Thumbnail
Συνεχίζουμε τον αγώνα στα χνάρια του Πολυτεχνείου

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

46 χρόνια από την εξέγερση του Νοέμβρη του ’73, 46 χρόνια από την πάλη του λαού μας για απελευθέρωσή του από τους καταπιεστές του ντόπιους και ξένους. Ο αγώνας αυτός γνώρισε πολλές καμπές και πισωγυρίσματα. Παρά τα 46 χρόνια που πέρασαν, μένουν χαραγμένα στη μνήμη, όπως ήταν χαραγμένα και στους τείχους του Πολυτεχνείου τα συνθήματα της εξέγερσης «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», «Απόψε πεθαίνει ο φασισμός», «Έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ».

Τιμούμε τους χιλιάδες αγωνιστές επώνυμους και ανώνυμους που σε όλη τη διάρκεια της Χούντας πάλεψαν ανυποχώρητα και χωρίς να υπολογίσουν προσωπικό κόστος. Τιμούμε αυτούς που πέρασαν από τα κελιά του ΕΑΤ-ΕΣΑ, από τα κολαστήρια της Ασφάλειας, από τις εξορίες και δε λύγισαν αλλά απέδειξαν ότι ο λαός που παλεύει και αντιστέκεται μπορεί να χαράξει το δικό του δρόμο και να πρωταγωνιστήσει ο ίδιος στην Ιστορία.

Απέναντι σε αυτούς έχουμε χρέος να σταθούμε και να συνεχίσουμε τους αγώνες τους, ειδικά σήμερα, που η φωτιά του πολέμου έχει ανάψει για τα καλά στην περιοχή μας. Οι ένοχοι της απριλιανής χούντας και του αιματοβαμμένου Νοέμβρη, οι έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες, οι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, αλωνίζουν και τώρα στην περιοχή μας και σπέρνουν το θάνατο, ενώ την ίδια ώρα ο Υπουργός Άμυνας της ελληνικής κυβέρνησης σε ένα πολεμοχαρές κρεσέντο δηλώνει ότι «οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον». Είναι ξεκάθαρο το τί ετοιμάζουν και το δηλώνουν απροκάλυπτα.

Δεν θέλουμε τα παιδιά μας, ούτε και τα παιδιά των γειτονικών λαών, να ζουν υπό την «προστασία» των στρατιωτικών βάσεων και των πυρηνικών όπλων.  Οι λαοί των Βαλκανίων στα οποία ξαναχάραξαν τα σύνορα τη δεκαετία του ‘90 μέσα από λουτρό αίματος και της μέσης Ανατολής όπου στέκεται εμβληματικά το «τείχος του αίσχους» στη λωρίδα της Γάζας και για το οποίο οι δήθεν υποστηρικτές της ελευθερίας και των δικαιωμάτων δε βγάζουν άχνα δείχνουν πολύ καλά τι πάει να πει «προστασία» από το ΝΑΤΟ και «ανθρωπιστικές επεμβάσεις».

Ο Νοέμβρης του ’73, τα οράματα, οι στόχοι και οι διεκδικήσεις του, ήταν ένα κρίκος στην αλυσίδα των αγωνιστικών  παραδόσεων του λαού και της νεολαίας. Σε αυτή την αλυσίδα καλούμαστε σήμερα εμείς να προσθέσουμε έναν ακόμα κρίκο στην ίδια κατεύθυνση: της απελευθέρωσης του λαού από ντόπιους και ξένους καταπιεστές.

Παρά τη συνειδητή προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια να αλλοιωθούν και να νοθευτούν τα μηνύματα του Νοέμβρη του ’73 και να αποκτήσουν επετειακό χαρακτήρα ώστε να καταστούν ακίνδυνα και χωρίς προεκτάσεις με την πραγματικότητα που βιώνει σήμερα η λαϊκή οικογένεια, η διεκδίκηση για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία δεν συμβαδίζει με τα μνημόνια και τους «θεσμούς», τα ματωμένα «πλεονάσματα» και τα «κοινωνικά μερίσματα», με την εκπαίδευση που δείχνει την πλάτη της σε χιλιάδες μαθητές και χρόνο με το χρόνο γίνεται οικονομικός βραχνάς για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.     

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου καλεί τους συναδέλφους να κάνουν συζήτηση με τους μαθητές για την εξέγερση του Νοέμβρη του ’73, να μιλήσουμε για τα δεινά που προκάλεσε η Χούντα στο λαό, για το βρόμικο ρόλο της στο Κυπριακό, για τους αγωνιστές -επώνυμους και ανώνυμους- που θυσίασαν ακόμα και τη ζωή τους για τα λαϊκά δημοκρατικά δικαιώματα, για τα διδάγματα που είναι επίκαιρα ακόμα και σήμερα.

Τέλος καλούμε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να πάρουμε μαζικά μέρος στη συγκέντρωση και την πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου την Κυριακή 17/11 και ώρα 19.00 στο παλιό Εργατικό Κέντρο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά