Μοναστηράκι Βόνιτσας: Αποκαλυπτήρια προτομής του πεσόντα στην Κύπρο Δεκανέα Δ. Τσούκα

Με μια συγκινητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί, Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Δεκανέα Δημήτρη Τσούκα, ο οποίος κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στην Κύπρο και συγκεκριμένα στις 3 Φεβρουαρίου 1965, απήχθη και εκτελέστηκε από τουρκοκύπριους εξτρεμιστές.

Στην τελετή που έγινε στην ιδιαίτερη πατρίδα του Δημήτρη Τσούκα, στο χωριό Μοναστηράκι Βονιτσας, παρέστησαν τα αδέλφια του. Ο πόνος των δικών του ανθρώπων αβάσταχτος και βουβός ακόμη και σήμερα. Η περηφάνια για την γενναιότητα, τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση και το μεγαλείο ψυχής που επέδειξε ο αδελφός τους στα πεδία των μαχών αμέτρητη.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής που κατασκευάστηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γεώργιος Παλαμάρης, έκανε ο δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε το προσκλητήριο του νεκρού Ήρωα και στη συνέχεια ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής. Ακολούθησε η παράδοση της σημαίας στην οικογένεια του Δημήτρη Τσούκα, την οποία παρέλαβε ο αδελφός του Γεώργιος Τσούκας μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης που επικρατούσε.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ομιλίες από τον Δήμαρχο Γιώργο Αποστολάκη, το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Βαρεμένο και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μοναστηρακίου Μιχάλη Καλαντζή.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων. Κατέθεσαν οι: Εκπρόσωπος του Γενικό Επιτελείο Στρατού, ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μοναστηρακίου Μιχάλης Καλαντζής, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας Παντελής Αποστολάκης, ο εφημέριος του χωριού π. Θεόδωρος Κτίστης, από το Αστυνομικό Τμημα Ακτίου – Βόνιτσας η Αρχιφύλακας κυρία Παλιογιάννη, από την Οικογένεια του δεκανέα ο Κωνσταντίνος Τσούκας, ο Γιώργος Τσούκας και η Θεοδώρα Τσούκα.

Φωτογραφίες: Στέλλα Λιάπη – xiromeronews.blogspot.com