ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτο σύμφωνο συμβίωσης φυλακισμένων γυναικών στην Ελλάδα

Η Δευτέρα 22 Ιανουαρίου ήταν μια ξεχωριστή μέρα στις φυλακές του Ελαιώνα Θηβών, καθώς δύο γυναίκες γιόρτασαν την επισημοποίηση της σχέσης τους. Ηταν το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης που συνάφθηκε μεταξύ γυναικών κρατουμένων στη χώρα.

Όπως μάθαμε από το εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ της Λίνας Γιάνναρου για την Καθημερινή, η Δ.Δ. και η Α.Κ. γιόρτασαν μαζί με τις συγκρατούμενές τους, δεχόμενες ευχές, αγκαλιές και συγχαρητήρια (αλλά χωρίς να μπορούν να τις κεράσουν κάποιο γλυκό όπως θα ήθελαν).

Πρόκειται όπως αναφέρει το "E-Daily.gr" για δύο νέες γυναίκες που ενώ είχαν γνωριστεί πριν από οκτώ χρόνια εκτός φυλακής, ερωτεύτηκαν «μέσα», και αποφάσισαν να σμίξουν κι επισήμως. Το γεγονός ότι βρίσκονταν στη φυλακή, δημιούργησε διάφορα εμπόδια στη διαδικασία. Κατ' αρχήν η συμβολαιογράφος χρειάστηκε να λάβει ειδική άδεια για να μπει στη φυλακή.

Αμέσως μετά έπρεπε να βρεθεί τρόπος για να γίνει η καταχώριση του συμφώνου στο Ληξιαρχείο, όπου κανονικά απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τουλάχιστον του ενός από τα δύο μέρη. Για να υπερπηδηθεί το εμπόδιο η ληξίαρχος έστειλε την πράξη στη φυλακή.

Επίσης οι δύο γυναίκες θα έπρεπε να δηλώσουν κάποια διεύθυνση. Καθώς και οι δύο γυναίκες εκτίουν μακροχρόνιες ποινές κάθειρξης, το κοινό σπίτι τους για τα επόμενα χρόνια θα είναι το κατάστημα κράτησης Ελεώνα Θηβών. Και αυτή ήταν η διεύθυνση που δηλώθηκε.

Ωστόσο, παρά το σύμφωνο συμβίωσης, οι δύο κρατούμενες δεν συμβιώνουν στον ίδιο θάλαμο, αλλά η κάθε μία σε ξεχωριστό κοιτώνα με άλλες κρατούμενες. Ηδη, μέσω της δικηγόρου τους Ηλέκτρας Κούτρα, έχουν υποβάλει αίτημα να μεταφερθούν σε κοινό κελί.

«Στις δύο γυναίκες έχει επιβληθεί ποινή στέρησης της ελευθερίας και μόνον αυτής, όχι και της οικογενειακής ζωής, του έρωτα, της συντροφικότητας», λέει η κ. Κούτρα. «Από τη στιγμή που είναι οικογένεια, αντίθετα, προστατεύονται από τον νόμο. Η οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Κάθε περιορισμός για να επιβληθεί από την πολιτεία θα πρέπει να είναι αναγκαίος ή να επιδιώκει κάποιον νόμιμο σκοπό».

Οπως τονίζει, επίσης, απαγορεύεται κάθε δυσμενής διακριτική μεταχείριση, όπως αυτή που οφείλεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό του κρατουμένου. «Στο πλευρό των δύο ερωτευμένων γυναικών βρίσκεται τόσο το άρθρο 14 για την απαγόρευση των διακρίσεων όσο και το άρθρο 8, το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και πληθώρα άλλων διεθνών, ευρωπαϊκών αλλά και εθνικών δεσμευτικών για τη χώρα μας εγγυήσεων και μη δεσμευτικών διακηρύξεων».

Η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «Πλειάδες» έχει από το 2011 προτείνει τη δημιουργία ειδικών χώρων στις φυλακές για τη μεταφορά οικογενειών, μέλη των οποίων τυχαίνει να κρατούνται σε διαφορετικές φυλακές, καθώς και των ζευγαριών, μεταξύ των οποίων και τα ομοερωτικά. Το αίτημα της Α.Κ. και της Δ.Δ. αναμένεται να εξεταστεί τις επόμενες ημέρες.

Το ίδιο και το δεύτερο αίτημά τους, να επιτραπεί η «είσοδος» γλυκών στην πτέρυγά τους για να κεράσουν τις συγκρατούμενές τους. «Θέλουν να κάνουν “δεξίωση”, έστω και καθυστερημένα». Πάντως, όσοι τις έχουν συναναστραφεί το τελευταίο διάστημα μεταφέρουν πόσο χαρούμενες φαίνονται.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις... ζήλεψαν αρκετές συγκρατούμενές τους, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον να κάνουν κι εκείνες το βήμα.

Search