Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

ΜΕ ΑΛΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΑΣ, ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΤΗΝ «ΠΟΡΤΑ» ΤΗΣ Ε.Ε.

«ΜΑΘΑΝΕ ΟΤΙ Γ@Μ....  ΠΛΑΚΩΣΑΝΕ ΚΙ ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ»
Ξαφνικά μια πρεμούρα έπιασε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις χώρες των Βαλκανίων.
Γι’ αυτό και οι συζητήσεις με την Μέρκελ, οι επισκέψεις Γιούνκερ στην περιοχή, τα «γλυκά λόγια» από τις Βρυξέλλες σε Τσίπρα και Ζάεφ.
Μόνο που στην περιοχή εμείς, ως χώρα, έχουμε και ανοιχτές διαφορές και λόγο και βέτο, αν χρειαστεί.
Έχουμε ανοιχτά θέματα και με τα Σκόπια για το όνομα και με την Αλβανία για την ΑΟΖ στο Ιόνιο και λόγο για το Κόσοβο και τη Σερβία.
Αυτή όμως η βιασύνη των Ευρωπαίων και των Νατοϊκών συμμάχων να «τακτοποιήσουν» τα Βαλκάνια και να τα απομακρύνουν από τη ρωσική επιρροή μπορεί να γίνει ευκαιρία για την Ελλάδα να δώσει εθνικά σωστές λύσεις στα δικά της γνωστά προβλήματα ή να οδηγήσει σε τραγωδίες…
Στο ζήτημα των Σκοπίων , όπου η κυβέρνηση συμφώνησε στην ονομασία «GornaMakedonija», «Άνω Μακεδονία»,
ο πρωθυπουργός Ζάεφ κάνει πίσω στο θέμα της ταυτότητας, ενώ παραπέμπει για αργότερα την αλλαγή του Συντάγματος που αφορά τον αλυτρωτισμό. Αυτή η πολιτική αποτελεί παγίδα που πρέπει από αποφύγει η ελληνική πλευρά .Και το μόνο που οφείλει να πράξει ο πρωθυπουργός για να συνετίσει τη σκοπιανή ηγεσία , είναι να απειλήσει ακόμα και με «βέτο» , για να μην οδηγηθούμε σε «σαλαμοποίηση» της λύσης.
Άλλωστε θα συναντηθεί με την κα Μέρκελ, που αποκάλεσε «Μακεδόνα» τον κ. Ζάεφ και αποτελεί το βασικό βραχίονα ευρωπαϊκής πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση.
Ιδιαιτέρως σοβαρό είναι και το πρόβλημα που προέκυψε με την Αλβανία, η οποία έχει ακυρώσει μονομερώς τη συμφωνία του 2009 για τη χάραξη ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών. Η χάραξη είχε γίνει με βάση τη «μέση γραμμή» ανάμεσα στις δύο χώρες, όμως τώρα οι Αλβανοί ζητούν άλλη βάση χάραξης της ΑΟΖ, που τους παραχωρεί μέρος της υφαλοκρηπίδας των Διαπόντιων νησιών, βόρεια της Κέρκυρας και δυο θαλάσσια οικόπεδα.
Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη ΝΔ, βρίσκεται σε μυστικές συνομιλίες με την Αλβανία για νέα συμφωνία και ο αλβανικός τύπος μιλά για πρόθεση της Ελλάδας να παραχωρήσει τα δύο οικόπεδα.
Όμως η επαναχάραξη σε άλλη βάση, πέραν της «μέσης γραμμής» μπορεί να έχει ολέθριες επιπτώσεις με τον κίνδυνο να αποτελέσει τετελεσμένο για την Άγκυρα στο Αιγαίο, η οποία σταθερά αρνείται αυτή την πολιτική για τη χάραξη θαλασσίων συνόρων. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να φανταστεί τι προβλήματα θα προκληθούν στην περιοχή του Καστελόριζου, αν αρνηθούμε έστω και σ’ ένα σημείο των θαλασσίων συνόρων μας τη «μέση γραμμή».
Και όλα αυτά γίνονται εν κρυπτώ από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει ενημερώσει την αντιπολίτευση για το μείζον ζήτημα, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια θαλασσίων συνόρων.
Σε μια στιγμή λοιπόν που η Ε.Ε. βιάζεται να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Σκόπια, σε μια στιγμή που οι εξελίξεις δίνουν δύναμη στο ελληνικό «βέτο», η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ανέτοιμη και ιδιαίτερα αδύναμη να διαπραγματευτεί τα εθνικά συμφέροντα στην περιοχή. Το χειρότερο, δείχνει έτοιμη ακόμα για παραχωρήσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: