Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στη Δημητσάνα

Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στη Δημητσάνα

Ιούλιος 26, 2018 - 09:17
0 σχόλια

Εορτάζεται η μνήμη της Αγίας Παρασκευής ,ας προσευχηθούμε ,ο καθένας με τον τρόπο του ,και να ζητήσουμε να απαλύνει τον πόνο των συνανθρώπων μας που ζουν τραγικές μέρες και ώρες αβάσταχτης θλίψης για τόσες ζωές που χάθηκαν άδικα και απροσδόκητα ..

Ο ναός της Αγίας Παρασκευής αναφέρεται με ημερομηνία 3-5-1699, στο βιβλίο των Υποστατικών των Εκκλησιών της περιοχής ,ως παρεκκλήσιο υπαγόμενο στην Αγία Κυριακή. Από στοιχεία που αναφέρονται σε γραπτές αφιερώσεις για το εκκλησάκι αυτό ,συνάγεται ότι προϋπήρχε του έτους 1616.

Ο σημερινός Ναός δεσπόζει στην κορυφή του ενός των δύο λόφων της Δημητσάνας από όπου φαίνεται ολόκληρη η πόλη,η χαράδρα του Λούσιου,το οροπέδιο της Μεγαλόπολης και ο Ταΰγετος .Γύρω στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτα φυλάκια που είχαν κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Στην κορυφή έχει στηθεί μεγάλος μεταλλικός σταυρός ηλεκτροφωτισμένος πάντα κάθε βράδυ.

Ο προηγούμενος Ναός βρισκόταν ακριβώς πάνω στην προεξοχή του βράχου,χωρίς προαύλιο χώρο. Το 1950 ανοικοδομήθηκε λίγο πιο μέσα από τον παλαιό,σε σχήμα παραλληλόγραμμο με επικλινή κεραμοσκεπή στέγη και ξύλινο επίπεδο ταβάνι και εγκαινιάσθηκε στις 27 Αυγούστου 1968.

Ο προηγούμενος Ναός είναι συνδεδεμένος στη μνήμη των Δημητσανιτών,με την ιστορική μάχη της Δημητσάνας στις 30 Αυγούστου 1948,δεδομένου ότι από εκεί ξεκίνησε η επίθεση των ανταρτών και τα φυλάκια κράτησαν την άμυνα επί ώρες ,ώστε να μην καταλάβουν την πόλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα της Αγίας ,ενώ έχει δεχτεί περίπου 80 σφαίρες κατά τη μάχη ,καμία δεν έχει αγγίξει το πρόσωπό της. Η εικόνα της Αγίας φυλάσσεται στο Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Κυριακής .

Δημοσίευση της Βασιλικής Αντωνιάδου από τη σελίδα Φίλοι της Δημητσάνας

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.