Απαντήσεις για τα αδέσποτα και το πρόγραμμα στειρώσεων από τον Αντιδήμαρχο Τρίπολης Γ. Λαγό (vid)

Απαντήσεις για τα αδέσποτα και το πρόγραμμα στειρώσεων από τον Αντιδήμαρχο Τρίπολης Γ. Λαγό (vid)

Ιανουάριος 08, 2020 - 09:05
9 σχόλια

Ενημερωτική συνέντευξη έδωσε ο Αντιδήμαρχος Τρίπολης κ. Γ.Λαγός σχετικά με το πρόγραμμα στειρώσεων που εφαρμόστηκε το προηγούμενο διάστημα σε συνεργασία με τη φιλοζωική – μη κερδοσκοπική οργάνωση «save a greek stray» αλλά και γενικότερα για τα σχέδια του Δήμου όσον αφορά τα αδέσποτα.

Όπως ανέφερε ο κ. Λαγός στο πλαίσιο της δράσης έγιναν εμβολιασμοί, στειρώσεις και ηλεκτρονική σήμανση 164 αδέσποτων σκυλιών στην Τρίπολη ενώ πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και ευαισθητοποίηση περίπου 2.500 μαθητών του Δήμου. Ο κ. Λαγός τόνισε ότι τα ζώα που εμβολιάστηκαν και στειρώθηκαν ήταν όλα αδέσποτα, αντίθετα με ό,τι ακούστηκε στο δημοτικό συμβούλιο και τα στοιχεία τσιπαρίσματος έχουν αρχίσει να μπαίνουν στα ηλεκτρονικά αρχεία του Υπουργείου, μια διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί ως τις 15 του μήνα και έτσι θα μπορεί ο καθένας να ελέγξει τα ζώα που στειρώθηκαν.

Στη συνέχεια ο κ. Λαγός απάντησε σε ό,τι ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης όπου υπήρχαν ενστάσεις και «ακούστηκαν λόγια που δεν έπρεπε να ακουστούν» όπως είπε χαρακτηριστικά. Στην θέση του κ. Σμυρνιώτη ότι η δράση θα στοιχήσει πολύ, ο Αντιδήμαρχος απάντησε ότι δεν στοίχησε τίποτα και ουσιαστικά ήταν ένα δώρο προς όλους του δημότες από την παράταξή του με τη βοήθεια της οργάνωσης «save a greek stray». Το μόνο κόστος ήταν 1200€ για συρματοπλέγματα το οποίο έτσι και αλλιώς χρειαζόταν το ενδιαίτημα όπου πραγματοποιήθηκε η δράση. Όπως τόνισε ο κ. Λαγός λόγω της άρνησης της αντιπολίτευσης για μία συνεργασία (και όχι σύμβαση) με τη Φιλοζωική Τρίπολης πέρα από τις 31/12/2019, δεν μπορεί μέχρι να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός να γίνει άλλη στείρωση ούτε και έλεγχος κάποιου ζώου.

Ο κ. Λαγός είπε ότι η δράση προχώρησε παρά τις ενστάσεις και τις προσφυγές της παράταξης του κ. Παυλή που προσπάθησε να την αποτρέψει, ενώ στις ερωτήσεις του κ. Τσιαμούλου και του κ. Βόσνου για το αν τα ζώα ήταν όντως αδέσποτα τόνισε ότι η δράση έγινε από μία οργάνωση σε συνεργασία με τη Φιλοζωική οι οποίοι προχώρησαν σε στείρωση αλλά και ηλεκτρονική σήμανση συγκεκριμένων αδέσποτων ζώων. Η νέα Δημοτική Αρχή ανέφερε ο κ. Λαγός προχώρησε σε περίπου 190 στειρώσεις σε σχέση με τις 40 στειρώσεις της προηγούμενης αρχής το 2019.

Ο κ. Αντιδήμαρχος είπε ότι υπάρχει σχέδιο, σε συνεργασία και με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, να γίνει στείρωση όσο γίνεται περισσότερων θηλυκών σκύλων για να μην αναπαραχθούν το 2020 και έτσι το 2021 να προχωρήσουν στην στείρωση όλων των σκύλων. Στη συνέχεια ο κ. Λαγός τόνισε ότι ο Δήμος εφαρμόζει τη νομιμότητα σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα, δηλαδή τη συλλογή του ζώου, τη στείρωση, την ηλεκτρονική σήμανση και την επανατοποθέτησή του εκεί όπου μαζεύτηκε (εκτός από σχολεία, νοσοκομεία). Συνέχισε λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο γιατί θα είναι παράνομο και ότι για κάποιο ζώο που πιθανόν θεωρείται επικίνδυνο υπάρχει τριμελής επιτροπή επιστημόνων που παρακολουθεί, ελέγχει το ζώο και αποφασίζει ανάλογα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος ούτε επιτρέπεται ούτε και θέλει να γίνεται ευθανασία αδέσποτων ζώων.

