Αναβίωσε το πλύσιμο των ρούχων στις πηγές στις Ράχες Γορτυνίας (pics,vid)

Αναβίωσε το πλύσιμο των ρούχων στις πηγές στις Ράχες Γορτυνίας (pics,vid)

Αύγουστος 14, 2016 - 10:59
13 σχόλια

Συγκινητική ήταν η αναπαράσταση του πλυσίματος των ρούχων στις Ράχες Γορτυνίας. Οι γυναίκες του χωριού, με κεφαλομάντιλα και ντυμένες παραδοσιακά, γέμισαν τα κοφίνια με ρούχα μιας άλλης εποχής και όλες μαζί ξανάδωσαν ζωή στην πρακτική του πλυσίματος των ρούχων στις πηγές από την όχι και τόσο μακρινή εποχή που νερό δεν υπήρχε στα σπίτια και έπρεπε μόνες τους να κατασκευάζουν το σαπούνι. Ύστερα, κατέβηκαν όπως οι γιαγιάδες και προ-γιαγιάδες τους τραγουδώντας ως τις πηγές του χωριού για να βάλουν την μπουγάδα χρησιμοποιώντας τον κόπανο για να καθαρίσουν καλά τα ρούχα, στην πολυπληθή εκδήλωση που διοργάνώθηκε στις Ράχες.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ κ. Κώστας Βλάσης ο οποίος επεσήμανε: «Ειδικά αυτές τις γιορτινές μέρες που ο κόσμος έρχεται στα μικρά χωριά μας είναι μεγάλη ευκαιρία να υπάρχουν ζωντανοί σύλλογοι που να αναβιώνουν τα έθιμα». 

Ο συνεργάτης του Arcadia Portal κ. Νίκος Τρουπής κατέγραψε όλη την εκδήλωση και στο σημείωμά του αναφέρει:

Μπράβο στους Ραχιώτες για το χθεσινό υπερθέαμα! 

Φορείς όπως ο σύλλογος του χωριού, σε συνεργασία με τον δήμο Γορτυνίας ΔΗΚΕΓ διοργάνωσαν αναπαράσταση του πλυσίματος των ρούχων στις πηγές του χωριού. 

Τότε που δεν υπήρχε νερό στα σπίτια, δεν υπήρχαν απορρυπαντικά, και φυσικά όχι πλυντήρια. Σαπούνι με υπολλείμματα διαφόρων λαδιών, και η... δόνηση με τον κόπανο, από πλάκα ξύλο, με μιά πιό στενή λαβή, για να πιάνεται ,και αλυσίβα δηλαδή σουρωμένη βρασμένη στάχτη για απορρυπαντικό. Η διαδικασία διαρκούσε μέχρι αργά το απόγευμα, ήταν επίπονη και εξαντλητική. 

Όμως δεν το έβαζαν κάτω, και λίγο με τα αστεία, λίγο με τα τραγούδια ολοκλήρωναν την πλύση των ρούχων με τον μοναδικό τρόπο που μπορούσαν. Η παρουσία του εκπροσώπου του κοινοβουλίου κ. Βλάσση Κώστα έδωσε ιδιαίτερη χαρά στις γυναίκες που τις τίμησε με την παρουσία του. Η πρόεδρος της ΔΗΚΕΓ κυρία Μαρίνα Διαμαντοπούλου ήταν εκεί να στηρίξει εκ μέρους του δήμου Γορτυνίας την εκδήλωση, και να υποστηρίξει την θέλησή της για την συνέχιση τέτοιων εκδηλώσεων, που τονώνουν το ηθικό των πολιτών. Ο λαογράφος ερευνητής και τραγουδιστής Κώστας Παυλόπουλος ήταν εκεί να διανθίσει μελωδικά την τελετή. 

Εντύπωση προκάλεσε η ΣΥΜΠΝΟΙΑ των γυναικών, που είχε σαν αποτέλεσμα την άψογη εμφάνιση. Και του χρόνου κορίτσια.

