15 Σεπ 2019

Αλέξης Τσίπρας: Ανάπτυξη δεν είναι oi «αρπαχτές», τα «δώρα» στους εργολάβους και οι αντεργατικές ρυθμίσεις - VIDEO

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει μαχητική, προγραμματική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση


   "Μαχητική, σύγχρονη και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στα πλαίσια της 84ης ΔΕΘ, επικεντρώνοντας την κριτική του στην δημαγωγία και την υποκριτική στάση του Κυρ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. τις υπαναχωρήσεις και τις μνημονιακές "μεταρρυθμίσεις" που θα προωθήσει.
   «Δεν είμαι απ αυτούς που πιστεύουν ότι εμπειρία και ωρίμανση σημαίνει δεν διεκδικούμε μαχητικά» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια μακρά εμπειρία στην πολιτική ζωή τού τόπου και κυβερνητική εμπειρία, και δεν πρόκειται να καταφύγει σε κασσανδρολογία και καταστροφολογία.
  "Εποικοδομητική και μαχητική" αντιπολίτευση
   Ο Αλέξης Τσίπρας επικέντρωσε την κριτική του στα "συνειδητά ψεύδη" του κ. Μητσοτάκη όταν ήταν στην αντιπολίτευση για την οικονομία και το δήθεν 4ο μνημόνιο καθώς και για τη Συμφωνία των Πρεσπών που σήμερα θα τιμήσει όπως λέει. Εμείς δεν θα κάνουμε τέτοια αντιπολίτευση αλλά μια αντιπολίτευση "εποικοδομητική και μαχητική".



Για τα αρχαία του μετρό Θεσσαλονίκης ήταν η δεύτερη ερώτηση με αφορμή την αναφορά του Αλ. Τσίπρα στην ομιλία του για το: "νέο εθνικό εργολάβο"
"Για πάρα πολλά χρόνια στον τόπο η ανάδοχος εταιρεία είχε χαρακτηριστεί ο εθνικός εργολάβος και όχι μάλιστα από μένα αλλά και από προκατόχους μου στο πρωθυπουργικό αξίωμα. Η δική μας κυβέρνηση δεν θέλησε να μπει σε μια διαπλοκή αλλά καθόρισε τους όρους υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Η ανάδοχος εταιρεία και τότε και τώρα είναι μια από τις πιο σημαντικές κατασκευαστικές εταιρείες στο χώρο. Συνεργαστήκαμε άψογα και για αυτό τρέξαμε το έργο 3 φορές πιο γρήγορα από τα προηγούμενα χρόνια. Σε 2.5 μόλις χρόνια φτάσαμε το έργο στο 75% ενώ τα προηγούμενα χρόνια ως το 2016 μόλις στο 30%. Μόλις βγήκε η νέα κυβέρνηση η εταιρεία άρχισε να πετάει αϊτό. Γιατί άραγε;" ανέφερε χαρακτηριστικά.
"Παραδεχόμενος ο Μητσοτάκης ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, που δεν υπάρχουν, δίνει το πάτημα να διεκδικήσει αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ο ίδιος εργολάβος προεκλογικά είχε μιλήσει για αύξηση στα διόδια στην Αττική Οδό και δεν του το επιτρέψαμε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου."
Ούτε αρχαία, ούτε μετρό δεν θα έχει η Θεσσαλονίκη εξαιτίας της απόφασης του Κυρ. Μητσοτάκη
"Οι καθυστερήσεις στο μετρό προκύπτουν από τις επιδιώξεις του κ. Μητσοτάκη. Εμείς είπαμε και αρχαία και μετρό και σήμερα ξαναγυρνάμε ούτε αρχαία ούτε μετρό. Υπάρχει μια προϊστορία στον τόπο. Η ΔΕΗ έπρεπε να έχει προσανατολιστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάτι που δεν είχε γίνει. Εμείς ξεκινήσαμε κάτι τέτοιο..."
"Ενέταξα χθες το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος ως στοιχείο της δικής μας αυτοκριτικής είπε ο Αλ. Τσίπρας τονίζοντας ότι θα ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ μια πολύ μεγάλη συζήτηση ενόψει της ανασυγκρότησης του για το τι σημαίνει πράσινη πολιτική και τι σημαίνει για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων."
"Αν θα πάμε σε φυσικό αέριο, ή θα μείνουμε στο πετρέλαιο θα είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κλιματική αλλαγή πρέπει να μας αφορά. Το πετρέλαιο ανήκει στο χθες και όχι στο αύριο".
"Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης"
Σε ερώτηση για το σκάνδαλο Novartis ο Αλ. Τσίπρας απάντησε: "Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης". Το σκάνδαλο Novartis αφορά συγκεκριμένα πράγματα, την υπερτιμολόγηση. Κανείς δεν μπορεί να μιλά για σκευωρία γιατί υπάρχει συγκεκριμένο εισαγγελικό πόρισμα καθώς και έρευνα του FBI. Σε εσωτερικά έγγραφα της Νοβάρτις ο κ. Φρουζής κόμπαζε μαζί με άλλους για την προνομιακή μεταχείριση για τις τιμές.
"Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει προανακριτική επιτροπή, εξεταστική, ειδικά δικαστήρια για να μάθει ο ελληνικός λαός ποιο το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία."
Aναπτυξιακό νομοσχέδιο της Ν.Δ.
"Και διαφωνούμε κάθετα με το μοντέλο και δεν μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη, το μοντέλο της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας μας οδήγησε στην κρίση.
Πέρα από τις αντεργατικές ρυθμίσεις που περνά το αναπτυξιακό νομοσχέδιο έχει μια σειρά από φωτογραφικές διατάξεις σε κλάδους της οικονομίας που δεν προσφέρουν προστιθέμενη αξία στην παραγωγική διαδικασία. Επιδοτούνται τα ντιλίβερι, οι εξορύξεις και το μονοπώλιο στην διακίνηση του έντυπου τύπου. Τα ζήσαμε αυτά, τα χρόνια των κουμπάρων".
Δεν είναι δυνατόν να βγάζει μόνος του ο υπουργός Ανάπτυξης να δίνει μόνος του αδειοδοτήσεις για επενδύσεις.
Αλ. Τσίπρας: Η ασυδοσία δεν θα οδηγήσει στην ανάπτυξη
"Δεν μπορεί να αυξάνετε κατά το δοκούν ο συντελεστής δόμησης" έφερε για παράδειγμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το τι σημαίνει ανάπτυξη. Ο κ. Τσίπρας είπε:
"Ναι στην διευκόλυνση των επενδυτικών σχεδίων, ναι στην γρηγορότερη απόδοση δικαιοσύνης. Εμείς αλλάξαμε το πλαίσιο για την συντόμευση της δημιουργίας μιας επιχείρησης, σε ένα τέταρτο μπορεί να ανοίξει μια επιχείρηση. Όχι όμως στην ασυδοσία. Η ασυδοσία δεν θα οδηγήσει στην ανάπτυξη."
 "Με λένε Τσίπρα, δεν με λένε Μητσοτάκη" απάντησε στην ερώτηση αν θα ζητήσει πρόωρες εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές διότι ήθελε να δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα με την βοήθεια μερίδας των μίντια κυρίως όμως το έκανε για να συσπειρώσει το κόμμα του. Εμένα δεν με ενδιαφέρει να διχάσω. Να δημιουργήσω τοξικό κλίμα. Έχω ευθύνη για την διακυβέρνηση του τόπου. Θα κάνουμε μια μαχητική αντιπολίτευση αλλά η ίδια η ζωή και ο πρωθυπουργός που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων θα δείξει αν θα έχουμε πρόωρες εκλογές.
Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τα πλεονάσματα: "Θα είχαμε την δυνατότητα με 1% δημοσιονομικό χώρο για περισσότερες ελαφρύνσεις και δαπάνες στήριξης. Μας κατηγορούσε ο κ. Μητσοτάκης ότι φέραμε ψηλά πλεονάσματα όταν η Ν.Δ. του Σαμαρά είχε υπογράψει 4.5%. Τα πλεονάσματα είναι η συνεισφορά της χώρας για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους που παραμένει πολύ υψηλό και έγινε τόσο από τα αποτυχημένα προγράμματα διάσωσης."
"Αν ζητήσουμε να μειώσουμε την δική μας συμβολή στην αποπληρωμή του χρέους προφανώς δεν θα είναι κάτι που τίθεται εύκολα αν προσβλέπει κανείς σε θετική απάντηση."
"Τα 37 δις ευρώ ταμειακό απόθεμα που εξασφαλίσαμε είναι και το διαβατήριο μας στις αγορές. 5.5 δις από τα 37 είχαμε πει να πάει σε έναν ειδικό λογαριασμό ώστε το 3.5% να γίνει 2.5. Άρα προσφέραμε μια λύση μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων χωρίς να παραβιάζουμε την συμφωνία. Αυτή η λύση δεν είχε ανάγκη διαπραγμάτευσης. Αυτή η λύση συζητήθηκε με τους εταίρους μας και δεν υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις διότι θα τις ξέρατε... θα υπήρχαν ανακοινώσεις."
"Όταν ανέλαβε ο Κυρ. Μητσοτάκης απέρριψε το σχέδιο αυτό και τάζει στους εταίρους σκληρές μνημονιακές μεταρρυθμίσεις για να πάρει χαμηλότερα πλεονάσματα. Ενώ το 2020 θα είχαμε χαμηλότερα πλεονάσματα άρα μεγαλύτερο περιθώριο φοροελαφρύνσεων για τον ελληνικό λαό τώρα με τον κ. Μητσοτάκη θα έχουμε 3.5%"
Υπερασπιστήκαμε το δημόσιο συμφέρον στο Ελληνικό
Ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με τις επενδύσεις: "Καταφέραμε να βάλουμε ένα τέλος στην μακρά περίοδο αποεπένδυσης της ελληνικής οικονομίας. Το Ελληνικό από το 2001 - 2014 ερχόντουσαν και φεύγανε σχέδια επί χάρτου. Εμείς διαπραγματευτήκαμε την σύμβαση, την αλλάξαμε κάναμε προσπάθεια να έχουμε συμμαχο το ΣΤΕ. Φέραμε το Προεδρικό Διάταγμα. Δεν υπήρχε ούτε κτηματολόγιο, ούτε καθορισμός του αιγιαλού. Φέραμε την διαδικασία ως το 80% υπερασπιζόμενοι το δημόσιο συμφέρον".
Δεν βάλαμε στέλεχος της Lamda στην κυβέρνηση... Ο διαγωνισμός θα γίνει τον Οκτώβριο και αυτό είναι αποτέλεσμα της δικής μας δράσης.
"Δεν είναι η Ελλάδα μια χώρα που της αξίζουν "οι αρπαχτές" στις επενδύσεις. εμείς είχαμε και ρεκόρ στις επενδύσεις και υπερασπιστήκαμε το δημόσιο συμφέρον" υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε ερώτηση για την συνταγματική αναθεώρηση, την απλή αναλογική, τον Προκόπη Παυλόπουλο και για τις διπλές εκλογές απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας:
Στα 4.5 χρόνια που είχα την τιμή και την ευθύνη να είμαι πρωθυπουργός διαχειρίστηκα κρίσιμα θέματα για τον τόπο. Θέλω να πιστεύω ότι παρά τις παραλείψεις ή τα λάθη, στα κρίσιμα ζητήματα που άπτονταν το αύριο δεν τα διαχειρίστηκα με βάση το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος ή κόστος και πήρα δύσκολες αποφάσεις.
"Μπορούσα να μην έχω προτείνει τον Προκ. Παυλόπουλο αλλά στέλεχος από την Αριστερά. Πρότεινα ένα πρόσωπο από την συντηρητική παράταξη και δεν πιστεύω ότι έκανα λάθος γιατί χρειάζεται ευρύτατη συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας."
