ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

"Εξοικείωση με την διαφορετικότητα",ενημερωτική εκδήλωση στο Αγρίνιο(φωτο)



Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017 στην παλαιά Δημοτική Αγορά του Δήμου Αγρινίου ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Εξοικείωση με τη Διαφορετικότητα: ανοιχτός ενημερωτικός διάλογος από άτομα με αναπηρία»,στην οποία ομιλητής ήταν ο νεαρός δικηγόρος με αναπηρία, Ευάγγελος Αυγουλάς, ο οποίος διατελεί μεταξύ άλλων Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου, Αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Αθλητικού Σωματείου ΑμεΑ «Τυρταίος», μέλος της Επιτροπής Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης «VIEWS» για νέους με προβλήματα όρασης.



Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου - Θέρμου «Κοσμάς ο Αιτωλός» και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 21ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου με την υποστήριξη του Δήμου Αγρινίου.

Σκοπός  της εκδήλωσης ήταν  μέσω ενός ανοιχτού διαλόγου ενημέρωσης και αφύπνισης, από τον εμψυχωτή/ομιλητή, να αλλάξει το βλέμμα των ακροατών ως προς την διαφορετικότητα και να τους εισαγάγει στην έννοια της κοινωνικής αποδοχής και ισότητας, αφού ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένα άτομο με αναπηρία δεν είναι τόσο η διαφορετικότητα αυτή καθ' εαυτή, όσο η αρνητική στάση της κοινωνίας απέναντι του.


Οι διακρίσεις στηρίζονται σε βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις. Η έλλειψη της καθημερινής επαφής, της απαραίτητης γνώσης και το αίσθημα της άγνοιας είναι εκείνα που συχνά αποτελούν την αιτία διαμόρφωσης αρνητικών στάσεων και άκαμπτων αντιλήψεων σχετικά με την εικόνα της αναπηρίας.

Πέρα από την εξοικείωση με την αναπηρία, είναι ένα μάθημα ζωής που διαμορφώνει ένα καινούργιο κώδικα επικοινωνίας, χτίζοντας μέσα από την βιωματική διαδικασία, σχέσεις κατανόησης, σεβασμού και αποδοχής, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει την έννοια του κοινωνικού συνόλου, της συντροφικότητας και της συνείδηση.


Ο κ.Αυγουλάς με πολύ χιούμορ και διάθεση, ανέλυσε μια σειρά από καταστάσεις που βιώνουν οι συνανθρωποί μας με αναπηρία σε καθημερινή βάση Πανελλαδικά,ενώ έκανε και προτάσεις για την βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων αυτών.

Όπως τόνισε το 10% του Ελληνικού πληθυσμού είναι άνθρωποι με κάποιου είδους αναπηρία,που όμως δεν έχουν σωστή αντιμετώπιση καθημερινά από το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου πληθυσμού.



Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου που παραβρέθηκε στην εκδήλωση μαζί με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου, Μαρία Παπαγεωργίου.



Ο κ.Παπαναστασίου ανέφερε ότι ο κ.Αυγουλάς την προηγούμενη εβδομάδα που το Αγρίνιο και η ευρύτερη περιοχή έζησε πολύ δύσκολες στιγμές,επικοινώνησε μαζί του αρκετές φορές για αν μάθει πως εξελίσσεται η κατάσταση.Όπως τόνισε, ο Βαγγέλης κατάφερε να κάνει πλεονέκτημα ότι οι υπόλοιποι θεωρούσαν μειονέκτημα και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να βγει προς τα έξω"η ψυχή είναι αυτή που μας κάνει πιο ζωντανούς ,πιο ακέραιους και πιο δυνατούς σαν ανθρώπους".


Μεταξύ άλλων ο κ,Αυγουλάς απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Αγρινίου είπε ότι θα έπρεπε πριν παραδοθούν δημόσια έργα ,να καλούνται άνθρωποι με αναπηρίες να τα δοκιμάσουν σε πραγματικές συνθήκες και μετά να παραλαμβάνονται από τις αρχές.



Στην συνέχεια ακολούθησε διάλογος με τους παρευρισκόμενους,γονείς,εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου ο κ.Αυγουλάς ήταν ομιλητής σε ενημερωτική εκδήλωση σε μαθητές του 21ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια