ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αυτό είναι το πόρισμα για την έκρηξη στην Ξερόλακκα

Στο φως της δημοσιότητας φέρνει το achaianews.gr το προανακριτικό πόρισμα για τις συνθήκες του ατυχήματος στην Ξερόλακκα, το οποίο ακρωτηρίασε την αριστερή παλάμη του άτυχου εργαζόμενου του Δήμου Πατρέων Σπύρου Τσιάκαλου.  Όλα τα στοιχεία παρουσιάστηκαν αποκλειστικά στο δελτίο ειδήσεων του BEST T.V. Αχαίας.

Σύμφωνα λοιπόν με το πόρισμα, δεν προσωποποιούνται οι ευθύνες για το ατύχημα σε κάποιο φυσικό πρόσωπο, αλλά προκύπτουν πολλά ερωτήματα, σύμφωνα με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η έκρηξη και έγινε η μεταφορά του εκρηκτικού μηχανισμού, αλλά και τις παραλείψεις που τυχόν σημειώθηκαν.

Το πόρισμα καταλήγει με σαφήνεια στο συμπέρασμα για το υλικό που προκάλεσε την έκρηξη, καθώς όπως αναφέρεται πρόκειται για πολεμική χειροβομβίδα κρότου λάμψης, με τόπο προέλευσης την Λατινική Αμερική, η οποία χρησιμοποιείται από το Πολεμικό Ναυτικό της Αμερικής και χρησιμοποιείται για πολεμικό αντιπερισπασμό. Μάλιστα στο πόρισμα ορίζεται ο τύπος της χειροβομβίδας ΜΚ-141.

ΤΑ ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ

Πάντως δεν απαντάται από το πόρισμα:

-Πώς και πότε εισήχθη η χειροβομβίδα στο Δικαστικό Μέγαρο της οδού Γούναρη της Πάτρας;
-Πώς φορτώθηκε στα φορτηγά του Δήμου Πατρέων;
-Γιατί δεν έγινε ταυτοποίηση του προς φόρτωση υλικού, πριν το ανεβάσουν στα φορτηγά του Δήμου;
-Άραγε, συνειδητοποίησαν οι υπάλληλοι του Δήμου Πατρέων, τι ακριβώς υλικό φόρτωναν στα φορτηγά, με προορισμό την Ξερόλακκα;

Όπως προκύπτει από το προανακριτικό πόρισμα, τα πολεμικό υλικό που βρισκόταν στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου, αποτελείτο από περίπου 6.500 κομμάτια. Πάντως σε κάθε περίπτωση, περιγράφονται, ως ακίνδυνα, αφού καταγράφονται ως κατεστραμμένα όπλα. Τυφέκια, ξιφολόγχες, φυσίγγια κ.ά.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ

Είναι πάντως απορίας άξιο, ο τρόπος με τον οποίο έδρασε η Τριμελής Επιτροπή των Δικαστηρίων, η οποία απέδωσε το υλικό στους εργαζομένους του Δήμου Πατρέων.  Από τη στιγμή που τα σχετικά έγγραφα που είχαν σταλεί από το Πρωτοδικείο προς τον Δήμο Πατρέων, έκαναν λόγο αποκλειστικά και μόνο για μεταφορά και προς ανακύκλωση εγγράφων και ακίνδυνων άλλων υλικών (γραφεία, κιβώτια κ.ά.), είναι άξιο απορίας γιατί δεν έγινε ταυτοποίηση του υλικού από την Τριμελή Επιτροπή! Γιατί δηλαδή, δεν έγινε αντιπαράθεση των εγγράφων με το υλικό που φορτώθηκε, ώστε να διαπιστωθεί ότι πράγματι μεταφέρονται ανακυκλώσιμα και ακίνδυνα υλικά και όχι όπλα.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι σύμφωνα με το πόρισμα αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια των μοιραίων δρομολογίων αντιλήφθηκαν την ύπαρξη πολεμικού υλικού, καθώς προεξείχαν από τα κιβώτια κάνες, ξιφολόγχες και άλλα συναφή αντικείμενα. Όχι όμως και την ύπαρξη χειροβομβίδας, ή άλλου επικίνδυνου υλικού που θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη.

Το προανακριτικό πόρισμα μεταβιβάστηκε στην Εισαγγελία Αιγίου και αναμένεται μετά το Πάσχα να ορισθεί η δικάσιμος στην γειτονική πόλη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Search