in ,

Καταδικάστηκε ο αγρότης που βοηθά μετανάστες στα γαλλοϊταλικά σύνορα

Καταδικάστηκε ο αγρότης που βοηθά μετανάστες στα γαλλοϊταλικά σύνορα

Ο Cedric Herrou, ο αγρότης στα σύνορα της Γαλλίας με την Ιταλία που έγινε γνωστός για τη βοήθεια που προσφέρει απλόχερα εδώ και καιρό σε μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα, καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση από τα γαλλικά δικαστήρια. «Έκανα τη δουλειά που οφείλει να κάνει το κράτος» σχολίασε ο ίδιος, ανακοινώνοντας πως θα προσβάλλει την απόφαση.

Ο Herrou έγινε γνωστός όταν προ μηνών κλήθηκε και πάλι από τη δικαιοσύνη να δώσει εξηγήσεις για τη δράση του στην περιοχή της κοιλάδας Ρουαγιά, στα σύνορα Γαλλίας και Ιταλίας, όπου και ζει.
 
Ο ίδιος, ελαιουργός στο επάγγελμα, παραδέχτηκε πως έχει βοηθήσει περισσότερους από 3.000 μετανάστες να περάσουν από την Ιταλία, γεγονός που έδωσε την αφορμή στη δικαιοσύνη να τον καταδικάσει.
 
«Προσπαθούν να με κάνουν να σιωπήσω, ξεκινά από την κορυφή» σχολίασε ο Herrou, του οποίου η δράση έχει κερδίσει πλήθος υποστηρικτών αλλά και επικριτών. «Μου λένε τι δεν πρέπει να κάνω, αλλά όχι τι πρέπει να κάνω» σχολιάζει ο αγρότης, που βλέπει καθημερινά στην περιοχή όπου ζει ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια.
 
Ο Herrou δήλωσε πως θα προσφύγει κατά της απόφασης στο ανώτατο δικαστήριο, καταγγέλλοντας την «αποτυχία του κράτους» να επιτελέσει το ανθρωπιστικό του καθήκον απέναντι σε χιλιάδες ανθρώπους που φεύγουν από πολέμους και διαμάχες.
 
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, ο Γάλλος βρέθηκε στο δικαστήριο για τη μεταφορά εκατοντάδων μεταναστών από τα ιταλικά σύνορα στο σπίτι του στην κοιλάδα Ρουαγιά, και τη στέγασή τους σε ένα αυτοσχέδιο καταυλισμό σε εγκαταλειμμένες σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις.
 
Μάλιστα, σημειώνεται πως διακινδυνεύει ακόμα μία δίκη, για ξεχωριστή περίπτωση, που αφορά τη σύλληψή με 150 μετανάστες κοντά στα ιταλικά σύνορα.
 
Σημειώνεται πως τον περασμένο Φεβρουάριο, του επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ με αναστολή επιβλήθηκε από τη γαλλική δικαιοσύνη, με την κατηγορία πως βοήθησε κάποιους μετανάστες να περάσουν παράνομα στη Γαλλία από την Ιταλία. «Εκείνοι είμαστε εμείς» δήλωσε στο άκουσμα της απόφασης στο δικαστήριο.
 
«Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεν θα σταματήσουμε εξαιτίας της απειλής ενός νομάρχη ή τις προσβολές ενός ή δύο πολιτικών. Θα συνεχίσουμε γιατί είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε», σημείωσε τον περασμένο Φεβρουάριο ο ακτιβιστής κατά την έξοδό του από το δικαστήριο και επευφημούμενος από περίπου 200 ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το ποινικό δικαστήριο της Νίκαιας όπου εκδικάστηκε η υπόθεσή του.
 
«Δεν τους βοηθούν αυτούς τους ανθρώπους επειδή είναι μαύροι ή μετανάστες ή για λόγους εθνικής ή ευρωπαϊκής πολιτικής. Όταν βλέπω ανθρώπους σε δύσκολη θέση στην άκρη του δρόμου, εγώ τους βοηθάω», πρόσθεσε ο Herrou.

Πηγή: thepressproject.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Έφυγε από τη ζωή η Αρλέτα

#Φωτοσχόλιο_στο_alterthess