Απόστολος Κοιμήσης: Ο Δήμος Αμφιλοχίας σε νέα εποχή

Με συνέντευξη στην εφημερίδα “FREE TUPOS” ο Δήμαρχος της Αμφιλοχίας Αποστόλης Κοιμήσης δίνει το στίγμα της περιοχής του, στο σήμερα και ταυτόχρονα περιγράφει το έργο, τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες που σύμφωνα με τον ίδιο οδηγούν σε μια «νέα εποχή».

Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη ενθάρρυνσης, από τους τοπικούς φορείς,των νέων προοπτικών, κάτι στο οποίο επικεντρώνεται η δημοτική αρχή και στο μέτρο που της αναλογεί.

 

Συνέντευξη στον Σωκράτη Τσόμπο 

 

 

-Ξανά υποψήφιος στον Δήμο της Αμφιλοχίας. Γυρνώντας το χρόνο πίσω, αλλά και σήμερα, ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες και πως τις αντιμετωπίζετε ως Δήμαρχος;

Διαχρονικά το πρόβλημα είναι να πείθεις ότι χρειάζεται σχέδιο και προγραμματικό έργο, που αναδεικνύει τα ισχυρά παραγωγικά σου πλεονεκτήματα και σου εξασφαλίζει λειτουργικές αποσβέσεις. Δηλαδή σε μια χώρα με βαθειά κρίση και κατ´ επέκταση σε όλο το δημόσιο χώρο, πρέπει να στηρίζεις σταθερά τις παραγωγικές σου υποδομές και τους ανθρώπους που μοχθούν σκληρά.Όλα τα υπόλοιπα έπονται.

Συνεπείς σ´αυτό δίνουμε έμφαση στις υποδομές για την γεωργοκτηνοτροφική μας παραγωγή και τις υπηρεσίες ιδίως στο παράλιο μέτωπο, ενισχύοντας ταυτόχρονα και την κοινωνική συνοχή.

Αυτό δεν είναι εύκολα κατανοητό από όλους, ιδίως από εκείνους που πλήττονται άμεσα και πιο σκληρά από την κρίση, γιατί απλούστατα οι άνθρωποι δίνουν καθημερινή μάχη επιβίωσης, και χρειάζονται λύσεις άμεσου χαρακτήρα.

 

 

-Γνωρίζουμε ότι προτεραιότητά σας ήταν και είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής (Αμβρακικός-Ορεινός Βάλτος κ.λ.π.)που θα μεταφράζεται σε μετρήσιμο οικονομικό, εκτός των άλλων, αποτέλεσμα. Το πετύχατε;

Σε πολύ μεγάλο βαθμό καλύψαμε τις ανάγκες αλλά όχι όλες.

Έχουν γίνει πλέον των 470 χιλιομέτρων ασφαλτοστρώσεις οδών και αμέτρητα χιλιόμετρα συντηρήσεων, εκατοντάδες χιλιομέτρων νέα δίκτυα ύδρευσης και αντικαταστάσεις παλαιών αγωγών, δίκτυα εξηλεκτρισμού, όπως και συνδυαστικές ενέργειες και μέτρα πολιτικής στο σύνολο των αρμοδιοτήτων μας, αλλά και πλέον αυτών.

Σήμερα τόσο οι δημόσιες όσο και οι ιδιωτικές επενδύσεις και υποδομές, στο βασικό παραγωγικό μας πεδίο, είναι αισθητά αναβαθμισμένες, αλλά δεν έχουμε πετύχει το μέγιστο στις οικονομίες κλίμακας και στη μείωση του κόστους παραγωγής ή λειτουργίας.

Το πρόβλημα οφείλεται στο  ότι η λειτουργία των δήμων τελευταία ετεροκαθορίζεται σε υπερβολικό βαθμό, η γραφειοκρατία έχει πιάσει ταβάνι, οι δημόσιες κρατικές επενδύσεις άργησαν να ολοκληρωθούν, όπως οι οδικοί άξονες, ή καθυστερούν αδικαιολόγητα, όπως το μεγάλο υδροαρδευτικό έργο και η μεγάλη ιδιωτική επένδυση της αντλησοταμίευσης στην Αλευράδα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες ακόμη.

Αυτό που πετύχαμε όμως με την προσέλκυση και στήριξη μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων, απολύτως συμβατών με την τοπική αυτοαπασχόληση, είναι ότι εξασφαλίζουμε για πολλές δεκαετίες πολύτιμα χρήματα για το δήμο μας, υπερκαλύπτοντας τις δραματικές οικονομικές περικοπές που μας επέβαλε το κεντρικό κράτος με τις αποτυχημένες του επιλογές.

Κάναμε γρήγορα στροφή και δικαιωθήκαμε σ´αυτό.

 

 

-Υπήρξαν λάθη στην έως τώρα θητεία σας και ποια;

Αναμφίβολα. Όχι όμως σημαντικά και ευτυχώς επανορθώσιμα.

Κυρίως σε ζητήματα τρέχουσας διαχείρισης και όχι πάντα οφειλόμενα σε δική μας υπαιτιότητα. Δυστυχώς αυτά θα υπάρχουν, ιδίως όσο ο κρατικός συγκεντρωτισμός και η αχρείαστη γραφειοκρατία διογκώνονται.

Αν όμως υπάρξει και στην πατρίδα μας αποκέντρωση, θα ελαχιστοποιηθούν αμέσως.

