Thumbnail
Διεκδικούμε συλλογικά και αποφασιστικά τα αναδρομικά, όλα όσα μας έκλεψαν, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις !

   Οι κυβερνήσεις των μνημονίων κατάφεραν να επιβάλλουν φτώχεια διάρκειας για το σύνολο των εκπαιδευτικών όπως και όλων των εργαζομένων και ιδιαίτερα στους νέους και στους αναπληρωτές. Με τα μισθολόγια 4024/11 και 4354/15 μείωσαν τους μισθούς μας, ιδιαίτερα αυτών με λίγα χρόνια υπηρεσίας που κατακρεουργήθηκαν. Με το νόμο 4093/2012 κατάργησαν από 1/1/2013 τα δώρα. Κατάργησαν επιδόματα, αύξησαν τις κρατήσεις κάθε είδους και επέβαλλαν νέες, πάγωσαν για πολλά χρόνια τα ΜΚ, μείωσαν τα αφορολόγητα όρια, αύξησαν την φορολογική μας επιβάρυνση.

    Παράλληλα αύξησαν το διδακτικό μας ωράριο – έμμεση μείωση μισθού –  μας φόρτωσαν με απίστευτο όγκο γραφειοκρατικών εργασιών, ενώ εξαφάνισαν το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης! 

Οι μικτές ετήσιες αποδοχές των Ελλήνων εκπαιδευτικών, βρίσκονται στο μισό περίπου των μισθών των εκπαιδευτικών των χωρών της Ευρωζώνης, ξεπερνώντας μόνον τους μισθούς των εκπαιδευτικών της Εσθονίας, Σλοβακίας, Λεττονίας, Λιθουανίας. Μόνο οι απώλειες-κλοπή  από την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού όλα αυτά τα χρόνια κυμαίνεται κατά μέσο όρο στις 18 χιλιάδες ευρώ (!) και αν συνεχιστεί, η κλοπή αυτή εισοδήματος θα φτάσει σε αστρονομικά νούμερα για όλη τη διάρκεια του εργασιακού μας βίου (!) Την περίοδο αυτή το ΣτΕ κρίνει ότι ένα μικρό μόνο μέρος αυτών των απωλειών, ως αντισυνταγματικές, ενώ η Κυβέρνηση μέσω των νομικών εκπροσώπων του υπουργείου οικονομικών στη σχετική εκδίκαση στην ολομέλεια του Σ.τ.Ε ( 1/2/2019) όχι μόνο αρνείται μέχρι στιγμής να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των Δ.Υ.  αλλά χρησιμοποίησε όλα τα αντεργατικά επιχειρήματα των μνημονιακών κυβερνήσεων που προχώρησαν στις περικοπές:«έχασαν τον 13ο και 14ο μισθό για να διατηρήσουν τον 12ο μισθό».

    Επικαλέστηκαν παράλληλα τον κοινωνικό αυτοματισμό.  «Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν σταθερή εργασία, ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα μεγάλης ανεργίας, δεν πληρώνονται από τους εργοδότες τους και ο μισθός τους είναι 580 ευρώ, δηλαδή κατά 1/3 χαμηλότερος από αυτό των δημοσίων υπαλλήλων… μεγάλος αριθμός εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχει φύγει στο εξωτερικό για να βρει εργασία, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αλλάζουν χώρα...» Τέλος ομολόγησαν με δικαστική βούλα όλη την απάτη περί «τέλους των μνημονίων» διά των νομικών του ΓΛΚ οι οποίοι υποστήριξαν ενώπιον του ΣτΕ ότι εάν κριθούν αντισυνταγματικές οι περικοπές «…δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα και δεν θα είναι βιώσιμο το χρέος." Η κυβέρνηση βέβαια δεν μας εξηγεί γιατί δίνονται με τη δική της πολιτική απόφαση αναδρομικά και αυξήσεις στους ένστολους και στους δικαστικούς χωρίς προβλήματα, σε αντίθεση με τα αναδρομικά και τις αυξήσεις των εκπαιδευτικών που -εκείνα μόνο-  απειλούν το δημοσιονομικό πλεόνασμα. Θεωρούμε ότι η διεκδίκηση όλων αυτών των απωλειών, η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, τα κλεμμένα του «παγώματος» του μισθολογίου, οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις σε συνδυασμό με την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, είναι υπερώριμα και καθόλα δίκαια αιτήματα και πρέπει να τα διεκδικήσουμε όχι βέβαια με δικαστικές προσφυγές και «κατά μόνας», αλλά αποφασιστικά και συλλογικά με μαχητικές κινητοποιήσεις. Ήδη η κυβέρνηση προσπαθεί να διαρροές στον τύπο που υπόσχονται «λίγα και στο χέρι» να επιβάλλει την αδράνεια του κλάδου και να πάει ανενόχλητη στις εκλογές.

    Να αντιστρέψουμε το δίλημμα, να εκβιάσουμε την κυβέρνηση για παραχωρήσεις με την ευκαιρία των εκλογών. Ακόμα περισσότερο με το σημερινό ευνοϊκό διεθνές κλίμα. Σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ολλανδία κ.α.) και στις ΗΠΑ οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας και κερδίζοντας ανάμεσα στα άλλα αξιοπρεπείς αμοιβές.

    Καλούμε την ΟΛΜΕ να αναλάβει τις ευθύνες της. Να οργανώσει τον απεργιακό μας αγώνα. Είναι παράδοξο ο Έλληνας εκπαιδευτικός, που πλήρωσε βαρύτερα από όλους τους συναδέλφους του την καπιταλιστική κρίση, να μένει άπραγος όταν όλη η εκπαιδευτική Ευρώπη και Αμερική διεκδικεί και κερδίζει αυξήσεις στους μισθούς!

Να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν!

  • Όχι στο μισθολόγιο - φτωχολόγιο και τους δημοσιονομικούς «κόφτες». Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και Συλλογικές Συμβάσεις εφ’ όλης της ύλης.
  •  Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις μας. Κανένας εργαζόμενος με λιγότερα από 1000€.
  • Κάλυψη των απωλειών στο εισόδημα της περιόδου 2010-2018.Αναδρομική επιστροφή τους με πολιτική απόφαση.
  • Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στα επίπεδα του 2009.
  •  Αναδρομικός επανυπολογισμός των μισθολογικών κλιμακίων από 1/1/2016 χωρίς εξαφάνιση του μισθολογικού χρόνου του 2016 και 2017. Άμεση ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στο μισθό. Κανένας συμψηφισμός της προσωπικής διαφοράς με τα μισθολογικά κλιμάκια. Φραγμός στην ανελέητη φοροληστεία και τη λεηλασία του εισοδήματός μας!
  • Επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000€. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ Μείωση των ληστρικών επιτοκίων των στεγαστικών δανείων Χορήγηση μισθολογικού κλιμακίου κάθε 2 χρόνια και για τους εργαζόμενους των ΔΕ και ΥΕ κατηγοριών κι όχι κάθε 3 χρόνια, που νομοθέτησε η κυβέρνηση, με τον 4354/2015.
  • Πλήρης μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου. Αυτόματη μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας στους αναπληρωτές συναδέλφους.
  •  Καμιά σύνδεση μισθού με την λεγόμενη αποδοτικότητα και την «αξιολόγηση».
  • Κατάργηση των νόμων : 4354/2015  μισθολόγιο 4488/2017. Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου.  Αξιοπρεπή Σύνταξη με 30 χρόνια δουλειάς ή στην ηλικία των 60 χρόνων. Άμεση απόδοση  του συνόλου των συντάξιμων αποδοχών και του εφάπαξ στους δικαιούχους Σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους. Μόνιμοι διορισμοί, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, μονιμοποίηση των αναπληρωτών, ίσα δικαιώματα στους αναπληρωτές.

Διαβάστε επίσης στο alfavita.gr

Σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών: Λάβε 4 μόρια με ECDL εξ αποστάσεως

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΜΠ - Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: «Όχι» στην εξεταστική εντός εαρινού εξαμήνου
Η γνωμοδότηση ΝΣΚ για την εξεταστική της σχολής Μεταλλειολόγων-Μηχανουργών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: «Όχι» στην εξεταστική εντός εαρινού εξαμήνου
podilato
Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο 17χρονος ποδηλάτης- Αυτοκίνητο τον παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο τον ανήλικο
Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο 17χρονος ποδηλάτης- Αυτοκίνητο τον παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά