ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Κριτήρια – φωτιά για κοινωνικό τιμολόγιο και μέρισμα – Τι πρέπει να προσέξετε

Απίστευτα και όμως αληθινά είναι αυτά που συμβαίνουν στην ελληνική οικονομία.

Πολλοί φορολογούμενοι που είχαν δηλώσει ότι φιλοξενούν συγγενικά τους πρόσωπα δεν έλαβαν το κοινωνικό μέρισμα, παρότι το δικαιούνταν, που δόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και κινδυνεύουν να μην πάρουν φθηνό τιμολόγιο ρεύματος μέσα από το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον ίδιο λόγο.

Ως εκ τούτου αναγκάζονται να εκδιώξουν – μάλλον μόνο στα χαρτιά – αυτούς που φιλοξενούσαν, Η «έξωση» θα γίνει με τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Το υπουργείο Οικονομικών, με την προσθήκη νέου κωδικού στο έντυπο Ε1 των φορολογικών δηλώσεων –θα κληθούν να τον συμπληρώσουν όσοι προσφέρουν πραγματική ή… φορολογική φιλοξενία- θέλει να αποκτήσει πλήρη εικόνα για το εισόδημα του «νοικοκυριού» αθροίζοντας τις αποδοχές όσων μένουν κάτω από την ίδια στέγη προκειμένου να αποφασίσει ποιος θα πάρει επίδομα ή κοινωνικό τιμολόγιο και ποιος όχι. Έτσι, όσοι εμφανίζονταν ως «φιλοξενούμενοι» τα τελευταία χρόνια είτε για πραγματικούς λόγους είτε για να γλιτώσουν από τεκμήρια και φόρους ενοικίων, τώρα καλούνται να σκεφτούν την… αντίστροφη πορεία: να εκδιώξουν τους φιλοξενούμενους προκειμένου να διατηρήσουν για τον εαυτό τους την ελπίδα για το επίδομα.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει μπλοκάρει χιλιάδες φορολογούμενους που ενώ τον Δεκέμβριο έχασαν το κοινωνικό μέρισμα, τώρα διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε το φθηνό ρεύμα της ΔΕΗ. Πολλοί έχουν απολέσει τα δικαιώματά τους από λάθος. Η φιλοξενία έχει μπλεχτεί ως έννοια στη δήλωση των φορολογούμενων με την δωρεάν παραχώρηση με αποτέλεσμα η εικόνα που σχηματίζεται μέσω του εντύπου, να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Έτσι:

    Φιλοξενούμενοι είναι τα πρόσωπα που μένουν κάτω από την ίδια στέγη του φορολογούμενου δηλαδή στην ίδια κύρια κατοικία. Τα ανήλικα παιδιά, δεν είναι φιλοξενούμενοι. Ο αδερφός μπορεί να είναι.

    Δωρεάν παραχώρηση υφίσταται όταν ένας φορολογούμενος παραχωρεί ένα ολόκληρο ακίνητο σε έναν άλλο προκειμένου να καλύπτει τις στεγαστικές του ανάγκες. Αυτός στον οποίο έχει παραχωρηθεί το ακίνητο, δεν είναι φιλοξενούμενος, άσχετα αν δεν πληρώνει ενοίκιο. Πρέπει βέβαια να δικαιολογήσει το τεκμήριο της κατοικίας που του παραχωρείται.
    Γι’ αυτόν που παραχωρεί, η κίνηση αλληλεγγύης μπορεί να συνεπάγεται και πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση καθώς το εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση φορολογείται (σ.σ το εισόδημα υπολογίζεται ως το 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και φορολογείται ως εισόδημα από ενοίκια με συντελεστές από 15% έως 45% συν την εισφορά αλληλεγγύης). Για να μην επιβάλλεται φόρος, θα πρέπει η επιφάνεια του ακινήτου που παραχωρείται να μην ξεπερνά τα 200 τετραγωνικά μέτρα, να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία (σ.σ δηλαδή δεν μπορεί να παραχωρηθεί δωρεάν εξοχικό) και ο παραχωρών να συνδέεται με α’ βαθμό συγγένειας με αυτόν στον οποίο παραχωρείται το ακίνητο (είτε να είναι ανιόντες είτε κατιόντες και όχι αδέρφια).

πηγη: newsit.gr

 

Search