Αντιθεσμική η πρόταση της Ν.Δ. για εκλογή του ΠτΔ με 151 ψήφους

 Σε κρίσιμα θέματα που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο εξουσίας δεν μπορείς να λειτουργείς ανεύθυνα. Φέραμε πρόταση απεμπλοκής της εκλογής του ΠτΔ από τις εκλογές. Το Σύνταγμα πρέπει να εκβιάζει την συναίνεση, να την απαιτεί... Η Ν.Δ. άλλαξε πολλές φορές θέση τότε και σήμερα φέρνει την πρόταση για εκλογή με 151. Είναι μια αντιθεσμική και ανεύθυνη στάση αυτή.
"Θεσμικό ατόπημα η πρόταση της Ν.Δ. για εκλογή του προέδρου με απλή πλειοψηφία. Δεν είναι κομματάρχης ο ΠτΔ."

Υπέρ της ανανέωσης της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ο Αλ. Τσίπρας ενώ όπως ανέφερε οι θέσεις του κόμματος για την απλή αναλογική είναι πάγιες.
Για τα αίτια της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι "δύο φορές περήφανος για την Συμφωνία των Πρεσπών" επειδή έλυσε η τότε κυβέρνηση έναν γόρδιο δεσμό ένα άλυτο πρόβλημα δεκαετιών και γιατί δεν υποχώρησα εξαιτίας του πολιτικού κόστους.
Για τα αίτια της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ η ερώτηση. Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι "δύο φορές περήφανος για την Συμφωνία των Πρεσπών" επειδή έλυσε η τότε κυβέρνηση έναν γόρδιο δεσμό ένα άλυτο πρόβλημα δεκαετιών και γιατί δεν υποχώρησα εξαιτίας του πολιτικού κόστους.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο πολιτικό κόστος που ανέλαβε και τον πόλεμο που δέχθηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την Συμφωνία των Πρεσπών. Είμαστε περήφανοι που αναλάβαμε αυτό το πολιτικό κόστος.
"Είμαστε περήφανοι που αναλάβαμε το πολιτικό κόστος για την Συμφωνία των Πρεσπών" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από το Σεπτέμβριο του 2018 η μεσαία τάξη άρχισε να βλέπει φοροελαφρύνσεις και εφαρμόστηκαν όλα είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το φορολογικό και τις ελαφρύνσεις.
"Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η επιδότηση ενοικίου σε 400.000 νοικοκυριά, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στην ενέργεια (που τώρα παίρνετε πίσω από την αύξηση των τιμολογίων), η μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά όλα αυτά και πολλές άλλες παρεμβάσεις αφορούσαν την μεσαία τάξη". 
"Όταν δώσαμε την 13η σύνταξη μας έλεγαν ότι είναι παροχές και έλεγαν ότι εκτροχιάζουμε τον προϋπολογισμό. Όταν κέρδισαν πάνω άλλαξαν αυτά. Πάνω από 500.000 ευρώ περιουσία δεν είναι μεσαία τάξη. Κάποτε πρέπει να καθορίσουμε ποια είναι η μεσαία τάξη."
Το "μαξιλάρι" που είχαμε για να διασφαλίσουμε τον προϋπολογισμό, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν το έδωσε στην μεσαία τάξη. Πρέπει να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις για την μεσαία τάξη αντ' αυτού όμως βλέπω όσα καταφέραμε για την μεσαία τάξη, να κατευθύνονται απευθείας στους ισχυρούς. Θα το δούμε βέβαια στον προϋπολογισμό του 2020. Μακάρι να διαψευστώ.
Η πραγματικότητα των πολιτών δεν μπορεί να διαμορφώνεται με επικοινωνιακούς όρους. Όταν περιμένει ο πολίτης φοροελαφρύνσεις και θα του έρθουν αυξήσεις όπως τώρα στα τιμολόγια της ΔΕΗ η οργή θα είναι πολλαπλάσια.
Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε "ακατανόητη" την απόφαση για κλείσιμο της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Μας κατηγορούν ότι δεν θέλουμε τα ιδιωτικά και έτσι στέλνουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό αλλά εκείνοι στάθηκαν απέναντι στην προσπάθεια του κ. Γαβρόγλου και της κυβέρνησης μας για να υπάρξουν περισσότεροι φοιτητές στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Μήπως οι ιδεοληψίες δεν είναι της Αριστεράς;;
Το Πάτρα - Πύργος πρέπει να προχωρήσει γιατί είναι απαραίτητο για την περιοχή.
Να σταματήσει η σπέκουλα με τους μετακλητούς ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας, όταν ο κ. Μητσοτάκης είχε 53 μετακλητούς στο γραφείο του... έναντι 12 που είχε η κ. Ξενογιαννακοπούλου. Επιπλέον άλλαξαν το νόμο για να μην υπάρχουν κριτήρια ούτε καν για το πτυχίο και ας ομνύουν υπέρ της "αριστείας".
Όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στο νόμο με στοιχεία διαφανή. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα πρέπει να λειτουργούν με όρους διαφάνειας απάντησε ο Αλ. Τσίπρας σε ερώτηση που όπως είπε αφορούσε όμως τον πρωθυπουργό
"Ένα κόμμα σύγχρονο, προοδευτικό, δυναμικό που θα διεκδικήσει όχι μόνο να έρθει στην εξουσία αλλά θα έχει ως στόχο να αλλάξει την Ελλάδα την επόμενη δεκαετία" κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ
Η προσπάθεια παραγωγής επικοινωνίας και όχι ουσίας μπορεί να έχει πρόσκαιρο αποτέλεσμα αλλά δεν έχει βάθος. Η Ν.Δ. έλεγε ότι μια εβδομάδα μετά την εκλογική της νίκη θα είχαν "καθαρίσει" δύο μήνες μετά και τίποτα, αντ' αυτού βλέπουμε επιχειρήσεις με μωρομάνες. Δεν είναι η μάνα με το παιδάκι η απειλή αλλά οι "έμποροι" και οι σπείρες ναρκωτικών. Εμείς είχαμε σημαντικές επιτυχίες όπου η Ελληνική Αστυνομία εξάρθρωσε 3 σπείρες ναρκωτικών. Βέβαια ούτε εμείς λύσαμε το πρόβλημα διότι χρειάζονται πολλαπλές παρεμβάσεις που δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη.
"Το φάρμακο στην Ελλάδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα (μαζί με τα εξοπλιστικά) που ευθύνονται και για την χρεοκοπία. Η Νοβάρτις εξελίσσεται σε ένα διπλό σκάνδαλο καθώς πρόκειται και για σκάνδαλο συγκάλυψης και ρεβανσισμού." 
"Είμαι και είμαστε εδώ" απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυρ. Μητσοτάκη καθώς και "καλά ξεμπερδέματα" παίρνοντας αφορμή από δύο editorial συμπολιτευόμενου τύπου που το ένα καλούσε τον πρωθυπουργό να πάει σε εξεταστική και το άλλο όχι γιατί θα είναι "βούτυρο στο ψωμί" της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
"Μας αφορά και μας ενδιαφέρει να είμαστε σε συνεννόηση, σύνθεση και συζήτηση με όλες τις δυνάμεις που αναζητούν μια εναλλακτική πρόταση για την κοινωνία απέναντι στην νεοφιλελεύθερη δεξιά που επικρατεί και στην Ευρώπη. Θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει ένα ρόλο καταλύτη και γέφυρα ώστε να υπάρξει συντονισμός δυνάμεων ώστε να υπάρξουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη."
Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας η ερώτηση της ΑΥΓΗΣ στον Αλέξη Τσίπρα
Μέσα σε δύο μήνες όλη την προσπάθεια που κάναμε στην εποχή των μνημονίων για να επαναφέρουμε τις ΣΣΕ, την επεκτασιμότητα, πλαίσια κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις, να καταγράφονται οι υπερωρίες... κ.α. όλα αυτά καταργούνται μέσα σε δύο μήνες κατ' εντολή του ΣΕΒ.
Θα οδηγηθούμε σε ένα πλαίσιο μνημονιακής πολιτικής χωρίς να υπάρχει μνημόνιο. Τα μνημόνια αποτέλεσαν ένα μέσο να εφαρμοστεί μια επιλογή ώστε να εφαρμοστούν όλα τα αντεργατικά μέτρα στην Ελλάδα.
Ασυδοσία στον χώρο της εργασίας, συμπίεση των μισθών και πολύ σύντομα η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων θα το καταλάβει αυτό και εδώ θα είναι ένα ιδεολογικό και πρακτικό σημείο που η διαφορά στρατηγικής του νεοφιλελευθερισμού και η δική μας η προοδευτική συγκρούονται κάθετα. Διότι εμείς θεωρούμε την προστασία της εργασίας, προϋπόθεση για την ανάπτυξη.
ΔΕΗ
Στο manual του νεοφιλελευθερισμού είναι να απαξιώνεις μια επιχείρηση ώστε να πουληθεί στον ιδιώτη. Ο κ. Χατζηδάκης το ξέρει καλά αυτό καθώς το έπραξε και στην Ολυμπιακή.
Τα προβλήματα στην ΔΕΗ βεβαίως και δεν προέκυψαν από την κοινωνική πολιτική που ακολούθησε η δική μας διακυβέρνηση. Προέκυψαν από την πολιτική της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ κυρίως από το 2010 και μετά.
Πολιτική που είχε οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών και αδυναμία πολιτών να ανταπεξέλθουν. Κατά 60% αυξήθηκαν τα τιμολόγια της ΔΕΗ τότε. Στην δική μας περίοδο διακυβέρνησης ο δανεισμός της εταιρείας μειώθηκε κατά 1 δις, κάναμε κοινωνική πολιτική και τα τιμολόγια μειώθηκαν κατά 11%.
Είχαμε σχέδιο για τον εξορθολογισμό της ΔΕΗ. Διατηρήσαμε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και φύγαμε από το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ. Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την τακτική της απαξίωσης προετοιμάζει πολύ μεθοδικά την πώληση σε ιδιώτες των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ που έχουν αξία όπως ο ΔΕΔΔΗΕ και ενδεχομένως να ξανανοίξει η συζήτηση για τα υδροηλεκτρικά. Τέλος αδίκως επιβαρύνει τον μέσο καταναλωτή. Που είναι η έγνοια για την μεσαία τάξη; Αυτοί που θα επιβαρυνθούν από τα τιμολόγια τι είναι;
Μέχρι τέλος του μήνα η πολιτική διακύρηξη του ΣΥΡΙΖΑ - Θέλουμε κόμμα συλλογικό και συμμετοχικό
«Αν με αφορά κάτι σήμερα και θέλω να αγωνιστώ για αυτό είναι όχι ένα κόμμα αρχηγικό αλλά ένα ακόμα πιο βαθιά δημοκρατικό, συμμετοχικό» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι το ερχόμενο διάστημα θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη η πολιτική διακήρυξη του κόμματος. Το επόμενο τρίμηνο θα τρέξει καμπάνια, κάλεσμα για το μετασχηματισμό του κόμματος.
   «Τους πολίτες θέλουμε να τους κάνουμε συμμέτοχους και συνοδοιπόρους» είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι η πορεία της καμπάνιας θα δείξει πολλά για τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.
   «Σύντομα θα έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής μιας καμπάνιας που ελπίζουμε ότι θα πλαισιωθεί από πολλούς χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες [...] (Για έναν ΣΥΡΙΖΑ) που θα έχει φιλοδοξία όχι μόνο να επανέλθει στην εξουσία, αλλά θα έχει το σχέδιο και την εμπειρία για να αλλάξει την Ελλάδα σε μια κατεύθυνση προοδευτική και δημοκρατική» τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.