Εκδηλώσεις τιμής για τη μάχη των Βερβένων (pics)

Εκδηλώσεις τιμής για τη μάχη των Βερβένων (pics)

Ιούνιος 17, 2019 - 14:45
0 σχόλια

Στις 18 του Μάη τέσσερις χιλιάδες Τούρκοι με κανόνια υπό τον Μουσταφά βγήκαν από την Τρίπολη με στόχο την διάλυση του στρατοπέδου στα Βέρβενα και χωρίστηκαν σε τρείς φάλαγγες.

Η πρώτη φάλαγγα επιτέθηκε στα Δολιανά, η δεύτερη στα Βέρβενα και η τρίτη στο Δραγούνι. Από τα Δολιανά μόλις είχε περάσει ο Νικηταράς με κατεύθυνση το Άργος και το Ναύπλιο. Έτρεξε αμέσως με 120 ένοπλους εκεί πίσω και οχυρώθηκε στα πιο γερά σπίτια του χωριού.

Ξέσπασε μάχη κατά την οποία οι Έλληνες κατάφεραν, αν και κατά πολύ λιγότεροι να απωθήσουν τους Τούρκους. Στο μεταξύ έφτασαν ενισχύσεις από το στρατόπεδο Βερβένων αλλά αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω και να οχυρωθούν στο εκεί στρατόπεδο όπου προέβαλαν αποτελεσματική αντίσταση στους Τούρκους και στη συνέχεια τους κυνήγησαν ως τα Δολιανά όπου ενώθηκαν με τους άνδρες του Νικηταρά. Οι Τούρκοι τράπηκαν σε φυγή αφήνοντας εβδομήντα νεκρούς, τα κανόνια τους και τρεις σημαίες. Επίσης ο Νικηταράς "κέρδισε" το προσωνύμιο του «τουρκοφάγου».

Στη μάχη σκοτώθηκαν ο Γεωργάκης Διγενώς και ο Αναγνώστης Ρόρης Δολιανίτης, ενώ άλλοι δώδεκα τραυματίστηκαν.

Η μάχη των Βερβένων ή Δολιανών τιμήθηκε χθες Κυριακή 16 Ιουνίου.

Οι φωτογραφίες, από τον λογαριασμό του Νίκου Καρκούλη στο Facebook, ο οποίος σημειώνει:

Τιμήσαμε την γιορτή της μάχης των Βερβένων της 18η Μάη 1821.Σας ευχαριστούμε πολύ όλους για την παρουσία σας και σας ευχαριστούμε διπλά γιατί όσοι ήρθατε εφέτος ήρθατε απο 
αγάπη γιατί του χρόνου που θα είναι επίσημη κάποιοι θα έρθουν από υποχρέωση.

 

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.