Εκτός λειτουργίας θα τεθούν οι μονάδες 3-4 της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη επειδή δεν έχουν περιβαλλοντικές άδειες

Εκτός λειτουργίας θα τεθούν οι μονάδες 3-4 της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη επειδή δεν έχουν περιβαλλοντικές άδειες

Οκτώβριος 03, 2019 - 08:31
1 σχόλια

Εκτός λειτουργίας θα τεθούν , μπορεί ακόμα και από σήμερα Πέμπτη 3 Οκτωβρίου οι μονάδες 3 και 4 της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη , επειδή το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τις περιβαλλοντικές άδειες λειτουργίας τους.

Θυμίζουμε ότι στις 17 Σεπτεμβρίου είχαμε δημοσιεύσει στο Καφενείο της Μεγαλόπολης την σχετική είδηση και κάναμε αναφορά στον κίνδυνο προσωρινής παύσης λειτουργίας των μονάδων, δείτε το άρθρο ΕΔΩ.

Η απόφαση λήφθηκε και ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες εξόδου των μονάδων, η οποία αναμένεται να κρατήσει μέχρι αργά το βράδυ , αφού πρέπει πρώτα να αδειάσουν τα σιλό λιγνίτη και τα συστήματα αποθείωσης.

Προς το παρόν είναι άγνωστο πότε θα λειτουργήσουν πάλι οι μονάδες αφού πρέπει να εκδοθούν νέες άδειες.

Για το θέμα έκανε και παρέμβαση ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ:

Η απόρριψη της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από το ΣτΕ για τις μονάδες Μεγαλόπολη 3 και Μεγαλόπολη 4 θέτουν σε κίνδυνο την Ασφάλεια Εφοδιασμού της χώρας ενώ θα εκτοξεύσουν την οριακή τιμή του συστήματος (ΟΤΣ) στα ύψη, αφού από σήμερα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
Η ευθύνη αφορά αποκλειστικά το ΥΠΕΝ με δεδομένο ότι γνωρίζει το πρόβλημα εδώ και μήνες και καθυστερεί την έκδοση νέας ΑΕΠΟ.
Αυτό που απαιτείται άμεσα έστω και με πράξη υπουργικού συμβουλίου (ΠΥΣ) είναι η κατάργηση της απαράδεκτης προηγούμενης νομοθετικής ρύθμισης που περιορίζει τη δυναμικότητα της μονάδος Μεγαλόπολη 5 στα 550 MW.
Θυμίζω ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την ΑΕΠΟ του ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ αφού τόσο η ΓΕΝΟΠ με τα σωματεία-μέλη της όσο και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τους Ενεργειακούς Δήμους προσέφυγαν στο ΣτΕ προκειμένου να αποτρέψουν το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Καλείται το Υπουργείο να προχωρήσει στην άμεση έκδοση των σχετικών ΑΕΠΟ.

 

Από το Καφενείο Μεγαλόπολης


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Βρε-βρε τι κάνουν οι "έξυπνοι" για να ξεπουλήσουν την επιχείρηση και μετά εμείς οι καταναλωτές θα πούμε το ρεύμα "ρευματάκι"........,πρέπει να ξυπνήσουμε από την νιρβάνα που μας έχουν οδηγήσει τα διεθνή ανθελληνικά κυκλώματα! Έλεος πια.......

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.