Από Καλαμάτα μέχρι Γιάννινα, πρώτη δύναμη ο Παναιτωλικός!

Εκπρόσωπος της Δυτικής Ελλάδας στη Σούπερ Λίγκα ο ιστορικός Παναιτωλικός
Ο ΠΑΣ έχασε τη μάχη στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ και μετά από 8 χρόνια υποβιβάστηκε στη Σούπερ Λίγκα 2.  Έτσι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Δυτικής Ελλάδας στη μεγάλη Κατηγορία, στον γεωγραφικό άξονα από την Καλαμάτα μέχρι τα σύνορα με Αλβανία και την Κέρκυρα, θα είναι ο Παναιτωλικός. Συνεπώς η παρουσία της ιστορικής ομάδας του Αγρινίου στη Σούπερ Λίγκα 1 αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Γιατί σε 12 νομούς της Δυτικής Ελλάδας, ήτοι Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, θα υπάρχει μόνο μία ομάδα στη μεγάλη Κατηγορία, δηλαδή ο Παναιτωλικός. 
Αναβαθμίστηκε σημαντικά και η θέση του Θεσπρωτού Ηγουμενίτσας, που με την άνοδό του στη Β’ Εθνική, έγινε η 6η δύναμη της Δυτικής Ελλάδας (μαζί με τον Κρόνο Αργυράδων Κέρκυρας), μετά από Παναιτωλικό, ΠΑΣ Γιάννινα, Παναχαϊκή, Κέρκυρα, Καραϊσκάκη Άρτας. Μια ομάδα που για πολλά χρόνια πριν, ήταν στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ή κομπάρσος στη Γ’ Εθνική, έγινε από τις πιο σημαντικές ποδοσφαιρικές δυνάμεις, όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Μετά από χρόνια, έχουμε και επιστροφή στη Γ’ Εθνική των ιστορικών ομάδων Αναγέννηση Άρτας και ΠΑΣ Πρέβεζα. Οι τελευταίες έχουν κόσμο και δυναμική, αλλά αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα, αν δεν βρουν επενδυτές που θα βάλουν χρήματα για να προσδώσουν τη λάμψη που πρέπει.
Όσον αφορά τον ποδοσφαιρικό χάρτη της Βορειοδυτικής Ελλάδας, από το Αντίρριο και πάνω, έχουμε στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο σημαντικές ανακατατάξεις, με τον υποβιβασμό του ΠΑΣ, την προβληματική παρουσία της Κέρκυρας στη Β’ Εθνική που έχασε το τρένο της ανόδου, καθιστώντας πλέον τον  Παναιτωλικό ως κυρίαρχη δύναμη του δυτικού άξονα.
Συγκεκριμένα, στη Σούπερ Λίγκα 1 θα είναι τη νέα σεζόν μόνο ο Παναιτωλικός. Στη Σούπερ Λίγκα 2 θα είναι οι ΠΑΣ Γιάννινα, ΑΟΚ Κέρκυρα, Α. Ε. Καραϊσκάκης Άρτας, στη Β’ Εθνική ο Θεσπρωτός Ηγουμενίτσας και ο Κρόνος Αργυράδων Κέρκυρας.
Στη Γ’ Εθνική θα αγωνιστούν: Αχέρων Καναλλακίου, Α. Ε. Λευκίμης Κέρκυρας, Ναυπακτιακός Αστέρας, Σούλι Παραμυθιάς, Τηλυκράτης Λευκάδας, Όμηρος Νεοχωρίου ή Α. Ε. Μεσολογγίου (είναι σε εξέλιξη οι αγώνες πλέι οφ), ΠΑΣ Πρέβεζα, Αναγέννηση Άρτας, Ατρόμητος Σαγιάδας Θεσπρωτίας, Α. Ο. Ανατολής Ιωαννίνων, Θηναλιακός Κέρκυρας.
Οι παραπάνω ομάδες αποτελούν τον ποδοσφαιρικό χάρτη της Βορειοδυτικής Ελλάδας, στις τρεις επαγγελματικές Κατηγορίες και στη Γ’ Εθνική, από τη γέφυρα Ρίου – Αντίρριου και πάνω
gianninasports.blogspot.com