28 χρόνια από την μοιραία πτώση του σχολικού λεωφορείου στην γέφυρα Αχελώου

28 χρόνια συμπληρώθηκαν από την μοιραία εκείνη μέρα που η ήσυχη πόλη του Αγρινίου  “πάγωσε”, στο άκουσμα της είδησης ότι λεωφορείο με μαθητές έπεσε στην γέφυρα του Αχελώου.

Ήταν περίπου στις αρχές Απρίλη του 1991 όταν η τρίτη τάξη του Λυκείου Μπραχαμίου Αττικής, με 55 μαθητές, ξεκίνησε για μαθητική εκδρομή με προορισμό την Κέρκυρα.

Ο οδηγός του τουριστικού λεωφορείου Ανάργυρος Σταματόπουλος, 39 ετών τότε, οδηγούσε με μικρή ταχύτητα. Μόλις το λεωφορείο περνούσε πάνω από τη γέφυρα Αχελώου , έξω από το Αγρίνιο, έπαθε βλάβη το μπροστινό σύστημα του οχήματος. Εσκασε η αριστερή φούσκα με αποτέλεσμα το βαρύ αυτοκίνητο να μην υπακούσει στο τιμόνι του οδηγού.

Μια πολύ σπάνια βλάβη, ο ίδιος ο οδηγός είχε πει τότε  ότι «τέτοιες βλάβες συμβαίνουν μία στις χίλιες» και ότι μάλιστα μόλις πριν από λίγες ημέρες το λεωφορείο είχε περάσει από τεχνικό έλεγχο σε ΚΤΕΟ. Το λεωφορείο έπεσε από ύψος πέντε μέτρων, αφού πρώτα έσπασε τα προστατευτικά κιγκλιδώματα της γέφυρας.

Κατρακύλησε, ντεραπάρισε και αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν τέσσερις μαθητές, οκτώ τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλοι 37 ελαφρότερα, ανάμεσά τους και δύο συνοδοί καθηγητές.

Μετά το δυστύχημα, ο τότε υπουργός Παιδείας, Γιώργος Σουφλιάς, είχε ανακοινώσει ότι απέστειλε τηλεγράφημα σε όλα τα Λύκεια της χώρας με εντολές να μην ξεκινούν οι εκδρομές νυχτερινές ώρες.Τότε πολλά λύκεια της Αιτωλ/νίας είχαν αναβάλει τις μαθητικές εκδρομές

vimapoliti.gr