Αίτημα του Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας για παράταση στην Κτηματογράφηση – Η Επιστολή

Επιστολή Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στο Υπουργό Παιδείας για την Κατάργηση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών.

 

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων κτηματογράφησης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα για τις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας η καταληκτική ημερομηνία είναι η 10/6/2019 και για την περιοχή των προ-Καποδιστριακών δήμων της περιοχής του Αγρινίου η 08/07/2019.

Μέχρι σήμερα διαπιστώνεται μικρή συμμετοχή των πολιτών λόγω των γνωστών αδυναμιών όπως: η έλλειψη τίτλων στα περισσότερα δικαιώματα σε αγροτικές περιοχές, ο μεγάλος πληθυσμός ετεροδημοτών και οι δυσχέρειες τους στην συγκέντρωση όλων των δικαιολογητικών από ένα άθροισμα υπηρεσιών (πρωτοδικεία, υποθηκοφυλακεία κ.ο.κ.).
Κατά την τεχνική μας άποψη η μικρή ανταπόκριση στην κτηματογράφηση, αν και αναμενόμενη, αποτελεί τροχοπέδη στην άρτια ολοκλήρωση αυτού του σημαντικότατου έργου. Ο τερματισμός των διαδικασιών με ποσοστά δηλώσεων κάτω του 70% των συνολικών δικαιωμάτων Θα οδηγήσει σε μεγάλα κοινωνικά και γραφειοκρατικά ζητήματα τα επόμενα χρόνια.
Το γεγονός ότι το έργο της κτηματογράφησης υπόκεινται στους χρονικούς περιορισμούς των χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ είναι κάτι που προβληματίζει, αλλά δεν Θα πρέπει αυτό το «βάρος» να το επωμιστούν οι πολίτες.
Με βάση τα παραπάνω σας καλούμε, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που σας χορηγήθηκαν στο ΦΕΚ 78Α/24-5-2019 με την τροποποίηση του Ν. 2308/1995, να προχωρήσετε άμεσα και προ της διενέργειας εκλογών σε όλα τα απαραίτητα βήματα, όπως την τροποποίηση συμβάσεων με αναδόχους, για την εξάμηνη παράταση των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων δικαιωμάτων σε όλες τις περιοχές του Νομού μας.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
Μπλέτσας Στυλιανός