ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΡΑΠ και Αγωνιζόμενων Πολιτών στην έκθεση Αχαΐα 1934-1944

Την έκθεση «Αχαΐα 1934-1944 Δέκα χρόνια αγώνων και ελπίδων» η οποία φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας, επισκέφθηκε αΑντιπροσωπεία των δημοτικών παρατάξεων ΡΑΠ –Πάτρα Ανθρώπινη πόλη και ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ αποτελούμενη από τους Ανδρέα Παναγιωτόπουλο, Ουρανία Μπίρμπα, Κώστα Μαλαμή και Παναγιώτη Γεωργακόπουλο.
Η έκθεση βασίζεται κυρίως σε ντοκουμέντα από το αρχείο του ιστορικού, συγγραφέα και φιλόλογου Βασίλη Λάζαρη  τα οποία συμπληρώνονται από προσφορές φορέων, ιδρυμάτων αλλά και ιδιωτικών συλλογών. Σπάνια χειρόγραφα, φωτογραφίες  και απόρρητα επίσημα έγγραφα από τα χρόνια του μεσοπολέμου, μέχρι και την απελευθέρωση από το γερμανο-ιταλικό ζυγό, τον Οκτώβριο του 1944, παρουσιάζουν ένα άγνωστο κομμάτι της τοπικής ιστορίας της Πάτρας και της Αχαΐας μιας δύσκολης εποχής αγώνων και ελπίδων.
Την επιμέλεια της έκθεσης είχε ο αρχαιολόγος Ιωάννης Μόσχος ο οποίος κινήθηκε με σεμνότητα, επιλέγοντας κυρίως γήινα χρώματα,   ενώ την εικόνα συμπλήρωνε η συγκίνηση από την μαγνητοφωνημένη αφήγηση του ερευνητή.
Η έκθεση με σπαράγματα μιας ταραγμένης αλλά ελπιδοφόρας περιόδου,  του Β.Λαζαρη, είναι μέσο  μετάδοσης αξιών στη συλλογική μνήμη και ιδιαίτερα στη νέα γενιά που την έχει ανάγκη.

Search