BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

«Ό,τι καλλιεργείται στη Νεμέα είναι καλύτερο» λένε τα αδέλφια Αναστασίου

Τα αδέλφια Αναστασίου αγαπούν βαθιά τη γη της Νεμέας και πιστεύουν στην αξία της yns και τη σημασία των συλλογικών προσπαθειών από τη βάση.

«Ό,τι καλλιεργείται στη Νεμέα είναι καλύτερο» λένε τα αδέλφια Αναστασίου

2
0
Ποιες είναι οι σημαντικότερες διαφορές μεταξύ Αρχαίας Νεμέας και Νεμέας;
Κυριάκος Αναστασίου: Εδώ είμαστε στην περιοχή της Αρχαίας Νεμέας, που παλιά ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος, γι' αυτό η ποικιλία λέγεται Αγιωργήτικο. Με την Νεμέα έχουμε 3 βαθμούς διαφορά στη θερμοκρασία, ενώ τα χώματα της είναι πιο βαριά και με τελείως διαφορετική σύσταση. Επίσης, εμείς είμαστε 15 ημέρες πιο πρώιμοι. Αλλά και μέσα στη ζώνη της Αρχαίας Νεμέας υπάρχουν διαφορές. Στο βουνό του Φωκά με υψόμετρο 500 μέτρα και στον κάμπο οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές
Ποια θεωρείται τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της ζώνης της Νεμέας;Κ. Α.: Το οινοπέδιο της περιοχής είναι εξαιρετικό, γι' αυτό ακόμη και οι ξένες ποικιλίες που καλλιεργούνται εδώ έχουν πολύ καλά αποτελέσματα

Καλύπτει ο τεχνικός φάκελος ΠΟΠ Νεμέα τις ανάγκες της περιοχής;Κ.Α.: Ναι. Αυτό που θα μπορούσε να προστεθεί ίσως είναι ένα ΠΟΠ ροζέ. Το Αγιωργίτικο είναι μία πολυδυναμική ποικιλία που μπορεί να δώσει εξαιρετικό ροζέ και ασυναγώνιστο φρέσκο κόκκινο. Επιπλέον, υπάρχουν τμήματα στη ζώνη που δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα στην παλαίωση

Υπάρχει πραγματική ανάγκη για τη δημιουργία υποζωνών;Κ. Α. : Άποψη του οινοποιείου είναι ότι δεν υπάρχει ανάγκη άμεσα. Κατ' αρχάς δεν έχουν γίνει όλες αυτές οι πειραματικές αναλύσεις που μπορούν να κρίνουν ότι μία ζώνη είναι ανώτερη ή υποδεέστερη, πόσο διαφορετική αν προτιμάται, από μία άλλη. Αυτό θα απαιτούσε έναρξη της ίδιας καλλιέργειας, με τις ίδιες παραμέτρους και μετά από 5-10 χρόνια να κρίνουμε με σιγουριά

Ν. Α. Οι ζώνες και υποζώνες είναι ο τελικός στόχος για μία περιοχή, που θα πρέπει να παιδευτεί και εκπαιδευτεί για να δεχτεί αυτό το δεδομένο. Αυτή τη στιγμή, οι αγρότες έχουν πολλά να μάθουν ακόμη όσον αφορά τον τρόπο καλλιέργειας και τη γη. Η διαδικασία ξεκινά πάντα από τη βάση. Αν η βάση είναι ανέτοιμη από την κορυφή δε γίνεται τίποτα. Αυτή τη στιγμή στον κάμπο υπάρχουν πολλά αμπέλια που είναι παρατημένα γιατί απλά ο κόσμος κουράστηκε. Το σταφύλι δεν πληρώνεται όπως θα έπρεπε. Αν η διαφορά στην τιμή ανάμεσα σε ένα ποιοτικό και ένα κοινό σταφύλι είναι 10 λεπτά γιατί να κάτσει να ασχοληθεί ο αγρότης. Βέβαια, η διαδικασία θα προχωρήσει, ήδη γίνονται κινήσεις από κάποιους. Χωρίς τη βάση όμως θα κρατήσει μερικά χρόνια, θα βοηθήσει εμπορικά κάποιους και μετά θα εκλείψει. Επιπλέον, η δημιουργία υποζωνών θα δημιουργήσει εντάσεις. Ποιος θα ορίσει τις ζώνες και τις υποζώνες και πού; Βάσει ποιων μελετών; Έρχομαι εγώ και σου λέω ότι οι πλαγιές του Φωκά έχουν καλύτερο terroir από το Κούτσι, που έχει τη φήμη ότι βγάζει το καλύτερο Αγιωγρίτικο. Πώς θα το ελέγξουμε; Ή βάσει γνωστών είτε μέσω του υπουργείου θα προχωρήσει

Έχει η Νεμέα, αυτή τη στιγμή, κορυφαία κρασιά σε διεθνές επίπεδο;Ν. Α.: Υπάρχουν αλλά το μερίδιο τους στην παγκόσμια αγορά είναι πάρα πολύ μικρό. Παράλληλα, γίνεται ένας αγώνας από διάφορες ενώσεις όπως η ΕΔΟΑΟ, ο ΣΕΟ και η τοπική εδώ Ένωση για να μπούμε στις αγορές. Όλοι μαζί συνεργάζονται για να προχωρήσει η προσπάθεια, χωρίς όμως καμία υποστήριξη από την κυβέρνηση. Όταν αποφασίζει να επιβάλλει ΕΦΚ στο κρασί κόβει την όποια ανοδική πορεία. Αντί να μας βοηθά, μας τιμωρεί. Πριν 8 χρόνια μας επισκέφθηκε ο πρέσβης της Μολδαβίας, ο οποίος μας ανέφερε ότι στη χώρα του έχουν πολλά κρασιά και στρέμματα και ότι την επόμενη 2ετία θα έκαναν μία προσπάθεια να μπουν και στην ελληνική αγορά με ετικέτες στο Merlot και το Syrah. Μετά από 2 χρόνια υπήρχαν στις κάβες σταντ με τη χορηγία της πρεσβείας της Μολδαβίας. Άσχετα από το αν προχώρησε ή όχι, η προσπάθεια ήταν συλλογική. Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής οι προσπάθειες είναι μεμονωμένες και σπασμωδικές με επικεφαλής τους μεγάλους οινοποιούς που μπορούν να ανταπεξέλθουν στο οικονομικό κόστος

Θα πρέπει να επιτραπούν άλλες ποικιλίες, γηγενείς ή διεθνείς, εντός της ζώνης;Κ. Α.: Σαφώς και θα πρέπει να επιτραπούν, αφενός γιατί, όπως ήδη ανέφερα, όποια ποικιλία έχει καλλιεργηθεί εδώ έχει ευδοκιμήσει, αφετέρου γιατί καλλιεργώντας διεθνείς ποικιλίες μπορούμε να συναγωνιστούμε το εξωτερικό. Χωρίς να θέλω να φανώ τοπικιστής, ακόμη και το Cabernet, το Merlot και το Syrah γίνονται καλύτερα στη Νεμέα. Οινοποιεία που τις καλλιεργούν έχουν σαρώσει στους διεθνείς διαγωνισμούς

Πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί. Τι θα αλλάξει την επόμενη μέρα;Ν. Α.: Θα έχουμε λιγότερο «μαύρο» κρασί. Χωρίς να έχω ζήσει την ποτοαπαγόρευση στην Αμερική αρχίζω και καταλαβαίνω τι ήταν αυτό το πράγμα. Εμείς αναγκαζόμαστε να προσθέτουμε συνέχεια φόρους και διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν προμηθευτές που δε φαίνονται πουθενά. Και το υπουργείο μας λέει «Καταδώστε τους!». Αυτό θα οδηγήσει σε εμφύλιο

Κ. Α. : Ο φόρος στο κρασί έφερε μεγάλα προβλήματα και στη λειτουργιά των επιχειρήσεων. Πολλή γραφειοκρατία που για ένα μικρό οινοποιείο είναι δυσβάσταχτη. Ακόμη και ο φόρος να βγει, όπως ακούγεται, αν δεν αλλάξει το φορολογικό σύστημα θα υπάρχει πρόβλημα για τα μικρά οινοποιεία. Στους συνδέσμους δημιουργούνται εντάσεις γι' αυτό το θέμα. Τα συμφέροντα τα δικά μου που έχω 100 τόνους δεν είναι τα ίδια με αυτόν που έχει 5000 τόνους

Ν. Α.: Τέλος, ένα μικρό οινοποιείο που δεν έχει φορολογική αποθήκη δεν μπορεί να πουλήσει το προϊόν του σε ένα μεγάλο που έχει. Επίσης, είναι δύσκολο να πουλήσει στο εξωτερικό χωρίς αριθμό φορολογικής αποθήκης και δυνατότητα διεκπεραίωσης της όλης διαδικασίας μέσω internet. Ένας Γερμανός ή Σουηδός δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα πάει στο τελωνείο για να παραλάβει το εμπόρευμά σου
Ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σας;Κ. Α.: Σκοπεύουμε να επενδύσουμε σε γη και σε πρώτη ύλη. Όσον αφορά το οινοποιείο θα προσθέσουμε μηχανολογικές πινελιές για ακόμη υψηλότερη ποιότητα. Φυσικά, όλα θα εξαρτηθούν από τη γενικότερη κατάσταση. Πώς να επενδύσω όταν ο πελάτης μου δεν είναι σε καλή κατάσταση; Θέλουμε να φτιάξουμε σύγχρονες υποδομές οινοτουρισμού κι ένα μικρό εστιατόριο, όπου θα συνδυάζεται το φαγητό με την ξενάγηση. Έχουμε ήδη κάνει τα πρώτα βήματα




Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία