Συγκλονιστικές εικόνες: Το πέρασμα του «Ζορμπά» σε περιοχές της Ελλάδας (Βίντεο)

Σοβαρά προβλήματα σε δρόμους και λιμάνια από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και ανέμων σημειώθηκαν σε Μεσσηνία, Αργολίδα, Τρίπολη, Ναύπλιο, ενώ δεν έλειψαν και οι υπερχειλίσεις ποταμών. Απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια.

Πλημμύρες «σάρωσαν» το Άργος που βρέθηκε στο έλεος του κυκλώνα Ζορμπά. Το ποτάμι Ξεριά ξεχείλισε με αποτέλεσμα το νερό να «εισχωρήσει» μέχρι την πόλη.

Εικόνες δείχνουν αυτοκίνητα να παρασύρονται από τα ορμητικά νερά.

Ισχυρότατοι οι άνεμοι στα Κύθηρα, που έφταναν τα δέκα μποφόρ.

 

Απαγορευτικό απόπλου εκδόθηκε από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο λόγω ισχυρών ανέμων στο Αιγαίο, που φθάνουν κατά τα τόπους τα 10 μποφόρ.

 

Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για Αργοσαρωνικό. Κανονικά εκτελείται η γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, ενώ κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Στις παραλιακές περιοχές του δήμου Δυτικής Μάνης επικεντρώθηκαν τα σημαντικότερα προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας, όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Ιωάννης Μαραμπέας.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος είπε ότι «λόγω του μεγάλου κυματισμού έκλεισαν παραλιακοί δρόμοι, αλλά μηχανήματα του δήμου εργάζονται για να απομακρύνουν τα φερτά υλικά.»

Επίσης, ανέφερε ότι «έχουν προκληθεί ζημιές σε προβλήτα στο λιμάνι της Καρδαμύλης, ενώ βυθίστηκε ένα αλιευτικό σκάφος στην Στούπα

Όσον αφορά στην ηλεκτροδότηση, ο δήμαρχος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε οικισμούς, λόγω πτώσης δέντρων, αλλά συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ εργάζεται για την αποκατάσταση των βλαβών», προσθέτοντας ότι «δίνεται βαρύτητα και στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε αντλιοστάσια.»

Επίσης, ο δήμαρχος τονίζει ότι «μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε αν υπάρχουν και σε ποια έκταση ζημιές στο αγροτικό δίκτυο.»

Σοβαρότατα ήταν τα προβλήματα και στην Μεσσηνία.

 

Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στο Ναύπλιο, αφού από την έντονη βροχόπτωση, βούλωσαν φρεάτια με συνέπεια οι δρόμοι να πλημμυρίσουν.

 

Τα νερά μπήκαν σε υπόγεια σπιτιών, ενώ επικράτησε κυκλοφοριακό χάος.

Συναγερμός σήμανε στην Αργολίδα το μεσημέρι του Σαββάτου από την κακοκαιρία όταν ο “φούσκωσε” ο ποταμός Ξεριάς στο Άργος.

Ο ποταμός άρχισε να κατεβάζει μεγάλες ποσότητες νερού και στη γέφυρα του Αγίου Βασιλείου είχε φτάσει λίγα εκατοστά κάτω από τη γέφυρα.

Η πυροσβεστική ενημέρωσε τους πολίτες για τον κίνδυνο υπερχείλισης του ποταμού και τους κάλεσε να απομακρυνθούν από την περιοχή για να μην κινδυνέψουν.

Παράλληλα, η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία από τον ΟΣΕ στο Άργος προς Πυργέλα.

 

Μικρή κατολίσθηση είχαμε στον Κολοσούρτη από πέτρες που έπεσαν στο οδόστρωμα. Στα Πυργιώτικα Ναυπλίου σημειώθηκε πτώση δέντρου.

 

Κατολίσθηση στο δρόμο από Νεστάνη προς Σάγκα λόγω της βροχής που έπεφτε ασταμάτητα.

Ο δρόμος προς Σάγκα έκλεισε προσωρινά.

Άμεση ήταν η επέμβαση της πυροσβεστικής αλλά και της πολιτικής προστασίας του Δήμου Τρίπολης.

Στη θάλασσα Μεθώνης και Φοινικούντας τα περισσότερα προβλήματα

Στα θαλάσσια μέτωπα της Μεθώνης και της Φοινικούντας καταγράφονται τα περισσότερα προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας στον δήμο Πύλου – Νέστορος της Μεσσηνίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο δήμαρχος, «από το πρωί επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα, δηλαδή ισχυροί άνεμοι και μεγάλος κυματισμός, με αποτέλεσμα η θάλασσα να “κτυπάει” την παραλία».

Ειδικά στην Μεθώνη, είπε ο δήμαρχος, «έχει υποστεί ζημιές ο παραλιακός δρόμος», ενώ όπως πρόσθεσε, «δεν υπάρχουν ζημιές σε σπίτια». «Μόνο σε δύο περιπτώσεις» συνέχισε, «χρειάστηκε να γίνει άντληση υδάτων από υπόγεια».

Επίσης, λόγω του μεγάλου κυματισμού, σκάφη έχουν υποστεί ζημιές.

Όσον αφορά στην ηλεκτροδότηση, ο Δημήτρης Καφαντάρης είπε ότι «συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται από το πρωί για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε περιοχές της Μεθώνης, της Κορώνης και της Φοινικούντας».

Παράλληλα, τόνισε ότι «τα μηχανήματα του δήμου είναι σε ετοιμότητα και παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει συνεργασία με την Πυροσβεστική και την Αστυνομία».

Όσον αφορά στη προετοιμασία, ο δήμαρχος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «έχουμε ειδοποιήσει από χθες τόσο τους κατοίκους, όσο και τους επισκέπτες που διαμένουν σε ξενοδοχεία».

 

Φουσκωμένα ρέματα στην Κορινθία

Προβλήματα καταγράφονται στον νομό Κορινθίας από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ώρες την περιοχή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοπίδας Καλλίρης, «ρέματα στις περιοχές Σωληνάρι, Χαλκί και Πουλίτσα του δήμου Βέλου – Βόχας, έχουν φθάσει στα όρια τους, διότι δεν υπάρχει διέξοδος για το νερό.»

Όπως πρόσθεσε, «μηχανήματα του δήμου, αλλά και της περιφέρειας εργάζονται στην περιοχή για να ανοίξουν τα ρέματα, ώστε να βρει διέξοδο το νερό.»

real.gr