12 Ιαν 2020

Μοιραίοι και άβουλοι αντάμα…

«Προβληματισμός για την τακτική διαχείριση και τη στρατηγική αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης»


   «Η ονοματολογία που καλλιεργεί ο κ. Μητσοτάκης μέσω "χρησμών" και διαρροών δεν ανταποκρίνεται στο κύρος του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας», επισημαίνει η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Realnews", αναφερόμενη στο πρόσωπο του Προέδρου Δημοκρατίας.
   «Το μήνυμα που εξέπεμψε η συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή μας», δηλώνει στο δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό η Όλγα Γεροβασίλη, συμπληρώνοντας ότι τα αποτελέσματά της «προκαλούν προβληματισμό για την τακτική διαχείριση και τη στρατηγική αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης». Επιπλέον, καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει «πώς αντιλαμβάνεται τις δυνατότητες πίεσης της ελληνικής πλευράς για την κατοχύρωση των συμφερόντων της, όταν ξεκαθαρίζει πως η στάση της χώρας μας είναι δεδομένη», υπογραμμίζοντας ότι στη συνάντηση «αυτό που έγινε σαφές στον κ. Μητσοτάκη είναι το πόσο φίλος είναι ο κ. Τραμπ με τον κ. Ερντογάν».
   Η Όλγα Γεροβασίλη στη συνέντευξή της μιλά για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, αποτιμά την πολιτική Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο που κατείχε η ίδια και αναλύει τα χαρακτηριστικά του νέου ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε η Όλγα Γεροβασίλη στην εφημερίδα «Realnews» και στο δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό:

– Η χρήση της λέξης «φιάσκο» για συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού με Πρόεδρο των ΗΠΑ είναι συμβατή με τη «στάση ευθύνης» που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ακολουθεί στα εθνικά θέματα;
Η στάση μας είναι στάση ευθύνης χωρίς εισαγωγικά, παρενθέσεις και αγκύλες. Είναι ορισμός της αντίθεσης στην πατριδοκαπηλία και στον λαϊκισμό με τον οποίο συνειδητά πορεύτηκε ως αντιπολίτευση ο κ. Μητσοτάκης. Το μήνυμα που εξέπεμψε αυτή η συνάντηση δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή μας.
Δεν αποτελεί στάση ευθύνης η αποσιώπηση του γεγονότος πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν καταδίκασε την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και τις παράνομες ενέργειές της. Στάση ευθύνης, αντίθετα, συνιστά η άσκηση του θεσμικού μας καθήκοντος να ελέγξουμε τη στάση και τις παραχωρήσεις του κ. Μητσοτάκη προς τις ΗΠΑ, καθώς και τα όποια ανταλλάγματα έλαβε αντί αυτών των πρωτοφανών παραχωρήσεων.
– Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρά τις επίμονες οχλήσεις του πρωθυπουργού, ο κ. Τραμπ απέφυγε να πει οτιδήποτε για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη. Θεωρείτε πιθανό να έχει δώσει στον Ερντογάν κάποιου είδους «πράσινο φως»;
Καλό είναι να αποφεύγεται οποιαδήποτε δίκη προθέσεων στην εξωτερική πολιτική. Αυτό πάντως που έγινε σαφές στον κ. Μητσοτάκη είναι το πόσο φίλος είναι ο κ. Τραμπ με τον κ. Ερντογάν. Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα, που δεν εξέπεμπε ο Πρόεδρος Τραμπ προς τον απρόβλεπτο φίλο του Πρόεδρο της Τουρκίας, θα έπρεπε να είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας και πως η άσκηση βίας ως εργαλείο προβολής εθνικών επιδιώξεων και συμφερόντων δεν πρέπει να αποτελεί πρώτη επιλογή στις διεθνείς σχέσεις.
– Πιστεύετε ότι η Ν.Δ. έχει εσφαλμένη στρατηγική στα ελληνοτουρκικά ή απλά κάνει ορισμένους λάθος χειρισμούς, ακολουθώντας, όμως, την ίδια εθνική γραμμή που ακολουθούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ;
Είναι λογικό τα αποτελέσματα της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να προκαλούν προβληματισμό για την τακτική διαχείριση και τη στρατηγική αντίληψη της σημερινής κυβέρνησης.
Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να εξηγήσει την επιλογή του χρόνου αυτής της συνάντησης, μεσούσης της διαδικασίας παραπομπής του Αμερικανού Προέδρου, της κλιμάκωσης της έντασης των σχέσεων των ΗΠΑ με το Ιράν και της αποχώρησής τους από τη Συρία. Θα πρέπει να εξηγήσει γιατί έσπευσε να τοποθετηθεί υπέρ της εκτέλεσης Σουλεϊμανί, μιας επικίνδυνης ενέργειας που εντείνει περαιτέρω το κλίμα αποσταθεροποίησης στο Ιράκ και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πώς προχώρησε στην αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ χωρίς να δοθεί από τον Πρόεδρο Τραμπ σαφές μήνυμα έναντι των τουρκικών απειλών; Πώς αντιλαμβάνεται τις δυνατότητες πίεσης της ελληνικής πλευράς για την κατοχύρωση των συμφερόντων της όταν ξεκαθαρίζει πως η στάση της χώρας μας είναι δεδομένη;
– Αν δεν προχωρήσει η επανεκλογή Παυλόπουλου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ρελάνς με άλλο όνομα και με ποια πολιτικά χαρακτηριστικά; Ενα πρόσωπο από την Κεντροαριστερά, ιδίως μια γυναίκα, όπως οι κυρίες Διαμαντοπούλου ή Δαμανάκη, θα έβρισκε σύμφωνο τον ΣΥΡΙΖΑ;
Η ονοματολογία που καλλιεργεί ο κ. Μητσοτάκης μέσω «χρησμών» και διαρροών δεν ανταποκρίνεται στο κύρος του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα «προεδρικά καλλιστεία», όπως εύστοχα χαρακτήρισε αυτή την πρακτική και ο Αλέξης Τσίπρας, στα οποία επιδίδονται η Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ, δεν περιποιούν τιμή στον πολιτικό πολιτισμό μας.
– Το άνοιγμα στο παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ είναι συμβατό με μια ενδεχόμενη στήριξη του Γιώργου Παπανδρέου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή όντως πρόκειται για «τοξικό πρόσωπο»;
Το σύνολο των χαρακτηριστικών και της διαδρομής των προσωπικοτήτων που θέτουν υποψηφιότητα για πολιτικά και πολιτειακά αξιώματα αποτελούν τα εχέγγυα της επιτυχίας ή μη στην αποστολή τους και αυτά αξιολογούνται. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του προσωπική διαδρομή και την υστεροφημία του, πόσο μάλλον ένας πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας. Ωστόσο, η Ελλάδα διαθέτει Πρόεδρο, ο οποίος υπηρέτησε τον θεσμό με επιτυχία σε πείσμα του κ. Μητσοτάκη που αρνήθηκε να τον ψηφίσει. Αραγε, ο κ. Μητσοτάκης έχει αλλάξει γνώμη; Η περιήγηση στα βουνά τον έκανε σοφότερο ή οι κλαγγές των όπλων στο εσωτερικό της Ν.Δ. με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν του επιτρέπουν να σκεφτεί; Σε κάθε περίπτωση, η θέση του κόμματός μας έχει εκφραστεί με τον πλέον επίσημο τρόπο και είναι συνεπής με τη συνολική μας στάση.
– Πώς αποτιμάτε μέχρι τώρα, ως προκάτοχός του στην ίδια κυβερνητική θέση, την πολιτική του κυρίου Χρυσοχοΐδη;
Οταν είχαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης, εργαστήκαμε σκληρά για την περιφρούρηση του δημοκρατικού αγαθού της ασφάλειας των πολιτών. Ταυτόχρονα, δεν επιτρέψαμε την απελευθέρωση «θερμόαιμων» που καπηλεύονται την προσπάθεια του συνόλου του προσωπικού της Αστυνομίας, αλλοιώνοντας την αποστολή και το φρόνημά της. Σήμερα αυτοί οι «θερμόαιμοι» πανηγυρίζουν την απελευθέρωσή τους, αμαυρώνοντας το έργο της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων τους.
H κυβέρνηση προσέλαβε με ειδικές -εκτός πανελληνίων εξετάσεων- διαδικασίες 1.500 ειδικούς φρουρούς και τους έριξε ένοπλους βορά στο έγκλημα, μετά από «εκπαίδευση» μόλις τριών μηνών. Από μόνο του αυτό το γεγονός συνιστά σοβαρή οπισθοδρόμηση στις διαδικασίες στελέχωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, υπονομεύοντας την πραγματική επιχειρησιακή δυνατότητά της. Η τόσο ανέτοιμη να κυβερνήσει, αλλά πανέτοιμη να εξαπατήσει Ν.Δ. σιωπά για κρίσιμα θέματα όπως οι συμμορίες ναρκωτικών, τα κυκλώματα προστασίας, το trafficking. Κάνει, όμως, σημαία της τις επικοινωνιακού τύπου επιχειρήσεις στην περιοχή των Εξαρχείων, σε καταλήψεις, σε πορείες και απεργίες. Λες και όταν προσκαλεί ένα δάσος κάμερες που στήνονται ώρες πριν από μια επιχείρηση δίνει το μήνυμα ότι προσβλέπει σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
– Η λέξη «αριστερό» ή η λέξη «πολυσυλλεκτικό» (κόμμα) ταιριάζει περισσότερο στα χαρακτηριστικά του νέου ΣΥΡΙΖΑ;
Αριστερά και πολυσυλλεκτικότητα δεν είναι έννοιες αμοιβαία αποκλειόμενες. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστά πολλαπλάσια της παραδοσιακής Αριστεράς. Επίσης, αρκετοί «αριστεροί», με τη στενότερη και την ευρεία έννοια, ευαγγελίζονται την ανάγκη στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Οσοι μας εμπιστεύονται δεν προέρχονται από ένα ιδεολογικό και ταξικό μπλοκ. Οσοι μας προσεγγίζουν προσπαθώντας να επικοινωνήσουν τα αιτήματα και τις ελπίδες τους συχνά δεν έχουν κοινό σημείο αφετηρίας. Εχουν, ωστόσο, κοινό σημείο αναφοράς: αυτό της προοπτικής της ισχυρής κυβερνώσας Αριστεράς, που δοκιμάστηκε και πέτυχε στα δυσκολότερα και που καλείται να παρουσιάσει το ενιαίο, οργανωτικό, ιδεολογικό, προγραμματικό της πλαίσιο. Το κάλεσμά μας λοιπόν απευθύνεται στο σύνολο των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.