Αμφιλοχία: Τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με την εκτροφή της Βραχυκερατικής φυλής

Την Κυριακή 29/9/2019 και την Παρασκευή 25/10/2019,η Ένωση πραγματοποίησε ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Δράμα και την Αμφιλοχία αντίστοιχα, σε συνεργασία με τα οικεία Κέντρα Ζωικών Γενετικών Πόρων (ΚΖΓΠ Δράμας και Ιωαννίνων, το οποίο τηρεί και το γενεαλογικό βιβλίο της Βραχυκερατικής), με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με την εκτροφή της Βραχυκερατικής φυλής.

Και στις δύο εκδηλώσεις κεντρικός ομιλητής ήταν ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωσήφ Μπιζέλης, ο οποίος παρουσίασε την πορεία της δράσης γενετικής ταυτοποίησης της Βραχυκερατικής Φυλής, που υλοποιεί η Ένωση σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στη Δράμα, χαιρετισμό απεύθυνε ο εκπρόσωπος του Δημάρχου κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, κ. Χρήστος Κυριακίδης (αντιδήμαρχος), ενώ την εισαγωγική ομιλία έκανε ο κ. Γιώργος Ποιμενίδης, προϊστάμενος του ΚΖΓΠ Δράμας. Ο γεν. γραμματέας και ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Γιάννης Καζόγλου και Αχιλλέας Τσαπραΐλης παρουσίασαν, αντίστοιχα, τις μέχρι σήμερα δράσεις της Ένωσης και τις προοπτικές της εκτροφής της φυλής (παρόμοιες παρουσιάσεις έκαναν και στην Αμφιλοχία), ενώ η ζωοτέχνης κα Ευδοκία Κρυσταλλίδου παρουσίασε τις δράσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής για τη Βραχυκερατική φυλή.

Στην Αμφιλοχία, ο δήμαρχος κ. Γεώργιος Κατσούλας καλωσόρισε τους παριστάμενους και ανέφερε τις προτεραιότητές του για την κτηνοτροφία, ενώ χαιρετισμούς και τοποθετήσεις έκαναν ο κ. Φώτιος Τσόλκας, ειδικός σύμβουλος του Γεν. Γραμ. του Υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Στρατάκου, ο κ. Σ. Νικολόπουλος, προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας και ο κ. Γ. Σταύρου, προϊστάμενος του Κτηνιατρείου Αμφιλοχίας. Ακολούθησαν οι πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις του κ. Δημήτρη Παππά, προϊστάμενος του ΚΖΓΠ Ιωαννίνων, με θέμα την τήρηση των δεσμεύσεων των δικαιούχων της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων»και του κ. Γεώργιου Μπέλλου, γεωπόνος-ζωοτέχνης, υπάλληλος του ίδιου Κέντρου, με θέμα τις «Πρακτικές εκτροφής βοοειδών βραχυκερατικής φυλής – Διαπιστώσεις από επιτόπιες επισκέψεις σε εκμεταλλεύσεις». 

Η συμμετοχή και στις δύο εκδηλώσεις ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις. 

Στην Αμφιλοχία πραγματοποιήθηκε και η 3η Γενική Συνέλευση της Ένωσης, από την οποία προέκυψε και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Α. Τσαπραΐλη (Αργιθέα, Καρδίτσα), αντιπρόεδρο τον κ. Μιχάλη Κοντογιώργη (Μεγανήσι, Λευκάδα), ταμία τον κ. Νικόλαο Τσίγκα (Καλαμπάκα, Τρίκαλα), γεν. γραμματέα τον κ. Γ. Καζόγλου (Πρέσπα, Φλώρινα) και μέλος τον κ. Ευάγγελο Ντάικο (Περδικάκι, Αιτωλοακαρνανία).

 

Για την Ε.Ε.Ε.Β.Φ.Β., ο πρόεδρος του Δ.Σ.

Αχιλλέας Β. Τσαπραΐλης