ΕΛΛΑΔΑ

«Φορτώνει» ακίνητα η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Με τους δανειστές να επικεντρώνονται στους πλειστηριασμούς, που θα πρέπει να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς σε όλη την επικράτεια, η ηλεκτρονική πλατφόρμα προετοιμάζεται σταδιακά για τη μετάπτωση των φυσικών πλειστηριασμών, που από τις 21 Φεβρουαρίου θα διεξάγονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα.
Στην πλατφόρμα έχουν ήδη αναρτηθεί 824 πλειστηριασμοί με τους 24 να είναι προγραμματισμένοι για αυτή την εβδομάδα. Σε τρεις εβδομάδες, δηλαδή από την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου οι πλειστηριασμοί θα διεξάγονται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, ανεξάρτητα από τον χρόνο επίδοσης της επιταγής και επιβολής της κατάσχεσης.
Oι θεσμοί θεωρούν μείζονος σημασίας την ομαλή διενέργεια των πλειστηριασμών ανά την επικράτεια και η πορεία υλοποίησής τους είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν και το EuroWorking Group στις 8 Φεβρουαρίου.
Αλλωστε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι είχε επισημάνει πρόσφατα πως  η επιτάχυνση των πλειστηριασμών θα δημιουργήσει τα κατάλληλα κίνητρα για να προχωρήσουν οι οφειλέτες στην αναδιάρθρωση των δανείων τους. Είχε εξάρει τις προσπάθειες της κυβέρνηση στο θέμα αυτο ωστόσο σημείωσε ότι  απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης γεωγραφική κάλυψη της Ελλάδας.
Επιπλέον από την 1η Μαίου ενεργοποιούνται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για οφειλές προς το Δημόσιο με τιμή πρώτης προσφοράς την εμπορική αξία των ακινήτων. Οι σχετικές οδηγίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επισημαίνουν ότι  ο αναπροσδιορισμός της τιμής πρώτης προσφοράς σε προγράμματα πλειστηριασμών (ακινήτων) που εκδίδονται μετά τις 17/1/2018 και καθορισμός αυτής βάσει της εμπορικής αξίας τους.
Παράλληλα εναρμονίζονται με τα ισχύοντα περί εκτίμησης της αξίας και καθορισμού τιμής πρώτης προσφοράς στην εμπορική αξία των ακινήτων, για κατασχέσεις που επιβάλλονται μετά τις 18/1/2018.
Οι πλειστηριασμοί της Τετάρτης
Εικοσιτέσσερις πλειστηριασμοί έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για αυτή την εβδομάδα με κάποιους να έχουν ανασταλεί και άλλους να είναι αναρτημένοι προκειμένου να συμμετέχουν οι πλειοδότες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:
Το Αίολος Κεντέρης Ι Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου που ξαναβγαίνει για τρίτη φορά σε πλειστηριασμό με επισπεύδουσα την τράπεζα Πειραιώς και με τιμή πρώτης προσφοράς τα 6,5 εκατ. ευρώ
Μονοκατοικία στο Παλαιό Ψυχικό, αποτελούμενης από (4) κύρια δωμάτια, χώλ, λουτρό, Οπως αναφέρεται κατά την ημέρα της εκτέλεσης διαπιστώθηκε ότι η ως άνω διώροφη οικοδομή – οικία που υφίσταται επί του οικοπέδου, είναι παλαιάς
κατασκευής, εξωτερικά φαίνεται σε κακή κατάσταση και εγκαταλελειμμένη. Η τιμή πρώτης προσφοράς είναι 411.750 ευρώ.
Διαμέρισμα 5ο ορόφου στην Αθήνα στην οδό Νίκης 67 τμ, με τιμή πρώτης προσφοράς 101.000 ευρώ για οφειλή 50.000 ευρώ.
Διαμέρισμα 4ου ορόφου στις Αχαρνές και αποθήκη με τιμή πρώτης προσφοράς 108.200 ευρώ για για οφειλή 50.000
Ανεξάρτητη ιδιοκτησία τρίτου ορόφου πολυκατοικίας στη διασταύρωση των οδών Πατησιών και θήρας 200 τμ με τιμή πρώτης προσφοράς 143.000 ευρώ.
Ισόγειο διαμέρσμα στο Μαρούσι, που αποτελείται από είσοδο, λίβινγκ- ρούμ, τρεις κοιτώνες, κουζίνα, δύο διαδρόμους, λουτρό, W.C. και εξώστη προς την οδό Σοφοκλέους, έχει επιφάνεια μτ (143,70) με τιμή πρώτης προσφοράς τα 172.545 ευρώ.

 

Search