Thumbnail
Ενημέρωση της Β΄ΕΛΜΕ Πειραιά

Την Πέμπτη 7/11 μέλη του ΔΣ της Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά και της ΟΛΜΕ πραγματοποίησαν από κοινού συνάντηση με τους/ τις εκπαιδευτικούς του 2ου ΣΔΕ Κορυδαλλού (ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού) και τη συντονίστρια εκπαίδευσης των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνάδελφοι/-ισσες καθώς και μαθητές/-τριες.

Τα ζητήματα που αναδείχθηκαν είναι τα εξής:

α) Η ανάγκη άμεσης ίδρυσης σχολικής μονάδας στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, καθώς στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα εδώ και χρόνια δεν λειτουργεί καμία εκπαιδευτική μονάδα. Το γεγονός αυτό αυξάνει τις δυσκολίες στην αντιμετώπιση των δεινών του εγκλεισμού, και την πιθανότητα υποτροπής, και εγείρει και ζητήματα έμφυλης ανισότητας στην εκπαίδευση και στην απασχόληση.

β) Η ανάγκη άμεσης στελέχωσης των Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλός Ι (ανδρικές φυλακές) και Ψυχιατρείο με Συντονιστές/-στριες Εκπαίδευσης, καθώς ακόμα οι θέσεις αυτές δεν έχουν πληρωθεί, παρόλο που πρόκειται για ιδιαίτερα πολυπληθή σωφρονιστικά καταστήματα.

γ) Η υποστελέχωση σε λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό ακόμα και στις ήδη υπάρχουσες σχολικές μονάδες.

δ) Οι ανάγκες σε υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων των φυλακών (θρανία, βιβλία κτλ), καθώς και έλλειψη κατάλληλων χώρων και προσωπικού καθαριότητας.

ε) Το σοβαρό εκπαιδευτικό έλλειμμα που δημιουργείται από το γεγονός ότι τη φετινή χρονιά δεν λειτουργεί ακόμα το δημόσιο ΙΕΚ των ανδρικών φυλακών (παρόλο που λειτουργούσε εδώ και χρόνια και διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές και εργαστήριο), λόγω του ότι δεν έχει υπογραφεί από την αρμόδια υπουργό η πράξη τοποθέτησης του διευθυντή/-τριας και δεν έχει στελεχωθεί.

Απαιτούμε άμεση εφαρμογή του ν. 4521/2018 και συγκεκριμένα:

α) Τοποθέτηση συντονιστών εκπαίδευσης στα 27 σωφρονιστικά καταστήματα στα οποία δεν πληρώθηκαν οι θέσεις, με εκ νέου προκήρυξη της διαδικασίας. (Αν και η προκήρυξη Κ1/11553 25-01-2019 προέβλεπε 33 συντονιστές, σε ισάριθμα σωφρονιστικά καταστήματα, μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί μόνο 6 θέσεις).

β) Υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα ορίζεται η έναρξη λειτουργίας των σχολικών μονάδων και των χώρων όπου αυτές θα λειτουργούν εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των συντονιστών.

γ) Επίσπευση της στελέχωσης από εκπαιδευτικούς και σαφή καθορισμό της  διαδικασίας με την οποία θα πραγματοποιηθεί.

δ) Λειτουργία Προγραμμάτων ελληνομάθειας για τους αλλοδαπούς κρατούμενους με παροχή πιστοποίησης.

Η παροχή εκπαίδευσης στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας με σοβαρές κοινωνικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις και αναφαίρετο δικαίωμα των εγκλείστων γυναικών και ανδρών. Αποτελεί επίσης στήριγμα ψυχικό στον αγώνα των κρατουμένων για την αντιμετώπιση των δεινών του εγκλεισμού, καθώς και βασική συνιστώσα της διαδικασίας κοινωνικής επανένταξης και μη υποτροπής.

 

Δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα όλων στην εκπαίδευση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα