Δευτέρα 29/08/2016 - 10:39
ΣΥΡΙΑ

Συνεχίζεται η τουρκική εισβολή στο έδαφος της Συρίας

Τουρκικά άρματα στη Συρία (πηγή: ΑΡ)
Τουρκικά άρματα στη Συρία (πηγή: ΑΡ)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η τουρκική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» στο έδαφος της Συρίας με τα τουρκικά στρατεύματα και τους Σύρους αντικαθεστωτικούς να προωθούνται βαθύτερα στη βόρεια Συρία καταλαμβάνοντας εδάφη που ελέγχονται από τους Κούρδους, καθώς ο τουρκικός στρατός σφυροκοπά από ξηράς και αέρος θέσεις της κουρδικής οργάνωσης YPG, παρακλάδι του PKK.

Για 25 νεκρούς Κούρδους αντάρτες στις επιδρομές στη βόρεια Συρία κάνει λόγο ο τουρκικός στρατός, ενώ την ίδια ώρα καταγγέλλεται ο θάνατος τουλάχιστον 35 αμάχων από τουρκικούς βομβαρδισμούς στην ίδια περιοχή.

Πέντε ημέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης, οι αντικαθεστωτικοί αναφέρουν πως έχουν καταλάβει τουλάχιστον τέσσερα χωριά και μία πόλη από τους Κούρδους στα νότια της Τζαραμπλούς.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ανοιχτά πως στόχος στη Συρία είναι να διασφαλιστεί ότι οι Κούρδοι δεν θα επεκτείνουν την επικράτεια που ελέγχουν ήδη κατά μήκος της τουρκικής μεθορίου, καθώς και η εκδίωξη του «Ισλαμικού Κράτους» από τα προπύργιά του.

Η τουρκική επιχείρηση στρέφεται όμως κυρίως κατά των δυνάμεων της συμμαχίας των επονομαζόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), στην οποία κινητήρια δύναμη αποτελεί η κουρδική YPG, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση δεδομένου ότι οι SDF υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στηρίξει τις τουρκικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, και αμφότερες οι χώρες έχουν απαιτήσει να αποσυρθούν οι κουρδικές δυνάμεις στις ανατολικές όχθες του Ευφράτη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την Κυριακή οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις υποστηρίζεται ότι σκοτώθηκαν 25 μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στην περιοχή της Τζαραμπλούς. Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο αναφέρει ότι καταστράφηκαν επίσης πέντε κτίρια που χρησιμοποιούσαν οι «τρομοκράτες».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «λαμβάνονται όλα τα δυνατά μέτρα» για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.

Δεν υπήρξε άμεσα κανένα σχόλιο εκ μέρους της YPG σχετικά με την τουρκική αναφορά για 25 νεκρούς, όμως οι δυνάμεις που συνεργάζονται με τους Κούρδους είχαν δηλώσει πως είχαν αποσυρθεί από την περιοχή πριν την επίθεση.

Η «καταδίωξη των τρομοκρατών θα είναι ανελέητη» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Ρ.Τ. Ερντογάν κατά την ομιλία του στο Γκαζιάντεπ (πηγή: ΑΡ)
Ο Ρ.Τ. Ερντογάν κατά την ομιλία του στο Γκαζιάντεπ (πηγή: ΑΡ)

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Κυριακή, ότι οι τουρκικές αρχές θα συνεχίσουν να καταδιώκουν ανελέητα κι αδιάκοπα τις εξτρεμιστικές οργανώσεις, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην πόλη Γκαζιάντεπ. «Οι επιχειρήσεις μας εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων θα συνεχιστούν έως το τέλος» δήλωσε , αναφέροντας ως εξτρεμιστικές οργανώσεις το «Ισλαμικό Κράτος», τους Κούρδους μαχητές του PKK και τους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Επιδεικνύουμε την ίδια αποφασιστικότητα» στη μάχη εναντίον του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) στη Συρία, όπως ακριβώς εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», τόνισε ο Ερντογάν. «Δεν θα αποδεχθούμε καμία τρομοκρατική δραστηριότητα στα σύνορά μας ή κοντά σε αυτά» υπογράμμισε.