Αγωνίζεται για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς το Αγροτικό Ιατρείο Βυτίνας (pics,vid)

Αγωνίζεται για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς το Αγροτικό Ιατρείο Βυτίνας (pics,vid)

Δεκέμβριος 15, 2016 - 12:03
2 σχόλια

Είναι γνωστό ότι υπάρχει πρόβλημα με τα αγροτικά ιατρεία και τα περιφερειακά ιατρεία της χώρας, ειδικά σε περιοχές απομακρυσμένες, ορεινές ή νησιωτικές.

Οι ελλείψεις σε υλικά στον τομέα της υγείας δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Η εξυπηρέτηση των ασθενών γίνεται χάρις στην προσπάθεια των ατόμων που απασχολούνται στον τομέα της υγείας, που υπερβαίνουν εαυτούς.
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τα αγροτικά ιατρεία μένουν κλειστά, καθώς νέοι ιατροί δεν τα επιλέγουν λόγω των κακών συνθηκών που επικρατούν σε αυτά.

Ευτυχώς η ορεινή Αρκαδία και συγκεκριμένα η Βυτίνα έχει το δικό της αγροτικό ιατρείο στο οποίο κάνουν την πρακτική τους προτού πάρουν ειδικότητα οι γιατροί. Η κυρία Μαρία Γραμμουστιάνου είναι μια νεαρή γιατρός η οποία εδώ και έξι μήνες βρίσκεται στη Βυτίνα και υπηρετεί στο αγροτικό ιατρείο, αλλά και κάνει κάποιες εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Δημητσάνας.

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου η κάμερα του ArcadiaPortal.gr βρέθηκε στη Βυτίνα και συνομίλησε με τη γιατρό για το ιατρείο και για τις ανάγκες του.

Όπως ανέφερε η κυρία Γραμμουστιάνου, είναι επιτακτική η ανάγκη να επανδρωθούν και να ενισχυθούν τα κέντρα υγείας ακόμα περισσότερο, προκειμένου να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες της περιφέρειας και των ασθενών οι οποίοι συνήθως είναι άτομα τρίτης ηλικίας τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης περίθαλψης.

Στο περιφερικό ιατρείο Βυτίνας εξυπηρετούνται ασθενείς από τη Βυτίνα, την Ελάτη, την Καμενίτσα ,την Νυμφασία και το Πυργάκι. Οι ανάγκες της περιοχής και ο μεγάλος αριθμός των κατοίκων κάνει επιτακτική την ανάγκη να υπάρχει ένα καλά οργανωμένο αγροτικό ιατρείο. Όπως μας ανέφερε η γιατρός, τον μήνα Νοέμβριο χρειάστηκε να επέμβει σε περίπου 20 περιστατικά παθολογικά, ορθοπεδικά. Οι συνταγογραφήσεις οι οποίες έγιναν μέσα σε έναν μήνα έφτασαν και στις 100.

Οι άνθρωποι είναι συνεργάσιμοι, αλλά γενικά υπάρχουν ελλείψεις, όπως σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα. «Προσπαθούμε να αποκομίσουμε οφέλη, όπως πρώτες ύλες, όπως φάρμακα από όπου μας δίνεται η δυνατότητα, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στον κόσμο».

Το ιατρείο είναι καλά οργανωμένο, πραγματοποιεί συνταγογραφήσεις αλλά και αντιμετωπίζει έκτακτα περιστατικά όπως θλαστικά τραύματα. Επίσης κάποιος μπορεί να χρειαστεί ράμματα, ενώ πιο σοβαρά περιστατικά είναι τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά, η υπέρταση, κάποια γρίπη.

Προσπαθούμε να σταθεροποιούμε τον ασθενή μέχρι να μεταβεί στο Νοσοκομείο.

Το ιατρείο στην Βυτίνα είναι ανοικτό 15 μέρες την εβδομάδα γιατί η κ. Γραμμουστιάνου βρίσκεται και στο Κέντρο Υγείας Δημητσάνας 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γιατρός, πέρα από τις ελλείψεις σε υλικά, τις οποίες προσπαθούν να περιορίσουν προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετούν τους ασθενείς, δυσκολεύουν της εκτέλεση τους έργου όπως επίσης και την αναμονή των ασθενών στο κτίριο του αγροτικού ιατρείου.

Ο χώρος στον οποίον περιθάλπονται οι ασθενείς δεν έχει την καθαριότητα που θα έπρεπε, αλλά επίσης δεν υπάρχει και το αναγκαίο πετρέλαιο για να ζεσταθεί ο χώρος.

Ακόμη, η γιατρός εξομολογήθηκε ότι το δωμάτιο που της έχει παραχωρηθεί για να κατοικίσει, είναι ακατάλληλο, όπως και ο χώρος.

Υπάρχει έλλειψη πετρελαίου, πάρα τις οχλήσεις. Ίσως υπάρξει πρόβλημα, και ίσως το αγροτικό ιατρείο μείνει χωρίς θέρμανση τους χειμερινούς μήνες.

Έφη Καστραντά
 

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Αγώνα για την επιβίωση δίνει το Αγροτικό Ιατρείο Βυτίνας


2 Σχόλια

Δηλαδή τι θέλετε τώρα, να μην τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα, να κοπούμε στην αξιολόγηση, να χάσουμε τη δόση που περιμένουμε και να βγούμε από το ΕΥΡΩ; Γέμισε ο τόπος Λαφαζάνιδες και νομισματοκοπεία! ΒΑΣΤΑ ΣΟΙΜΠΛΕΡ που λέει τόσο εύστοχα και ο άλλος ευγενής πατριώτης! Α ρε Άδωνης που σας χρειάζεται! Είπαμε…. Ιδιωτικός τομέας… τέλος!

"Το ιατρείο στην Βυτίνα είναι ανοικτό 15 μέρες την εβδομάδα" Και διαμαρτυρεστε?? Στην υπολοιπη Ελλαδα αντε τα ιατρεια να ειναι ανοικτα 5 μερες την εβδομαδα, εσεις στην Αρκαδια ειστε ευλογημενοι, η εβδομαδα κραταει 15 μερες και βαλε.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.