Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για το μεταναστευτικό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για το μεταναστευτικό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Σεπτέμβριος 27, 2019 - 11:39
2 σχόλια

Στη συνεχιζόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου τέθηκε το προσφυγικό θέμα, όπως είχε ζητήσει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου Πέτρος Τατούλης από την πρώτη συνεδρίαση του Σώματος.

Ο κ. Τατούλης έθεσε το ζήτημα της μεταφοράς μεταναστών στο στρατόπεδο της Κορίνθου αναφέροντας ότι η νέα περιφερειακή αρχή προσπαθεί να κρύψει το όλο θέμα, αποδεικνύοντας ότι πλέον οι περιφερειακοί θεσμοί είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης.

Ξεκαθάρισε ότι η δική του πρόθεση ως περιφερειάρχη την προηγούμενη θητεία ήταν η παροχή βοήθειας στο μέτρο του εφικτού, προσθέτοντας ότι η Κόρινθος έχει ήδη κορεστεί από την φιλοξενία μεταναστών.

Η περιφέρεια να βοηθήσει θέτοντας συγκεκριμένους όρους

 Το θέμα έχει εθνικές διαστάσεις και φυσικά ήμασταν θετικοί, είπε, δεχθήκαμε την φιλοξενία μεταναστών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με τον όρο να μάθουμε πόσοι αναλογούν στη δική μας περιφέρεια και επίσης κρατήσαμε εκτός τις ΜΚΟ.

Στη συνέχεια ο τέως περιφερειάρχης αποκάλυψε ότι ανησυχεί για το ζήτημα καθώς τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνα, διότι, αν πέσει το τελευταίο οχυρό των τζιχαντιστών στη Βόρεια Συρία, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν νέες ροές μεταναστών.

Τέλος ο κ. Τατούλης είπε ότι οι περισσότεροι μετανάστες που έφτασαν στην Κόρινθο τις προηγούμενες μέρες έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση και δεν επέστρεψαν στην δομή.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ.  Γιώργος Δέδες, μίλησε για το μεταναστευτικό και για τον τρόπο που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το χειρίζεται.

Πρέπει οι εμπλεκόμενοι φορείς να είναι σύμφωνοι, να γνωρίζουν τι θα γίνει με τις αυξημένες ροές μεταναστών που δέχεται η χώρα μας.

Κάνοντας έναν απολογισμό της κατάστασης, είπε ότι στο υπήρχαν 250 άνθρωποι που διέμεναν στα παλιά κτίρια των λόχων και με επαρκείς όρους σίτισης. Οι 650 που ήρθαν από την Αθήνα και είναι κυρίως από τα κτίρια που εκκένωσε η Αστυνομία, διαμένουν στον χώρο του γηπέδου του στρατοπέδου της Κορίνθου. Υπάρχει για όλους αυτούς μόνο μία βρύση και χωρίς τουαλέτες, είπε, τονίζοντας και αυτός με την σειρά του ότι οι περισσότεροι έφυγαν την ίδια μέρα.

Ο κ. Μπουντρούκας χαρακτήρισε το προσφυγικό ως θέμα πολυσύνθετο που θα μας απασχολεί για πολλά χρόνια και θα πρέπει να το δούμε με τον κατάλληλο σχεδιασμό χωρίς κρυφές συνεννοήσεις. Πρέπει να εξασφαλιστούν οι δομές, τόνισε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει το θέμα να συζητηθεί σε βάθος και η περιφέρεια θα πρέπει να απαιτήσει να γίνει γνωστός ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο κ. Γόντικας μίλησε για την προσφυγιά και την μετανάστευση εν γένει. «Σχεδιάζεται και πάτε τη συζήτηση στα παραλειπόμενα.  Έχετε ευθύνη και εσείς και οι προηγούμενοι γιατί κρύβεται τις ευθύνες.  Να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις προσφυγικές ροές. Ας κάνουμε μια απεντόμωση στις εγκαταστάσεις που φιλοξενούν πρόσφυγες.»

Ο κ. Πετράκος είπε ότι «είναι υποκρισία να μην παραδεχόμαστε  ότι υπάρχουν αιτία που εντείνουν τα φαινόμενα μετανάστευση. Η κυβέρνηση επιλέγει επικοινωνιακά σόου για να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Στο στρατόπεδο της Κορίνθου είναι τραγικές οι συνθήκες. Είμαστε αντίθετοι την δημιουργία μιας ακόμα Μοριάς. Να αλλάξει ο κανονισμός του Δουβλίνου και να μην εγκλωβίζομαι οι πρόσφυγες. Θέλουμε οργανωμένη εγκατάσταση των προσφύγων. Να φροντίσει η περιφέρεια και να υποδεχτεί αυτούς τους ανθρώπους. Να ενοικιαστούν σπίτια όπως στην Τρίπολη για να μείνουν οι πρόσφυγες.»

Έπειτα ο κ. Κάτσαρης είπε: «Αντιμετωπίζουμε φαινόμενο ρατσισμού, φυλάκισης και οι συνθήκες είναι άθλιες γιατί τα παιχνίδια των ισχυρών στην μέση ανατολή οδήγησαν ανθρώπους στο να ξεριζωθούν. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι η αποθήκη των ξεριζωμένων και εμείς για να μην χαλάσουμε τη βολή μας τους αντιμετωπίζουμε ρατσιστικά. Θα πρέπει να γίνουν κινήσεις υποδοχής αυτών των ανθρώπων, να μένουν σε σπίτια και να εισηγηθούμε να ανοίξουν θα σύνορα και να δοθούν χαρτιά σε αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν να φύγουν για τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης».

Τελευταίος τοποθετήθηκε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σχολιάζοντας αρνητικά στην εισήγηση του κ. Τατούλη λέγοντας «και στην κορφή κανέλα. Μπράβο μας, μια κυβέρνηση 2 μηνών μας φταίει για όλα. Και μαζί με αυτά και η Καλαμάτα και ο Μητσοτάκης».

«Δεν μπορεί να φταίει μια καινούργια κυβέρνηση για την μεταναστευτική πολιτική. Σε ζητήματα που έχουν ιδεολογική υπόσταση εγώ δεν θα συμφωνήσω. Εγώ θα πω ναι μόνο στον αυτοδιοικητικό λόγο. Το μεταναστευτικό είναι εθνικό θέμα και ο καθένας έχει την δική του στάση. Σε αυτόν τον πόλεμο χρησιμοποιούνται  άνθρωποι. Για να εκφραστεί το μίσος στην κυβέρνηση συζητήστε το θέμα. Αλλά και για λαϊκισμό. Εδώ σας πιάσαμε.

Οδηγούμαστε σε ξενοφοβικές τάσεις. Δεν ξέρω τον σχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι σωστό η Περιφέρεια Πελοποννήσου να αναλάβει το μέρος που της αναλογεί, όπως και όλες οι περιφέρειες για την φιλοξενία αυτών των ανθρώπων.

Εμείς είμαστε μαζί για να βοηθήσουμε η ανθρωπιά πάνω αλλά πρέπει να στηρίζεται στην αγάπη και στην συνεργασία μεταξύ μας.»


2 Σχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.