Thumbnail
Ανακοίνωση Συλλόγου ΠΕ Αμαρουσίου

 Η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων α΄ και β΄ ηλικίας αποκλειστικά στο Νηπιαγωγείο αποτελεί  από τις 2 Μαρτίου 2018  νόμο του κράτους (Ν. 4521, ΦΕΚ 38/2-3-2018). Η ΚΕΔΕ και όσοι συντάσσονται μαζί της πίστευαν ότι είχαν ισχυρά επιχειρήματα για τη μη ένταξη των νηπίων β΄ ηλικίας αποκλειστικά στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Όμως τα επιχειρήματά τους για συρρίκνωση – αποδόμηση των παιδικών σταθμών και απώλεια θέσεων εργασίας ήταν αβάσιμα και κατέρρευσαν. Χιλιάδες παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στους Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς  και αυτό αποδεικνύεται με  στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΕΤΑΑ και τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Τονίζουμε ότι με την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, χιλιάδες παιδιά 3 – 4 χρόνων, τα οποία τώρα δε βρίσκουν θέση στους  Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς (γιατί οι θέσεις καλύπτονται από παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας) θα μπορέσαν να έχουν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς. Επισημαίνουμε ότι οι Δημοτικοί παιδικοί σταθμοί είναι οι μοναδικές δομές αγωγής και φροντίδας  στις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν τα παιδιά 3 – 4 χρόνων.

Ακόμα στην εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης με Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα αντιδρά έντονα ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών (σχολαρχών) Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων και Παιδικών Σταθμών για προφανείς λόγους, εφόσον η εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας θα σταματήσει την οικονομική αιμορραγία χιλιάδων οικογενειών που αυτή τη στιγμή στέλνουν τα παιδιά του (νήπια και προνήπια) σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ  ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Για τη σχολική χρονιά 2018 – 2019 η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση εφαρμόστηκε σε 184 από τους 325 Δήμους της επικράτειας. Το Υπουργείο  Παιδείας το καλοκαίρι  του 2018 εξέδωσε πρόσκληση προς τους Δήμους για αγορά  αιθουσών.

Στην α΄ πρόσκληση που αφορούσε αγορά αιθουσών κ.λπ., που  θα τοποθετηθούν εντός των υπαρχόντων σχολικών μονάδων, συμμετείχαν 26 Δήμοι. Στην ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπιστώθηκε ότι  από τους 26 δήμους που έκαναν αιτήματα για προκάτ, οι 6 δεν κατέθεσαν τελικά Τεχνικό Δελτίο με αποτέλεσμα να βγουν εκτός διαδικασίας (ανάμεσα σε αυτούς ήταν και δήμοι με  αυξημένες ανάγκες σε αίθουσες όπως οι δήμοι Αθηναίων,  Καισαριανής, Χερσονήσου και Ξάνθης). Φυσικά  με τις αίθουσες αυτές δε θα έλυναν συνολικά το πρόβλημά τους αλλά τουλάχιστον θα έλυναν μέρος του, χρησιμοποιώντας τις αίθουσες ως προσωρινή λύση έως ότου κατασκευαστούν κτήρια σύγχρονων προδιαγραφών.

Στη β΄ πρόσκληση που αφορούσε αγορά αιθουσών οι οποίες θα τοποθετηθούν εντός οικοπέδων  της ΚτΥπ ή εντός των  δημοτικών  οικοπέδων, δεν ανακοινώθηκαν ακόμη οι Δήμοι που θα συμμετέχουν, αλλά σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που έχουμε  ελάχιστοι Δήμοι υπέβαλαν αιτήματα.

Επίσης, μετά την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης για τα προς ενοικίαση κτίρια Νηπιαγωγείων που επιτρέπει  την ενοικίαση και μικρότερων χώρων, π.χ. αίθουσες από 15 τ.μ. όπου μπορούν να φιλοξενήσουν 10 νήπια, δεν εκδόθηκε  από τους Δήμους καμιά δημόσια πρόσκληση για εύρεση χώρων προς ενοικίαση.

