει αυτό και στο παρελθόν, επί ΣαμαροΒενιζέλων- με πρόσχημα την υπολειτουργία, έρχεται η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση, κάτι που τελικά καταλήγει σε κατάργηση. Άλλωστ, η κ. Κεραμέως έχει αποδείξει ότι δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να καταργήσει νέες Σχολές, όπως έκανε, με το «καλημέρα», με τη Νομική Πάτρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.