Κλείνοντας ο κ. Λαγός είπε ότι με ένα πρόγραμμα σε 2-3 χρόνια θα έχουν στειρωθεί όλα τα ζώα σε συνεργασία με τη Φιλοζωική και εφαρμόζοντας το νόμο να βοηθήσουμε αυτές τις υπάρξεις, τα ζώα, να επιβιώσουν.

Δελτίο Τύπου

Ειδήσεις: 
Video: 

Απαντήσεις για το πρόγραμμα στειρώσεων «save a greek stray» από τον Αντιδήμαρχο Τρίπολης


9 Σχόλια

Από τον 12/2016 ο Δήμος έχει μισθώσει το ενδιαίτημα στην Νεστάνη για 9 έτη και κόστος 1.500€/μήνα. Ο Σωτήρης στο Δημοτικό Συμβούλιο 30/12/2019 σχετικά με την απόφαση 941/2019 καλά κάνει και ρωτάει για το τι έχει γίνει για το 2019 γιατί όντως μέχρι 9/2019 κανείς Δήμος δεν είχει δηλώσει ενδιαφέρον και η σχετική πρόσκληση εξέπνευσε 31/12 και σίγουρα ο Δήμος δεν είναι μέσα. Παράλληλα τώρα τρέχει μέχρι 31/12/2020 πρόσκληση από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ για ενίσχυση καταφυγίων ζώων. Ο Δήμαρχος ήταν αδιάβαστος, οι πρηγούμενοι ήταν άχρηστοι και σήμερα κανείς δεν ξέρει τι του γίνεται

Δεν φοβουμαστε μη μας γκαστροσουν. Μη μας δαγκώσουν φοβούμαστε...Τη καταντια ειναι αυτη;

Τα αδέσποτα ζώα είναι κατοικίδια! Δεν γεννήθηκαν σε δάσος ή ζούγκλα αλλά βρέθηκαν σε αυτή τη κατάσταση (να είναι αδέσποτα) εξαιτίας ανθρώπινης αμέλειας και οφείλει η "πολιτισμένη" κοινωνία (Δήμος) να εκτελέσει τα καθήκοντα για τα οποία την ψηφίσαμε.Η σίτιση των ζώων και η φροντίδα προβλέπεται από το νόμο! Αντιδήμαρχε, κάθε φορά μας λες τα ίδια και τα ίδια χωρίς να προσπαθείς για οριστική λύση του προβλήματος. Τίποτα δεν άλλαξε ίδιοι με τους προηγούμενους είσαστε.... Τι σημαίνει φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων για εσάς;; Οι δρόμοι και οι πλατείες;;;;

15:52 χωρίς να θέλω να πάρω το μέρος του Δήμου αλλά μάλλον αυτός που πρέπει να απευθυνθείς για όλα αυτά που αναφέρεις είναι ο νομοθέτης. Ο Δήμος δεν είναι υποχρεωμένος από τον Νόμο να έχει καταφύγιο για τα αδέσποτα, μπορεί να τα φροντίζει και να τα ταΐζει στο φυσικό τους περιβάλλον δηλαδή τον δρόμο (με βάση τον Νόμο). Ωστόσο, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να εξασφαλίζει πως τα αδέσποτα δεν κυκλοφορούν κοντά σε περιοχές με Νοσοκομείο κ.λπ.

10:27 Δεν βαρέθηκες να γράφεις το ίδιο σχόλιο; Μας γκάστρωσες εσύ μετα ίδια και τα ίδια

Το ότι τα αδέσποτα επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον και ό,τι είναι αυτό που λογίζεται ως "φυσικό περιβάλλον" το λέει ο νόμος "μπάτε σκύλοι αλέστε" δεν το λέει αυτή ή καμία άλλη δημοτική αρχή. Τα παράπονά σου λοιπόν στο νομοθέτη..

16:38 μα φυσικά!!!!! εσύ να πάρεις το μέρος της δημοτικής αρχής; ποτέ!!!! Εσύ έλεγες Λαγέ ότι θα λύσεις το πρόβλημα και τώρα το παίζεις Κομανέντσι.

@17:47 ενώ με το σχόλιο που έκανα στις 9:53 το πρωί πήρα ξεκάθαρα θέση υπέρ της Δημοτικής αρχής ε ντεντέκτιβ;

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙΣ ΛΑΓΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΑΛΛΑ ΑΔΙΚΑ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.