ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Βαρύς ο λογαριασμός από τις εισφορές για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς

Το βαρύ τίμημα της αυξημένης φορολόγησης καλούνται να πληρώσουν ορισμένοι από τους πιο εύπορους κλάδους της ελληνικής κοινωνίας, με τα ποσά που θα καταβάλουν δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί να ξεπερνούν ακόμη και το μισό ετήσιο εισόδημά τους.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, πληρώνουν φέτος σε φόρους και εισφορές έως 56% του εισοδήματός τους, ενώ το 2019 οι επιβαρύνσεις τους θα εκτιναχθούν στο 62%.

Οι φόροι και οι εισφορές τρώνε φέτος το μισό εισόδημα των γιατρών, ενώ το επόμενο έτος οι επιβαρύνσεις αυξάνονται στο 55% του εισοδήματός τους.

Για παράδειγμα, δικηγόρος με πραγματικό ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει φέτος σε φόρους και εισφορές το ποσό των 21.343 ευρώ (8.320 ευρώ σε φόρο και 13.023 ευρώ σε εισφορές). Δηλαδή το 53,74% του ετήσιου εισοδήματός του και του μένουν για να ζήσει ή μάλλον για να πληρώσει και τους έμμεσους φόρους, 18.657 ευρώ ή 1.555 ευρώ τον μήνα.

Σε αυτά θα πρέπει να υπολογίζει κανείς και τον ΕΝΦΙΑ που πρέπει να καταβάλει για τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του, τα τέλη κυκλοφορίας για το αυτοκίνητό που έχει για να μετακινείται, τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, τα έξοδα σε λογαριασμούς (ρεύμα, σουπερμάρκετ, κοινόχρηστα κτλ). Αν πληρώνει και δόση στεγαστικού δανείου, τότε στην τσέπη του τού μένουν ελάχιστα για να επιβιώσει και όχι για να αποταμιεύσει, όπως κανονικά θα έπρεπε να ισχύει για να αναπτυχθεί το τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση η οικονομία.

Μάλιστα το 2019 θα δει τον λογαριασμό που θα πρέπει να εξοφλήσει στο κράτος να φουσκώνει ακόμη περισσότερο λόγω αλλαγής της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι το συνολικό ύψος των επιβαρύνσεων εκτοξεύεται στα 23.707 ευρώ, που αγγίζει το 60% του εισοδήματός του. Στην τσέπη του θα μείνουν τα 16.293 ευρώ, ούτε το 1/3 δηλαδή των εσόδων που θα βγάλει.

«Χτύπημα» και για τους επιστήμονες

Το «χτύπημα» είναι τριπλό φέτος και για τους επιστήμονες, με τους μηχανικούς, εκτός από τις τρέχουσες εισφορές, να καλούνται να καταβάλουν τις εισφορές για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Οι γιατροί θα πρέπει να πληρώσουν τις εισφορές για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και τις εισφορές για επικούρηση για όλο το 2017.

Οι ασφαλισμένοι του πρώην ΤΑΝ (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές) χρωστούν τις εισφορές όλου του 2016 και θα πρέπει να πληρώσουν και τις εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ. Όσοι δεν καταβάλουν αυτές τις εισφορές, θα χάσουν την ασφαλιστική ενημερότητα και ικανότητά τους, ακόμα κι αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Πηγή: Τα Νέα

 

Search