 

 

-Πως έχετε στο μυαλό σας το μέλλον του Δήμου Αμφιλοχίας και σε τι θα επιμείνετε και πάλι;

Η Αμφιλοχία μπαίνει σε νέα εποχή.

Τα διατροφικά μας προϊόντα, γάλα, τυριά, κρέας, ψάρι, ελιές, λάδι, ακτινίδια κλπ είναι περιζήτητα στις αγορές, γιατί έχουν ασύγκριτη ποιότητα και αξία.

Οι υπηρεσίες στον τουρισμό αναβαθμίζονται, ενώ διαμορφώνονται νέες μορφές και ευκαιρίες, που θα ενισχύσουν την επισκεψιμότητα.

Η Αμφιλοχία γίνεται σταδιακά  ο πιο σημαντικός κόμβος, ενεργειακής αειφορικότητας, στην Ελλάδα, που εκτός των μεμονωμένων επισκεπτών, θα προσελκύει οργανωμένες εκπαιδευτικές και επιστημονικές ομάδες.

Τα θρησκευτικά μας μνημεία, η βιοποικιλότητα και το εναλλασσόμενο φυσικό τοπίο, προκαλούν ήδη ενδιαφέρον και κόσμο.

Επειδή εξαρτάται και από εμάς τους ντόπιους, να ενθαρρύνουμε και να εκμεταλλευτούμε αυτές τις νέες προοπτικές, προφανώς και το πεδίο του δημοτικού μας ενδιαφέροντος, επικεντρώνεται σε κατάλληλες πολιτικές και συνέργειες με την ιδιωτική πρωτοβουλία, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη τόσο για τον τόπο μας όσο και για τη χώρα, στο μέτρο που μας αναλογεί.

 

 

-Ως επικεφαλής της παράταξης « Αυτοδιοικητικό Κίνημα “στο Δ.Σ. της Κενρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ασκήσατε δριμεία κριτική στο νόμο « ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1» και στο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

Που ο μύθος και που η αλήθεια των θέσεων σας;

Δεν άσκησα κριτική στην απλή αναλογική, αλλά στα περίπλοκα και τα πρωτοφανή εκλογικά συστήματα, που εισάγει ο εν λόγω νόμος και που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ. Άλλο σύστημα για εκλογή Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου, άλλο για τις κοινότητες πάνω από 300 κατοίκους, άλλο για τις κοινότητες κάτω από 300 κατοίκους, άλλο για την εκλογή προεδρείου και άλλο για την εκλογή των δημοτικών επιτροπών.

Το μόνο σταθερό είναι ο εκβιαστικός ρόλος των μειοψηφιών, η

αύξηση της γραφειοκρατίας και οι δημοσιονομικές υπερβολές και αντινομίες.

Δηλαδή η πλήρης ακυβερνησία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό για καμία πολιτική σκοπιμότητα, δεδομένου ότι αν ισχύσει αναλλοίωτο θα αποδιαρθρώσει πλήρως το σύστημα της τοπικής δημοκρατίας.

Απλή αναλογική θα μπορούσε να εφαρμοστεί για την εκλογή του δημάρχου και του ΔΣ, προφανώς όμως σε ένα γύροε ισχυρά εκτελεστικά αντίβαρα.

Οι ξεχωριστές κάλπες για τις κοινότητες, εισάγουν, νέο βαθμό αυτοδιοίκησης και αντιβαίνουν ευθέως το άρθρο 102 του Συντάγματος.

Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1 δεν προάγει την αυτοδιοίκηση.

Εμποδίζει τη δημοτική και περιφερειακή λειτουργία. Δεν αποκεντρώνει αρμοδιότητες ούτε πόρους.

Δεν χτυπάει τη γραφειοκρατία, τη διογκώνει κι άλλο. Δεν ενισχύει την καταστατική θέση των αιρετών, την αποδυναμώνει. Δεν ασχολείται με το ανθρώπινο δυναμικό και τα προβλήματα των εργαζομένων. Δεν αγγίζει καθόλου την εγγύτητα και την επικουρικότητα των ΟΤΑ, τον αναπτυξιακό και τον κοινωνικό τους ρόλο.

Δεν είναι χρήσιμος νόμος. Και εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί όλο αυτό το απρόσμενο ενδιαφέρον; Έχω εξήγηση αλλά νομίζω ότι δεν είναι του παρόντος να την αναλύσω.

Όμως εκτιμώ ότι όσο το ταχύτερο αλλάξει αυτός ο νόμος όπως έχουν δεσμευτεί υποστατά κόμματα του κοινοβουλίου μας να πράξουν, τόσο το καλύτερο για την ΤΑ και για τη χώρα.

Βρισκόμαστε πια μπροστά σε νέα δεδομένα.

 

 

-Σας απασχολεί και σε ποιο βαθμό το ενδεχόμενο συνεργασιών , ακόμη και πριν τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου  του 2019;

Οι συνεργασίες είναι καθιερωμένη πρακτική μας, όλα τα χρόνια που ασχολούμαστε με τα κοινά.

Σε πρόγραμμα και με δυνάμεις κοινωνικές και πρόσωπα, που αγαπούν τη δημόσια προσφορά και τη στήριξη του λαού και δεν έχουν στο νού τους δεύτερες σκέψεις ή σκοπιμότητες.

Οι πόρτες είναι ανοιχτές, γιατί ο δήμος μας διαθέτει αξιόμαχο και επίλεκτο δυναμικό και κάθε αθροιζόμενη δύναμη, που ενισχύει την προσπάθειας μας είναι ευπρόσδεκτη γιατί ενισχύει τον τόπο.