Αχαΐα: Aντικειμενικές αξίες σε 130 περιοχές – Από 500€ το τετραγωνικό

Θα συμπεριληφθούν πολλές που «δεν υπήρχαν» στο χάρτη

Στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, πρόκειται να μπουν το προσεχές διάστημα, 130 οικιστικές περιοχές της Αχαΐας, σε παραλιακές ζώνες αλλά και στα ορεινά του Νομού.
Πρόκειται για περιοχές οι οποίες είναι εντός σχεδίου, κάποιες με μεγάλη εμπορική αξία ακινήτων, αλλά μέχρι σήμερα παρέμεναν εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, με αποτέλεσμα, οι ιδιοκτήτες να πληρώνουν δυσανάλογα μικρότερα ποσά για ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους ακινήτων.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες επέκτασης του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε συνολικά 3.754 νέες περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια και σε αυτές περιλαμβάνεται όλη η Βορειοδυτική Πελοπόννησος, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ελάχιστη αξία των ακινήτων, θα διαμορφωθεί σε τουλάχιστον 500 ευρώ, ανά τετραγωνικό μέτρο.
Οι αλλαγές είναι σαρωτικές και στο νέο σύστημα θα μπει ενδεικτικά, όλο το Αίγιο, η Αιγείρα, η Ακράτα, το Ανω Καστρίτσι, το Ρίο, ο Αγιος Βασίλειος, ο Αλισσός, τα Αραχοβίτικα, το Δρέπανο, ο Λόγγος, το Διακοπτό, τα Βραχναίικα, η Κάτω Αχαΐα, ο Κάτω Αλισσός, αλλά και ορεινές περιοχές, όπως όλα τα Καλάβρυτα, η Ανω Βλασία, η Αργυρά, η Αροανία, το Καλέντζι, η Κλειτορία, η Κέρτεζη, το Λεόντιο, κ.ά.
Μετά την επέκταση των αντικειμενικών, ο συνολικός χάρτης της Ελλάδας, με το άθροισμα παλαιών και νέων ζωνών θα ανέρχεται σε 13.970 περιοχές, καθώς σήμερα εφαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες σε 10.216 ζώνες της επικράτειας και σε αυτές θα προστεθούν οι προαναφερόμενες 3.754 νέες εντάξεις.
Με τις παλαιές και νέες εντάξεις θα καλύπτονται από τις αντικειμενικές αξίες ακίνητα που αντιστοιχούν στο 98% του πληθυσμού της χώρας.
Όπως είναι φυσικό, από την αναδιάρθρωση του χάρτη των αντικειμενικών αξιών, κάποιες περιοχές, κυρίως παραλιακές, θα δουν αυξήσεις αντικειμενικών τιμών, ενώ μειώσεις τιμών θα δουν κυρίως ορεινά χωριά, που για πρώτη φορά θα πάρουν σωστή αντικειμενική τιμή ακινήτων, χωρίς να τη δανείζονται από άλλους δήμους και νομούς.
333 ΕΚΤΙΜΗΤΕΣ
Η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Περιουσίας πρόσφατα παρουσίασε στους 333 εκτιμητές που έχουν αναλάβει το έργο προσδιορισμού της αξίας ακινήτων την ειδική εφαρμογή «Πληροφοριακό Σύστημα Καθορισμού Τιμών Εκκίνησης Αντικειμενικών Αξιών Ακινήτων».
Μέσω αυτής οι εκτιμητές θα αναγράψουν την προτεινόμενη τιμή ζώνης για τα ακίνητα των περιοχών που έχουν αναλάβει να εξετάσουν, καθώς και την αντίστοιχη αξία των οικοπέδων.
Τα στοιχεία που θα συμπληρώνουν οι εκτιμητές για κάθε ακίνητο που εξετάζουν, είναι μεταξύ άλλων τα εξής: Η κατηγορία του (διαμέρισμα, μονοκατοικία, μεζονέτα κ.λπ.), το έτος κατασκευής, η επιφάνεια, ο όροφος, αν έχει πρόσοψη σε έναν ή δύο δρόμους ή και περισσότερους ή σε κοινόχρηστο χώρο, αν βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία ή απομακρυσμένη, αν έχει θέα, αν έχει παρακολουθήματα (αποθήκη, θέση στάθμευσης κ.λπ.).
Ο εκτιμητής θα πρέπει να επιλέξει την ποιότητα κατασκευής του ακινήτου και το επίπεδο συντήρησής του, ενώ θα αναφέρει αν διαθέτει ανελκυστήρα, θέρμανση και φυσικά την τιμή πώλησης που εκείνος εκτιμά.
Αμέσως μετά θα γίνεται μια συγκριτική μεθοδολογία που καταλήγει σε μια προτεινόμενη τιμή ζώνης για τη συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία βρίσκονται τα ακίνητα που εξέτασε ο εκτιμητής. Η σύγκριση των στοιχείων μπορεί να προέλθει από συμβολαιογραφικές πράξεις, αγγελίες, ακόμη και από προφορικές πληροφορίες.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»