4 Απρ 2020

Καταστηματάρχες Εστίασης και Διασκέδασης Άρτας: Οδηγούμαστε σε κλείσιμο και οι εργαζόμενοι στην ανεργία

- "Αν και όποτε «ξανανοίξουν» οι επιχειρήσεις μας, τα χρέη εκτιμούμε θα ξεπερνούν τις 15.000 - 30.000€ !!!"
- Υπολογίζουν ότι το 10% δεν θα αντέξει
- Ποια μέτρα στήριξης διεκδικούν, για να περιοριστούν τα «λουκέτα» και να γίνουν οι επιχειρήσεις εκ νέου βιώσιμες


   Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εστίασης Διασκέδασης Άρτας (ΣΕΔΑ) «Ο ΞΕΝΙΟΣ», σε εξ αποστάσεως συνεδρίασή του, την τρέχουσα εβδομάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, την κατάσταση που έχει ήδη διαμορφωθεί στον κλάδο, μετά την πλήρη απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων-μελών του, αλλά και τα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου, επισημαίνει ότι:

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, δυστυχώς θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων- μελών μας (σύμφωνα με εκτιμήσεις μας, με βάσει δηλώσεις συναδέλφων, σε ποσοστό περί το 10%) και κατά συνέπεια αρκετούς εργαζόμενους στην ανεργία, αφού και να επαναλειτουργήσουν, δεν θα μπορούν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων!
Ήδη και πριν την εμφάνιση της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν, οι επιχειρήσεις του κλάδου όλων των μορφών (ατομική, ΟΕ, ΕΕ,ΕΠΕ), αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα, τα οποία είχαμε εκθέσει ως ΔΣ, σε όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές και στην Δημοτική Αρχή του νομού μας, αλλά και μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδία του κλάδου, στην κυβέρνηση.
Τότε, βασικό μας αίτημα αποτελούσε η μείωση του ΦΠΑ στο 13% για όλα τα προσφερόμενα προϊόντα ανεξαιρέτως, αλλά φοβόμαστε ότι πια αυτό δεν είναι αρκετό για να καταστούν οι επιχειρήσεις μας εκ νέου βιώσιμες, όταν και αν «ξανανοίξουν»!
Όπως φαίνεται από την εξέλιξη της πανδημίας και τις νέες απαγορεύσεις, που ανακοινώνονται καθημερινά, οι επιχειρήσεις του κλάδου, εκτός του Μαρτίου θα παραμείνουν κλειστές και τον Απρίλιο κι ενδεχομένως και τον Μάιο.
Όλο αυτό το διάστημα, και με μηδέν έσοδα στο ταμείο, τα χρέη θα συσσωρεύονται, αφού τα ενοίκια παραμένουν στα ύψη, οι λογαριασμοί ρεύματος «τρέχουν», οι υποχρεώσεις σε τράπεζες, εφορίες και ΕΦΚΑ παραμένουν «ανοικτές» και τα προϊόντα θα χρειαστούν αντικατάσταση!
Αν και όποτε «ξανανοίξουν» οι επιχειρήσεις μας τα χρέη εκτιμούμε θα ξεπερνούν τις 15.000 - 30.000€ !!!
Και ναι, αυτές οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, δεν θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ. Λες κι αυτοί οι επαγγελματίες δεν έχουν οικογένειες, που έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα για να ζήσουν τα παιδιά τους.....

Για να περιοριστούν τα «λουκέτα» και να γίνουν οι επιχειρήσεις μας εκ νέου βιώσιμες,  χρειάζονται πολλά επιπλέον και γενναία μέτρα, όχι μόνο από την κεντρική διοίκηση, αλλά και από την Δημοτική Αρχή, την ΔΕΥΑ, τις εταιρίες παροχής ρεύματος, τους οργανισμούς διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων κ.ά.
Στο πλαίσιο αυτό, απέστειλε Επιστολή, με την οποία διεκδικεί:

1.     Από την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:
• Την ένταξη όλων των συναδέλφων στα μέτρα στήριξης. Οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου λειτουργούν με την μορφή προσωπικών εταιριών (ΟΕ, ΕΕ) ή με την μορφή ΙΚΕ και ΕΠΕ. Μέχρι στιγμής τα φυσικά πρόσωπα – μέλη των παραπάνω εταιριών εξαιρούνται άδικα και αδικαιολόγητα από μέτρα στήριξης και κυρίως από την επιχορήγηση των 800 €, την στιγμή που αυτοαπασχολούμενοι με ως 5 εργαζόμενους εντάσσονται -και καλώς- σε αυτά τα μέτρα. Οι επιχειρήσεις, που λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα βιώνουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα με τις ατομικές επιχειρήσεις και θα πρέπει να ληφθεί αντίστοιχη μέριμνα.
• Σε περίπτωση διατήρησης των περιοριστικών μέτρων καθ’ όλη την διάρκεια του Απριλίου, να προβλεφθεί νέα ισόποση επιχορήγηση, σύμφωνα με τα παραπάνω.
• Την κατάργηση της διάκρισης για τα καταστήματα του κλάδου, σε καταστήματα, που έχουν παύσει τις εργασίες τους και εν λειτουργία, με μείωση τζίρου, καταστήματα.  Κατά συνέπεια, αιτούμαστε την λήψη των ίδιων μέτρων για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαιρέτως. Είναι προφανές ότι τα καταστήματα, που και σήμερα λειτουργούν (takeaway, delivery) δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα μισά από τα λειτουργικά τους έξοδα.
• Την ένταξη σε όλα τα μέτρα και των συναδέλφων, που λειτουργούν στον κλάδο εστίασης- διασκέδασης, έχοντας δευτερογενή ΚΑΔ.
• Επιχορήγηση από το κράτος του 60% του συνολικού μισθώματος, πέραν της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020.
• Άμεση και καθολική μείωση ΦΠΑ στο 13 % από την ημέρα επαναλειτουργίας της επιχείρησης.
• Κατάργηση της προκαταβολής φόρου του προσεχούς έτους.
• Κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος.
• Θέσπιση αφορολόγητου έως του ποσού των 10.000 €.
• Επιδοτούμενα προγράμματα εργαζομένων σε επιχειρήσεις, που θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων,με την επαναλειτουργία της επιχείρησης.
• Άτοκα, βραχυπρόθεσμα δάνεια από το κράτος για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών ρευστότητας, με το «άνοιγμα» των επιχειρήσεων.
• Νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να υπάρξει απαλλαγή της υποχρέωσης πληρωμής λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για την περίοδο που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα,όπως επίσης, και επανεξέταση του αριθμού και  ύψους των οφειλόμενων δόσεων σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
• Να απαγορευτεί η διακοπή ρεύματος μέχρι την 31/08/2020.

2.     Από τον ΔΗΜΟ ΑΡΤΑΙΩΝ & λοιπούς περιφερειακούς Δήμους νομού Άρτας
• Απαλλαγή πληρωμής του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού των επιχειρήσεων για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί.
• Απαλλαγή πληρωμής μισθωμάτων δημοτικών ακινήτων για το χρονικό διάστημα, που ισχύουν οι περιορισμοί
• Αναστολή πληρωμής των τελών

3.     Εταιρείες Πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων
• Μείωση στο 50% των τελών του τρέχοντος έτους


Το
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.