Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την έκδοση του βιβλίου: «Μεσολογγίτικη Παιδεία»

Πραγματοποιήθηκε στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου, 30 Ιανουαρίου 2018, η εκδήλωση για την έκδοση του βιβλίου – διδ. Διατριβής «Μεσολογγίτικη Παιδεία. Πρόλογος: Γεώργιος Σπ. Πλουμίδης, εκδόσεις Γράμμα 2017», έργο της φιλολόγου πρεσβυτέρας Σπυριδούλας Ασημακοπούλου, -Κιτσινέλη.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο της Ι.Π. Μεσολογγίου με εκπαιδευτικούς φορείς της Δευτεροβάθμιας και συντόνισε η Σοφία Λαναρά, αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου.

Χαιρέτησαν οι συνδιοργανωτές: ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δημήτριος Μπουσμπουρέλης, ο Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Αιτωλ/νίας Απόστολος Βετσόπουλος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτ/νίας Χρήστος Καζαντζής και ο Διευθυντής Γυμνασίου Νεοχωρίου Φώτης Σκληρός.

Ακολούθησε η ομιλία της Σχολικής Συμβούλου Χρυσούλας Σπυρέλη η οποία επαίνεσε την έκδοση της επιστημονικής εργασίας και έδωσε έμφαση στον ερευνητικό μόχθο της φιλολόγου Δρ Σπυριδούλας Ασημακοπουλου-Κιτσινέλη.

Στη συνέχεια ο φιλόλογος Κώστας Παπατσίρος παρουσίασε το πρώτο μέρος, δηλαδή μια «Σύντομη περιδιάβαση στην ιστορική πορεία του Μεσολογγίου από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους μέχρι τη δεκαετία του 1960 (Λιμνοθάλασσα- Ιχθυοτροφεία – Αλυκές, Σιδηροδρομικό δίκτυο, Καπνοκαλλιέργεια- Καπνεργασία, Γεωργικοί σταθμοί, Καφενεία και λουτρά Νοσοκομείο, φυλακές κ ά.) και με αφορμή το παρελθόν της πόλης αναφέρθηκε και στα προβλήματα του παρόντος.

Για τα επόμενα μέρη του βιβλίου μίλησε ο εκπαιδευτικός, μεταδιδάκτορας Ευστράτιος Βαχάρογλου. Επισημαίνοντας το κύριο μέρος της έρευνας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:  «H πρωτοβάθμια εκπαίδευση από  τις αρχές του 20ου αιώνα ως το 1960 περιλαμβάνει την ιστορία των δημοτικών σχολείων που ενυπήρχαν στο Μεσολόγγι το δεδομένο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στη φοίτηση των μαθητών, τη μαθητική διαρροή καθώς και τη σχέση της κοινωνικής προέλευσης με τη μαθητεία. Επιπρόσθετα, τίθενται πίνακες οι οποίοι περιλαμβάνουν τα στατιστικά δεδομένα της μαθητικής κίνησης, ενώ αναφέρεται και η οικονομική κατάσταση των σχολείων. Να σημειωθεί ότι τη συγκεκριμένη περίοδο λειτουργούν στο Μεσολόγγι 5 δημοτικά σχολεία, ένα νηπιαγωγείο και ένα νυχτερινό δημοτικό σχολείο. Το κεφάλαιο κλείνει με το διδακτικό προσωπικό των σχολείων της πόλης. Γίνεται αναφορά στη μόρφωση, την καταγωγή των δασκάλων και στα ζητήματα που τους αφορούσαν όπως τη χορήγηση αδειών, τα αίτια μετάθεσής τους, την επιβολή ποινών και τα αίτια απόλυσης  από την υπηρεσία τους».

Την εκδήλωση έκλεισε με ευχαριστίες η συγγραφέας.

Τιμητική ήταν η παρουσία των Ιερέων, των εκπαιδευτικών, των γονέων, αλλά και της πολυμελούς οικογενείας και των συγγενών της συγγραφέως Σπυριδούλας Ασημακοπούλου, -Κιτσινέλη. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης οι Σχολικοί Σύμβουλοι της Πρωτοβάθμιας Γιώργος Σωτηρακόπουλος, Αγγελική Πάσχου, ο Πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νιας Κώστας Κατσαρός, ο Αιρετός ΠΥΣΔΕ Αιτ/νίας Θανάσης Σαρδέλης, ο Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Κούστας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δημήτριος Τσάμης, η διευθύντρια του Εσπερινού Γυμνασίου Μεσολογγίου Χρύσα Καρατζόγλου, ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Γιάννης Αραχωβίτης, εκπρόσωποι της Βυρωνικής Εταιρείας, ο Διευθυντής της Παπαχαραλαμπείου Βιβλιοθήκης Ναυπάκτου Γιάννης Χαλάτσης, ο Γεώργιος Λίγκας,  η Υπεύθυνη του Κ.Π.Ε. Μεσολογγίου Όλγα Γιαννακογιώργου, ο Διευθυντής της Βαλβείου Βιβλιοθήκης Μιχάλης Κιτσινέλης και άλλοι.

mesologgitiki-paideia2

mesologgitiki-paidia1