Μια φωτογραφία απλωμένου στον ήλιο τραχανά κοινοποίησε ο Πέτρος από την Κριτσά. Ο τραχανάς είναι ένα από τα αρχαιότερα ζυμαρικά. Η παρασκευή του παλιότερα αποσκοπούσε κυρίως στη συντήρηση του γάλακτος. Ειδικά για τους βοσκούς η σούπα του τραχανά αποτελούσε ένα πολύ εύκολο και θρεπτικό γεύμα. Τα βασικά είδη τραχανά είναι δύο, ο ξινός και ο γλυκός. Ο τραχανάς είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμινών. Ο τραχανάς είναι εύπεπτος, ωφελεί στην καλή λειτουργία του εντέρου και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
¡ Για την προέλευση της λέξης τραχανάς υπάρχουν διαφωνίες… ότι η λέξη σχετίζεται με τις ελληνικές λέξεις τρακτόν ή τραγός/ τραγανός… αλλά το πιο πιθανό είναι ότι η λέξη είναι τούρκικη ή περσική, όπου σαν φαγητό αναφέρεται για πρώτη φορά τον 11ο αιώνα.
¡ Πώς γίνεται ο τραχανάς; Μετά το άρμεγμα βράζουμε το γάλα και το ρίχνουμε, καυτό, πάνω στο σπασμένο στάρι, σε μια μεγάλη σκάφη, μέχρι να «τραβήξει» όλο το γάλα. Στη συνέχεια απλώνουμε τον σπασμένο σε κομμάτια τραχανά σε ένα μεγάλο τραπεζομάντηλο και τον αφήνουμε εκεί για μία μέρα για να φύγει η υγρασία. Την άλλη μέρα, τον απλώνουμε σε σκιερό μέρος του σπιτιού. Τον αφήνουμε εκεί για τρεις μέρες και μετά τον απλώνουμε για μια μέρα έξω στον ήλιο. Πρέπει να στεγνώσει πολύ καλά γιατί αλλιώς θα μουχλιάσει.
ΛΕΩΝ.Κ.