Με βάση τα παραπάνω φαίνεται ότι από τους Δημάρχους, οι οποίοι συντάσσονται με τη γνωστή «γραμμή» της ηγεσίας της ΚΕΔΕ (και των κομμάτων που ήταν αντίθετα στη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης), αναπτύσσεται ένα ιδιότυπο καθεστώς άρνησης εφαρμογής του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου ή αδράνειας σε πρωτοβουλίες  που θα βοηθήσουν την υλοποίηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Για τη σχολική χρονιά 2019 – 2020 η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση θα εφαρμοστεί σε 298 Δήμους της επικράτειας (μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι Δήμοι: Αμαρουσίου, Κηφισιάς & Λυκόβρυσης – Πεύκης περιοχές ευθύνης του συλλόγου μας. Με την εξαίρεση του Δήμου Κηφισιάς που έχει βρει (ενοικιάσει) τις αίθουσες που χρειάζονται για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπ/σης από το επόμενο σχολικό έτος, οι Δήμοι Αμαρουσίου και Λυκόβρυσης – Πεύκης δεν μας έχουν ενημερώσει σχετικά με τις ενέργειές τους για το ζήτημα αυτό. 

ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ;

  • Η Κυβέρνηση παραχωρεί  στο Υπερταμείο (πρώην ΤΑΙΠΕΔ) οικόπεδα  που θα έλυναν άμεσα  και ποιοτικά το πρόβλημα της σχολικής στέγης για την καθολική εφαρμογή της δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
  • To Υπουργείο Παιδείας δεν προχωρά σε αλλαγές χρήσης οικοπέδων (π.χ., Δήμων Ζωγράφου, Αθηναίων, Πειραιά, Νέα Σμύρνης, Καλλιθέας κ.α.) άλλων Υπουργείων, της εκκλησίας, του Στρατού, των Πανεπιστημίων ή ακόμη και σε απαλλοτριώσεις οικοπέδων που υπάρχουν σε πολλούς Δήμους και είναι σε αχρησία ή  εγκαταλελειμμένα.

Αν και κάνει κάποια δειλά βήματα προς τη σταδιακή εφαρμογή της, συνεχίζει  να εμπλέκει  τους  Δήμους  στην εκπαιδευτική πολιτική, κλυδωνίζοντας  την  εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Η εμπλοκή των Δήμων  έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και αν συνεχιστεί υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθεί η εφαρμογή του νομοθετήματος (ακόμα και σε βάθος τριετίας, όπως προβλέπεται).

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ τη δημιουργία  ενός δημόσιου φορέα που θα είναι υπεύθυνος για τη Σχολική Στέγη, αν και αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η κατάργηση του ΟΣΚ και η μεταφορά όλης της αρμοδιότητας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σχολικών κτηρίων – υποδομών στους Δήμους (χωρίς να συνοδεύεται μάλιστα από την απαιτούμενη χρηματοδότηση) αποδείχτηκε λανθασμένη και με επιπτώσεις ολέθριες για την εκπαίδευση. Επιβάλλεται  άμεσα η μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων για το σχεδιασμό – υλοποίηση – ανέγερση σχολικών κτιρίων  στο  Υπουργείο Παιδείας.

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ   ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ   άμεσα   χρηματοδότηση, απαλλοτρίωση οικοπέδων  και ανέγερση σύγχρονων  εκπαιδευτικών δομών με δαπάνες από τον Γενικό Κρατικό Προϋπολογισμό.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ:

 

    •  δίνει λόγο στους Δημάρχους αφού αποδέχονται τις κωλυσιεργίες και αδράνειες των Δημοτικών Αρχών.  Η επιμονή  στον «υποκειμενισμό» των Δημάρχων, αποτελεί επικίνδυνη τακτική για το σύνολο της εκπαίδευσης. Οι δήμαρχοι απέκτησαν ενεργό ρόλο στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό, ένα ρόλο που  διεκδικούσαν από χρόνια και δεν είχαν αποκτήσει εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων του εκπαιδευτικού κινήματος.
    • Μη διασφαλίζει τη δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση αφού η άρνηση ή η εσκεμμένη αδράνεια αποτελούν άλλοθι για όλους όσους αρνούνται.

 Επειδή η εφαρμογή  της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης:

  • Α)  είναι μια ουσιαστικής σημασίας παρέμβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα  και απαιτεί  όρους ποιοτικούς και οικονομικούς  για  να εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια,
  •  Β) θα είναι εφικτή  μόνο  αφού υπάρξει  ΑΜΕΣΑ διασφάλιση των δύο βασικών της παραμέτρων, της επάρκειας  των υποδομών και της στελέχωσης τους  με το απαραίτητο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό,
  • επειδή ακόμα τα σχολεία & νηπιαγωγεία  για να λειτουργήσουν ποιοτικά χρειάζονται ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ:
  •  

 ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 

  • να προβεί άμεσα στις απαραίτητες  ενέργειες για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, 
  • να ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα σχολικής στέγης για τα Νηπιαγωγεία,
  • να προβεί σε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και αναβαθμίσεις της οργανικότητας  των νηπιαγωγείων (όπου χρειάζεται) και ίδρυση νέων νηπιαγωγείων,
  • να σταματήσει να ανέχεται τις τυχόν αδράνειες κάποιων Δημοτικών Αρχών,
  • να πάψει να εμπλέκει στη διαδικασία της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ανεχόμενο τις πιέσεις τους) τους ιδιώτες σχολάρχες (ιδιοκτήτες ιδιωτικών νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών).

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ & ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ – ΠΕΥΚΗΣ

  • να προχωρήσουν άμεσα στην εξεύρεση – εξασφάλιση των απαραίτητων αιθουσών για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στους Δήμους του από το επόμενο σχολικό έτος (2019 – 2020)

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ Δ. Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

  • να σταθεί στο πλευρό των διεκδικήσεων μας σε ότι αφορά την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης καταγγέλλοντας τις προσπάθειες των ιδιωτών σχολαρχών που επιθυμούν να ακυρώσουν την εφαρμογή της.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ Δ. Σ. ΤΗΣ Δ.Ο.Ε. ΚΑΙ ΤΑ Δ. Σ. ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π. Ε. ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

  • να επιληφθούν άμεσα και να αναδείξουν το συγκεκριμένο θέμα διοργανώνοντας άμεσα παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΠΕΘ και συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΕΘ αποκλειστικά για το θέμα της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης.  

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εφετείο
Κυψέλη: Στον ανακριτή ο 18χρονος που μπήκε σε σχολείο και τραυμάτισε με μαχαίρι μαθητή και διευθυντή
Βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, διατάραξη οικιακής ειρήνης, αλλά και παράβαση του νόμου περί όπλων...
Κυψέλη: Στον ανακριτή ο 18χρονος που μπήκε σε σχολείο και τραυμάτισε με μαχαίρι μαθητή και διευθυντή
βιβλίο με δεσιμο απο ανθρωπινο δέρμα
Χάρβαρντ: Είχε στη βιβλιοθήκη του βιβλίο με δέσιμο από ...ανθρώπινο δέρμα - Το αφαιρεί και ζητά συγγνώμη
Ο πρώτος ιδιοκτήτης του βιβλίου, ο Γάλλος γιατρός Ludovic Bouland, έδεσε το βιβλίο με ανθρώπινο δέρμα. Το Χάρβαρντ είπε ότι ο Μπούλαντ πήρε το δέρμα...
Χάρβαρντ: Είχε στη βιβλιοθήκη του βιβλίο με δέσιμο από ...ανθρώπινο δέρμα - Το αφαιρεί και ζητά συγγνώμη