ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Παρέμβαση της ΟΙΚΙΠΑ για τις ασάφειες των δασικών χαρτών σε Στροφυλιά και Σαμαραίικα

Επιστολή στις δασικές υπηρεσίες των νομών Αχαΐας και Ηλείας απέστειλε η ΟΙΚΙΠΑ, προκειμένου να διορθωθούν οι ασάφειες των δασικών χαρτών στην καταπατημένη και παράνομα εκχερσωμένη δασική έκταση των Σαμαραίικων. Στην επιστολή της η ΟΙΚΙΠΑ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Στους αναρτηθέντες δασικούς χάρτες που καλύπτουν το δάσος της Στροφυλιάς Αχαΐας, πολλές μικροεκτάσεις στη θέση Σαμαραίικα εμφανίζονται με κωδικό ΑΑ παλαιότερης και πρόσφατης λήψης, άλλης μορφής (μη δασικής).

Για τις εκτάσεις αυτές, υπάρχουν στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι έχουν προέλθει από παράνομη εκχέρσωση του δάσους. Τα στοιχεία αυτά, αξιοποιούνται πλήρως στην αριθ. 26/2011 απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Επιλύσεως Δασικών Αμφισβητήσεων Αχαΐας».

Όπως είναι γνωστό το σύνολο της καταπατημένης έκτασης των Σαμαραίικων έχει κηρυχτεί αναδασωτέα με τελεσίδικες αποφάσεις των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών.

Η ΟΙΚΙΠΑ πέραν των παραπάνω επισημάνσεων, απέστειλε στις δασικές υπηρεσίες των δύο νομών, απόσπασμα Τοπογραφικού Διαγράμματος, με στοιχεία: ΤΜΗΜΑ ΠΕΔΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ-ΕΛΟΣ ΛΑΜΙΑΣ (Κλίμακα 1:5000 ΦΥΛΛΟ 13-14 έτους 1955) που έχει συνταχθεί από την Τοπογραφική Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας, μαζί με τον αντίστοιχο Κτηματολογικό Πίνακα, όπου τα επίδικα τεμάχια (με αριθμό 1229 έως και 1237) φέρονται κατά δήλωσή τους, ως ιδιοκτήτες ιδιώτες, με την ένδειξη στη στήλη “προέλευση” αυθαίρετος.

Τέλος με ανακοίνωσή της η ΟΙΚΙΠΑ τονίζει πως «δεν πρέπει, οι δασικοί χάρτες να αποτελέσουν την κερκόπορτα για τη νομιμοποίηση, της εδώ και χρόνια, καταπάτησης ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΓΗΣ. Για μια ακόμη φορά, αναφέρει στην ανακοίνωσή της, θα περιφρουρήσουμε με κάθε ένδικο τρόπο, την ακεραιότητα του Εθνικού Πάρκου της Στροφυλιάς».

Search