Νίκος Αρ. Τρουπής

(Οι φωτογραφίες, από τη σελίδα της κυρίας Μαρίνας Διαμαντοπούλου στο Facebook) 

Ειδήσεις: 
Video: 

ΡΑΧΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 2016 ARCADIA PORTAL by trounikos


13 Σχόλια

Ημουν κι εγώ εκεί. Θαυμάσιο το ..τελετουργικό ! Μπράβο σε Ραχιώτες και Ραχιώτισες. Πολύς ο ευαισθητοποιημένος κόσμος που πήγε. Ικανό το δείγμα πολιτισμού. Σε άλλα χωριά αν δεν είχε βραστό και σουβλάκια δεν θα πήγαινε κανείς !!!

Παλιά δήμαρχοι και πρόεδροι όλο τραπεζώματα ήταν για κοιμίζουν τον κόσμο και να τους ψηφίζουν. Κουβέντα για πολιτισμό....

Αυτό θα πει πολιτισμός . Νακατασκευάζουμε μόνοι μας το γουρνοσάπουνο και ντυνόμαστε φουστανελάδες.Ρε πάτε καλά ή τραλαθήκαμε όλοι σαν λαός;

Κύριε...παραπάνω, αυτά τα έκαναν τότε που δεν υπήρχαν τα σημερηνά μέσα. Και προκειμένου να έμεναν βρώμικοι, εφεύραν τρόπους για να είναι απόλυτα καθαροί. Εμείς σήμερα, θαυμάζουμε τιε ιδέες του και τα χαρίσματά τους. Σεβόμαστε την κούραση, και τις εξαντλητικές εργασίες για την επιβίωση, και προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανά τέτοια γεγονότα. Τιμούμε τους προγόνους μας τους οποίους εσύ χλευάζεις, και λυπούμαστε γι αυτό...Ομως αν σε άγγιξαν τα λόγια μου , και θέλεις να συμβάλλεις, πρόσεξε αν λουστείς, μη χρησιμοποιήσεις τον κόπανο για το κεφάλι σου, είναι μόνο για τα ρούχα.

Αγαπητέ ανώνυμε στις 10/11 δεν χλευάζουμε κανέναν.Απλώς τώρα τελευταία είναι πολύ της μόδας τέτοιες εκδηλώσεις οι οποίες χρηματοδοτούνται από τους δήμους και πληρώνουν οι πολίτες.Όταν λουστώ θα προσέξω το κεφάλι μου εσύ όμως τι θα κάνεις που από ότι φαίνεται είσαι ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΣ.

Απάντηση στον 16.25 Εμείς σαν λαός είμαστε τρελοί. Γι αυτόν τον λόγο τα βάζαμε ένας με εκατό σαν και εσάς .Δέν ξέρω από ποιά χώρα είσαι, αλλά αν θέλεις δοκίμασε να τα βάλεις με τέτοιους τρελούς...

@16:25, 16:17 Μερικοί είστε εντελώς για σφαλιάρες...Πραγματικά...Δεν βρίσκετε τίποτα σωστό...Σας τη δίνει ακόμα κι ο αέρας που αναπνέετε...Σας έχω τη λύση: Σταματήστε να αναπνέετε και σκάστε, επιτέλους! Άει σιχτίρ' πια, δυσκοίλιοι!

Το γουρούνι το κραζανε στο μαχττό και κεινε πηγαινε στο σκατό .Το χαβά σας , αλλά δεν θα σας περάσει (διαίρει και βασίλευε και φόβος του βελιγκέκα) Ο ΛΑΟΣ ΞΥΠΝΑΕΙ !!! ΠΟ ΛΙ ΤΙ ΣΜΟΣ !!!

Ουστ κοπρίτες: μπεεεεεεεεεεεεε

χαλαρωστε ρε παιδια ενα ομορφο απογευμα ηταν με ενα γεγονος του παρελθοντος που οι γυναικες του χωριου μας θελησαν να αναβιωσουν για να περασουν καλα και να θυμηθουν οι παλαιοτερες......ποσο κομπλεξ μπορει να εχει κανεις για να σχολιαζει περι πολιτισμου και πλυσταριου......

μην δινεις βαση σε τοσο καμμενα ατομα... ωραιο απογευμα ηταν οπως λες. οι αλλοι ξινονται σπιτι και γραφουν μακακιες

08:32 Απ' ό,τι βλέπω, τη μητρική σου γλώσσα τη θυμάσαι απέξω κι ανακατωτά...Έτσι μπράβο, για να μην ξεχνάς και τις ρίζες σου...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.