Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ, ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ

Της Αφροδίτης Παπαθανάση

Στην καρδιά της Δωρίδας, ας δώσουμε την προσοχή που της πρέπει.
Με δημόσιες τοποθετήσεις και Κοινοβουλευτικό Έλεγχο από το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓHΣ,φέρνουμε στην επιφάνεια την μεγάλη ευθύνη όλων μας απέναντι στην βαριά, ιστορική, αρχαιολογική, πολιτισμική, κληρονομιά της Δωρίδας.
Δεν θέλουμε να μείνουμε στις ερωτήσεις.
Θέλουμε, χρειαζόμαστε για την περιοχή και την σπουδαιότητα της, κίνημα συνεργασίας του Βουλευτή, της Αυτοδιοίκησης, των Συλλόγων και των Πολιτών, που θα συνομιλήσουν με το Υπουργείο Πολιτισμού και τα συναρμόδια Υπουργεία και με την Περιφέρεια Στερεάς, για να βρεθούν πηγές χρηματοδότησης μελετών και έργων, για την πολιτιστική προστασία και ανάδειξη της περιοχής γύρω από τον Ταμιευτήρα του Μόρνου.
Το Υπουργείο Πολιτισμού σε απάντηση της υπ.αριθμ. Πρώτ. 990/30.09.2019 Κοινοβουλευτικής Ερώτησης του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής,
κ. Δ. Κωνσταντόπουλου, για την ” πολιτιστική προστασία και ανάδειξη της περιοχής γύρω από τον Ταμιευτήρα του Μόρνου” , μας ενημερώνει:
  1. Σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο στο Κάλλιο:
    …”θα αξιοποιήσουν τα πορίσματα αρχαιολογικών και ερευνητικών μελετών που έχουν γίνει στα μνημεία του λόφου από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και θα προχωρήσουν σε μελέτης τοπογράφησης και αποτύπωσης και αποκατάστασης των μνημείων προκειμένου να είναι δυνατή αναζήτηση των αναγκαίων πόρων για την ανάδειξη του χώρου”…
  2. Σχετικά με την περιοχή του Μαλανδρινου:
    …” Κατά το έτος 2013 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος συνυπέγραψαν με τον Δήμο Δωρίδας Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας, για την υλοποίηση εργασιών καθαρισμού του οχυρωματικού περιβόλου. Επιπλέον συνυπέγραψαν με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο – Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Τομέας IV – Συνθέσεων Τεχνολογικής Αιχμής, Μηνομόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας για την αποτύπωση του οχυρωματικού περιβόλου του αρχαίου Φύσκου, στο πλαίσιο του οποίου έγιναν εκτεταμένες εργασίες τόπογραφικών και αρχιτεκτονικών αποτυπώσεων των αρχαιολογικών καταλοίπων κατά τα έτη 2013-2014.
    Ο Δήμος Δωρίδας παραχώρησε τον Ιανουάριο του 2015 , τμήμα του παλαιού δημοτικού σχολείου, Δ.Κ. Μαλανδρίνου, προκειμένου να δημιουργηθεί εκθεση εποπτικού υλικού στην οποία παρουσιάζονταν η ιστορία του τόπου από τους αρχαίους εώς τους βυζαντινούς χρόνους.
    Ωστόσο οι όροι της απόφασης παραχώρησης δεν κρίθηκαν ικανοποιητικοί από την αρμόδια Διεύθυνση Αρχαιολογικών,Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, η οποία με εγγράφου της στις 19.10.2018 έθεσε ζητήματα ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας του χώρου και πρότεινε να εξεταστεί η δυνατότητα εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης. κατόπιν τούτου η ΕΦΑ Φωκίδος απέστειλε σχετικό έγγραφο στο Δήμο Δωρίδας και την Τ.Κ. Μαλανδρίνου, με την οποία αιτηθηκε την ανάληψη πρωτοβουλίας των ανωτέρω φορέων προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα εξεύρεσης εναλλακτικής πρότασης για την αποθήκευση του αρχαιολογικου και προβολή του ενημερωτικού υλικού πήρε την επικαιροποίηση της υποβληθείσας πρότασης , λαμβανομένων υπόψιν των επισημάνσεων της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠ.ΠΟ.Α. Προς το παρόν τόσο ο Δήμος Δωρίδας, όσο και η Τοπική Κοινότητα Μαλανδρίνου δεν έχουν απαντήσει στο ανωτέρω ερώτημα.
  3. Σχετικά με το Μουσείο Λιδωρικίου:
    …”Ως προς το κτήριο του Μουσείου Λιδωρικίου, υφίσταται από το 2011 μελέτη επισκευής αυτού, συνολικού προϋπολογισμού 265.000 ευρω που εγκρίθηκε απο το Δήμο Δωρίδας, ο οποίος προέβη στην έκδοση της απαιτούμενης, κατά νόμο άδειας της Πολεοδομίας. Παρά ταύτα, μέχρι σήμερα δεν κατέστη εφικτή, η, μέσω του προγραμματος ΕΣΠΑ, εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την εκτέλεση του έργου.
    Πρόθεση του Δήμου Δωρίδος είναι να προχωρήσει στην επικαιροποίηση των οικονομοτεχνικών μελετών και στην εκτέλεση των εργασιών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της επισκευής του κτηρίου. Μετά το πέρας των εργασιών αυτών, θα ακολουθήσει και η μουσειολογική μελέτη, η οποία δύναται να πραγματοποιηθεί από το Δήμο Δωρίδος, σε συνεργασία με την ΕΦΑ Φωκίδος, μέσω σύναψης προγραμματικής συμβάσεως”…
  4. Σχετικά με την ιστορία της περιοχής, την κατασκευή του φράγματος του Μόρνου:
    …”σε περίπτωση ανάληψης πρωτοβουλιών από τους αρμόδιους φορείς για την ανάδειξη της ιστορίας του φράγματος του Μορνου, το Υπ. Πολιτισμού δύναται να συμβάλλει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του”.
Από τα παραπάνω νομίζω προκύπτουν :
  1. Η πρόθεση του Υπ. Πολιτισμού να στηρίξει δίκαια αιτήματα της Δωρίδας,
  2. Οτι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος,
  3. Οτι πρέπει να στηριχθεί κάθε προσπάθεια του Δήμου Δωρίδος,
  4. Η Περιφέρεια πρέπει, με τον ανάλογο προγραμματισμό της – και μετά από πενταετή απουσία, να στηρίξει το Δήμο σε κάθε βήμα ανάδειξης της περιοχής,
  5. Η ΕΥΔΑΠ ΑΕ συνεχίζει να “λείπει” από το αναπτυξιακό και πολιτιστικό στίγμα της περιοχής και απαιτείται ουσιαστική παρέμβαση προς το Διοικητικό της Συμβούλιο.
    Να σημειώσουμε οτι λόγω ΕΥΔΑΠ ΑΕ η ερώτηση του κατατέθηκε απευθύνονταν και προς το Υπ. Υποδομών ( ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ εποπτεύομενοι φορείς του Υπ. Υποδομών), αλλά η ερώτηση δεν απαντήθηκε, τουλάχιστον ακόμη, από το αρμόδιο Υπουργό.
    Να σημειώσουμε επίσης ότι στον απολογισμό της Εταιρικής Ευθύνης της ΕΥΔΑΠ ΑΕ δεν υπάρχει μια λέξη και μια δράση για την περιοχή του Ταμιευτήρα, ενώ μια εξαιρετική πρωτοβουλία, έκθεση για τα 90 χρόνια κατασκευής του φράγματος στον Μαραθώνα , https://www.cnn.gr/focus/story/197145/90-xronia-fragma-marathona-gia-proti-fora-to-arxeio-tis-eydap-se-mia-monadiki-ekthesi
    Θα ήταν ευχής έργο να γίνει κάτι ανάλογο και για την δική μας περιοχη.
  6. Λείπουν οι – συγκεκριμένες – απαντήσεις από το Υπ. Πολιτισμού που αφορούν την αφήγηση της περιοχής και τη σχέση της με το νερό, την ιστορία των ανθρώπων του Καλλιου που χάθηκε στη λίμνη, η συγκέντρωση και ανάδειξη, ψηφιακού, φωτογραφικού υλικού και ντοκυμαντέρ.
    Λείπουν συνολικά από την Στερεά έργα με βάση τις νέες τεχνολογίες και δυνατότητες και αυτό πρέπει να ανατραπεί και στον τομέα του Πολιτισμού.
  7. Χρειαζόμαστε στίγμα και “στοχο προσήλωση” για την περιοχή της καρδίας της Δωρίδος, γύρω από το Μόρνο. Τα πάντα εμπλέκονται. Ζητήματα προσβασιμότητας, δρόμος Μαλανδρινο – Λιδωρικι, Πολιτιστική Ανάδειξη και Προστασία, Α5 και βιολογικοί και ζώνη ειδικού χωρικού γύρω από την περιοχή. Και ίσως σήμερα όλα αυτά να φαντάζουν πολυτέλεια όταν ακόμη υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία της περιοχής…
Εμείς θα επαναλάβουμε την ερώτηση που καταθέσαμε σε έναν χρόνο από τώρα. Γιατί θέλουμε να έχουμε να σας μεταφέρουμε καλύτερα νέα. Αποτελεσματικές κινήσεις και συνεργασία.
Όπως και θα συνεχίσουμε να καταθέσουμε θέσεις και προτάσεις για την περιοχή.
Και γιατί την αγαπάμε ιδιαίτερα, Συκιά ο τόπος των παιδικών μου αναμνήσεων, το χωριό μου, αλλά γιατί μας τρομάζει ο πλούτος της κληρονομίας της και η δύναμη των ανθρώπων της περιοχής.




Δεν υπάρχουν σχόλια: