Ιόνιο: Στα μέσα του 2020 οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις – Βάση εφοδιασμού η Κυλλήνη;

Επαφές σε Κυλλήνη και Κεφαλονιά είχαν στελέχη των ΕΛΠΕ τις προηγούμενες ημέρες.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια προετοιμάζονται για την δραστηριότητα τους στο Ιόνιο και την περιοχή κοντά στην Κεφαλονιά. Στο πλάνο φαίνεται πως εντάσσεται και το λιμάνι της Κυλλήνης που θα αποτελέσει τη βάση εφοδιασμού των ΕΛΠΕ στη γεώτρησης στα ανοιχτά της Κεφαλονιάς που θα γίνει σε απόσταση 5 ν.μ. από τον Πόρο.

Χρονικά η έναρξη της δραστηριότητας που αφορά σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις στο συγκεκριμένο οικόπεδο, τοποθετείται στα μέσα του 2020, άρα ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το πρώτο τρύπημα.

Οι προετοιμασίες πλέον τρέχουν με γοργούς ρυθμούς και σύντομα θα δούμε στην περιοχή να εξελίσσονται νέα δεδομένα. Η δημιουργία βάσης εφοδιασμού στην Κυλλήνη, εφόσον αυτή η επιλογή προχωρήσει στην υλοποίηση, αναμένεται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, όπως έχει προαναγγείλει άλλωστε η εταιρία για τη συνολική της δραστηριότητα στον Πατραϊκό και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, ενώ ακολουθεί στο άμεσο μέλλον και η έρευνα για υδρογονάνθρακες στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Όπως τονίστηκε και στο συνέδριο που διοργανώθηκε πρόσφατα το Σεπτέμβριο στην Πάτρα από την εφημερίδα «Πελοπόννησος», τα οφέλη για τις τοπικές οικονομίες και την απασχόληση θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς ενδεχόμενη ανεύρεση ενός μέσου κοιτάσματος 120 εκατομμυρίων βαρελιών, θα σημάνει την δημιουργία 300 νέων άμεσων θέσεων εργασίας και άλλων 1.000 έμμεσων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της 25ετούς παραγωγής, το κοινωνικό προϊόν που υπολογίζεται ότι θα παραχθεί εκτιμάται στα 3 δισ. ευρώ (120 εκατ. ευρώ ετησίως) ενώ τα ετήσια έσοδα του Δημοσίου εκτιμώνται στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ 20 εκατ. ευρώ θα κατευθύνονται κάθε χρόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συνολικά 4,1 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

ilialive.gr