7 Δεκ 2019

Συγκίνηση και ικανοποίηση στη Γέφυρα της Πλάκας - ΦΩΤΟ

- Όλγα Γεροβασίλη: Το στοίχημα κερδήθηκε με ισχυρή πολιτική βούληση και υποδειγματική συνεργασία
- Χρήστος Σπίρτζης για τη Γέφυρα Κοράκου: Εμείς υπογράψαμε τις προγραμματικές συμβάσεις, μένει να ενδιαφερθούν και οι άνθρωποι της σημερινής κυβέρνησης
- Γιάννης Στέφος: Αποδείξαμε ότι όταν κάποιος έχει ισχυρή βούληση να πραγματοποιήσει ένα έργο, μπορεί να το κάνει


   Στη Γέφυρα της Πλάκας, λίγες ημέρες μετά την τοποθέτηση του κλειδόλιθου, βρέθηκαν δύο βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Χρήστος Σπίρτζης, οι οποίοι είχαν βρεθεί στο ίδιο σημείο και την επομένη της κατάρρευσης του Γεφυριού, τον Φεβρουάριο του 2015.
   Το έργο της αναστήλωσης του Γεφυριού είχε προχωρήσει μετά από δέσμευση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τους δύο Υπουργούς να είναι σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με μτην Αυτοδιοίκηση, το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το ΤΕΕ, με αποτέλεσμα οι συντονισμένες προσπάθειες να έχουν σαν αποτέλεσμα το έργο, που σε πολλούς φαινοταν ακατόρθωτο να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς και να έχουμε φτάσει τώρα στο σημερινό αποτέλεσμα.
   Και ίσως γι' αυτό, όλους αυτούς τους μήνες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης αποφεύγουν να επισκεφθούν τη Γέφυρα Πλάκας, έστω για να ενημερωθούν υπηρεσιακά για το τεράστιο έργο..


   Με συγκίνηση, ο πρώην υπουργός Υποδομών, που ήταν και εκείνος που υπέγραψε τις προγραμματικές συμβάσεις για ένα έργο που για πολλούς έμοιαζε ακατόρθωτο, ανέβηκε στη γέφυρα της Πλάκας και ενημερώθηκε από τους μηχανικούς και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής που βρέθηκαν εκεί, μεταξύ των οποίων εκ μέρους του ΤΕΕ/ΤΗ, οι Χρήστος Παπαβρανούσης και Γιώργος Σμύρης, ενώ το παρών έδωσε και ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος.
   Η βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη εμφανίστηκε συγκινημένη και στις δηλώσεις της αναφέρθηκε στην πολιτική βούληση αλλά και στην ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό που έχει η αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας
   Ειδικότερα τόνισε: «Ήταν ένα στοίχημα που μπήκε την τρίτη ημέρα της κυβέρνησης. Γο γεφύρι έπεσε τότε. Ήρθαμε τότε εδώ, μαζί με τον Χρήστο Σπίρτζη, γιατί η περιοχή είχε καταστροφές από πλημμύρες και μας είχε συγκλονίσει η απογοήτευση των ανθρώπων, όταν έπεσε το Γεφύρι. Τότε μπήκε και το μεγάλο στοίχημα. Σήμερα κερδήθηκε».
   Ωστόσο, τόνισε, πως η αναστήλωση δεν ήταν αυτονόητη, γιατί απαιτούσε τεχνογνωσία, η οποία δεν είχε δοκιμαστεί σε άλλο γεφύρι. «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια αναστήλωση, όχι μόνο στην Ελλάδα, είναι παγκόσμιο πρότυπο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
   Παράλληλα, εξήρε την υποδειγματική συνεργασία συναρμόδιων φορέων, επισημαίνοντας ότι «Ο καθένας συνέβαλε με πίεση και τον δικό τους τρόπο, γιατί όλοι πίστευαν ότι μπορεί και να μην είναι κατορθωτό» και συνέχισε: «Η σημειολογία της περιοχής, είναι το ότι εδώ υπογράφηκε η Συμφωνία της Πλάκας μεταξύ των αντιστασιακών οργανώσεων, που συμβολίζει την εθνική ενότητα. Σε αυτό το γεγονός, έρχεται να προστεθεί η σύμπνοια πολλών φορέων, με διαφορετικές στοχεύσεις και πολιτικές αποχρώσεις, που όμως, με ψυχή και ομόθυμα, δούλεψαν για την αναστήλωση του γεφυριού».
Το στοίχημα κερδήθηκε, το γεφύρι της είναι και πάλι στη θέση του, γιατί δεν το αφήσαμε να φύγει.
➡Σήμερα είμαστε εδώ για να ενημερωθούμε για την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού μετά και την τοποθέτηση του κλειδόλιθου στην καμάρα του.



Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter


Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Όλγα Γεροβασίλη
 

   Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σπίρτζης επίσης εμφανίστηκε συγκινημένος και στις δηλώσεις του τόνισε ότι το στοίχημα πλέον είναι να μη ζήσουμε αντίστοιχα φαινόμενα κατάρρευσης μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ έστειλε και ένα μήνυμα στη σημερινή κυβέρνηση για την αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου.
   «Δώσαμε μια υπόσχεση ότι το Γεφύρι θα ξαναγίνει, σαν τιμή και στην πολιτιστική μας κληρονομιά και σε αυτά που ιστορικά σηματοδοτεί. Πιστεύω ότι η κοινή προσπάθεια όλων στην κατασκευή και η συνεχής επίβλεψη και επιμέλεια να γίνει το Γεφύρι, μας έφερε στο σημερινό σημείο. Είναι συγκινητικό να το βλέπει κανείς ξανά», σημείωσε και συνεχάρη όλους όσοι δούλεψαν.
   «Το στοίχημα είναι να συντηρείται, να παρακολουθείται, να μη ζήσουμε το ίδιο φαινόμενο σε άλλη γέφυρα ή μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και εύχομαι να ξανασυναντηθούμε, όταν θα είναι έτοιμο και το Γεφύρι Κοράκου. Ως κυβέρνηση υπογράψαμε τις προγραμματικές συμβάσεις. Μένει το υπουργείο Πολιτισμού να δει αυτά που έγιναν στο Γεφύρι της Πλάκας και μένει να ενδιαφερθούν και οι άνθρωποι της σημερινής κυβέρνησης, με την ίδια επιμέλεια και με την ίδια αγάπη για τα μνημεία και αυτή την περιοχή», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως το γεφύρι της Πλάκας σημαίνει πολλά για τους Έλληνες, αλλά και για την προηγούμενη κυβέρνηση.
   «Για όλους τους Έλληνες σημαίνει πολλά το γεφύρι της Πλάκας και για την Εθνική Αντίσταση και για εμάς γιατί βρήκαμε μία χώρα κατεστραμμένη και όταν την παραδώσαμε ήταν μια άλλη εποχή για τη χώρα και τον ελληνικό λαό», ανάφερε, ενώ χαρακτήρισε ελπιδοφόρο το μήνυμα συνεργασίας που εκπέμπει το έργο. «Είναι ελπιδοφόρο σε τέτοιες στιγμές να ξεπερνιούνται πολλές αντιθέσεις και δεν εννοώ μόνο πολιτικές και κομματικές», ανέφερε.
Το 2015 δώσαμε μια υπόσχεση: Ότι θα ξαναγίνει το γεφύρι της Πλάκας με την τεχνική που κατασκευάστηκε πριν από πολλά χρόνια. Σήμερα είμαστε συγκινημένοι, είναι μεγάλη στιγμή να ξαναβλέπουμε τη γέφυρα όρθια, όπως όρθια παραδώσαμε και τη χώρα που παραλάβαμε, επίσης, κατεδαφισμένη.


Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter


45 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
 
   Την ισχυρή πολιτική βούληση της τότε κυβέρνησης να γίνει το έργο τόνισε σε δηλώσεις του ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος, αφήνοντας αιχμές για κάποιους που πιθανόν θα ήθελαν το έργο να μην ολοκληρωθεί. «Πριν από τέσσερα χρόνια, κανείς δεν πίστευε ότι θα έχουμε τη χαρά να περπατήσουμε σε αυτό το μνημείο. Αυτό αποδεικνύει αν μη τι άλλο, ότι όταν κάποιος έχει ισχυρή βούληση να πραγματοποιήσει ένα έργο, μπορεί να το κάνει. Εμείς το αποδείξαμε όχι μόνο σε αυτό, αλλά και σε άλλα πολλά. Είναι τιμή για τον ελληνικό λαό που χρηματοδοτεί αυτά τα έργα, αυτά να ολοκληρώνονται. Θέλω να πω ότι όσοι θα εύχονταν ίσως να μη γίνει ποτέ για να ρίξουν το λίθο του αναθέματος, σήμερα διαψεύδονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Κανένας φόβος για το αποτέλεσμα
   Βέβαιοι για την επιτυχία του εγχειρήματος της αναστήλωσης και τη στιγμή που θα απομακρυνθεί ο μεταλλότυπος, εμφανίστηκαν οι εργοταξιάρχες στη γέφυρα της Πλάκας, αρχιτέκτονες Χρήστος Ηλιόπουλος και Αλέκος Παπακωστόπουλος.
   Όπως ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος, η μελέτη ήταν τόσο λεπτομερείς και ακριβής, που σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία της αναδόχου εταιρίας, δεν υπάρχει κανένας φόβος για το αποτέλεσμα.
   Παράλληλα, στο γεφύρι θα γίνει μια επιπλέον στήριξη του ανατολικού βάθρου, ενώ έχουν τοποθετηθεί και ειδικοί αισθητήρες που καταγράφουν δεδομένα ανά μια ώρα. ΟΙ αισθητήρες αυτοί δίνουν στοιχεία για την παραμικρή μετακίνηση. Έτσι, το επόμενο διάστημα μέχρι να βγει το καλούπι, αυτό θα χαλαρώνει σταδιακά και θα αποτυπώνεται η συμπεριφορά του έργου, μέχρι να απεξαρτηθεί τελείως από τον μεταλλότυπο.
   Οι δυσκολίες του εγχειρήματος, σύμφωνα με τους ίδιους, είχαν να κάνουν κυρίως με το ποτάμι και τον χρόνο, ειδικά τον προηγούμενο χρόνο, όταν γινόταν οι αντιστηρίξεις των βάθρων, αλλά και η τοποθέτηση του μεταλλότυπου στην κοίτη του ποταμού.
   Από εδώ και πέρα, οι εργασίες στην γέφυρα αφορούν την ολοκλήρωσης της κατασκευής του καλντεριμιού, την κατασκευή των στηθαίων και τον καθαρισμό.
   Το έργο, πάντως, ολοκληρώθηκε πριν από το χρονοδιάγραμμα, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Παπακωστόπουλο, οφείλεται στην εντατική εργασία, όλες τις ημέρες, ακόμη και τις αργίες, αλλά και τις βραδινές ώρες σε κάποιες περιπτώσεις.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.