Εspresso με τον Δημήτρη Θανόγιαννη

Εspresso με τον Δημήτρη Θανόγιαννη

Αύγουστος 21, 2014 - 19:24
4 σχόλια

Συνέντευξη με τον Δημήτρη Θανόγιαννη, πρόεδρο του Συλλόγου Ορεινής Ποδηλασίας MTB Αρκαδίας

Πως ξεκίνησε ο Σύλλογος Ορεινής Ποδηλασίας στην Αρκαδία;

Ο Σύλλογος ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα ανθρώπων με ανησυχίες και ενδιαφέροντα για την εναλλακτική ανάπτυξη  την ευτυτερης περιοχής του Μαινάλου και του φυσικού πλούτου που μας περιβάλει .

Ποια  είναι η μέχρι τώρα δράση του συλλόγου σας και τι έχετε καταφέρει;

Ο Σύλλογος  MTB Arcadias άρχισε να έχει οργανωμένες και προγραμματισμένες δράσεις από το φθινόπωρο του 2011 ( 15/11/2011).  Η ποδηλασία  ορεινού βουνού δυστυχώς δεν είναι διαδεδομένη στην περιοχή μας και σαν σύλλογος αποτελείται από λίγα ενεργά μέλη γεμάτα όρεξη για δημιουργία.  Ο σύλλογος μας μέσω προβολής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει καταφέρει να φιλοξενεί συνεχώς επισκέπτες από διάφορα μέρη της  Ελλάδας που έρχονται για να τους «φιλοξενήσουμε» στα σηματοδοτημένα μονοπάτια και σε διαδρομές  που έχουμε οι ίδιοι δημιουργήσει.
Από τότε μέχρι και σήμερα πραγματοποιούνται διάφορες ποδηλατικές δράσεις, κυρίως στον ευρύτερο ορεινό όγκο του Μαινάλου. Μερικές από τις δράσεις μας ήταν και σε άλλες περιοχές της Αρκαδίας, όπως Βαλτεσινίκο, μονοπάτια Λούσιου, Ανω Δολιανά, Πάρνωνα,  Καστριτοχώρια.  Οι ποδηλατικές μας εξορμήσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στον νομό Αρκαδίας αλλά και σε όμορους νομούς της , όπως Λακωνίας και της Αχαΐας.

Τι  προοπτικές υπάρχουν για την ανάπτυξη της ορεινής ποδηλασίας στην Αρκαδία αλλά και για την ανάδειξή της σε κέντρο  προορισμού για τους ποδηλάτες;

Οι προοπτικές είναι μεγάλες αν λάβουμε υπόψη μας ότι και ο ορεινός όγκος είναι αρκετά μεγάλος, ιδιαίτερα τα χωριά που βρίσκονται μέσα σε αυτό το δίκτυο , τα οινοποιία , τις τοπικές επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού , τα μικρά καφενεία του χωρίου , τα παραδοσιακά ταβερνάκια , τα σπήλαια και τόσα πολλά που μπορεί να δει και να επισκεφθεί ένας ποδηλάτης . Ας μην ξεχνάμε ότι το ποδήλατο είναι το στοιχειό εκείνο το οποίο δίνει αυτή την αμεσότητα .

Η ποδηλασία  είναι ταυτόσημη με την προστασία του περιβάλλοντος. Ποια η δράση του συλλόγου προς αυτήν την κατεύθυνση;

Κατά καιρούς υπάρχουν δράσεις του Συλλόγου μας , κυρίως εκπαιδευτικού χαρακτήρα και ενημέρωση των μελών μας για θέματα περιβάλλοντος και προστασίας αυτού . Τρεις φορές περίπου το χρόνο υπάρχει δράση καθαρισμού των μονοπατιών τόσο από σκουπίδια και άλλα αντικείμενα που εμποδίζουν την πρόσβαση σε αυτά , αλλά και διαμόρφωση των μονοπατιών έτσι ώστε να είναι προσβάσιμα σε όλο και περισσότερους ποδηλάτες .

Ποιο το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ορεινής ποδηλασίας από αυτής του δρόμου;

Αυτό που ξεχωρίζει την ορεινή ποδηλασία είναι πρώτον ο τύπος του ποδηλάτου που χρησιμοποιούμε , δηλ. με ανάρτηση στο εμπρός σύστημα αλλά και στο πίσω σύστημα πέδησης , κατά προτεραιότητα και επιλογή πάντα . Δευτερο χαρακτηριστικό και το πιο βασικό κατά τη γνώμη μου είναι το ότι ο ποδηλάτης βρίσκεται  σε φυσικό τοπίο σε δασικά μονοπάτια και σε όλη  τη διάρκεια της ποδηλατικής διαδρομής απολαμβάνει τη φύση και τις ιδιαιτερότητες της .

Υπάρχουν κάποια ειδικά χαρακτηρισμένα μονοπάτια τα οποία είναι ιδανικά για τους λάτρεις του ΜΤΒ;

Στην περιοχή του Μαινάλου έχουμε ήδη τέσσερα μονοπάτια που είναι ιδανικά για ποδηλατικές διαδρομές αυτού του τύπου .Να σας αναφέρω ενδεικτικά το Α2 περιοχή Ρουχοι, το Α4 Ρουχοι -Βυτίνα, το Ροεινο -Πιάνα και αρκετά ακόμα .

Η ορεινή ποδηλασία μπορεί  να ακολουθηθεί από μικρούς και μεγάλους φίλους του ποδηλάτου;

Και βέβαια, υπάρχει αυτή η δυνατότητα αρκεί να υπάρχουν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας , στα οποία εμείς οι ίδιοι δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή, για να είναι  όσο το δυνατό πιο ασφαλή η πρόσβαση στα μονοπάτια χωρίς απρόοπτες καταστάσεις .

Υπάρχουν όμορφες διαδρομές στην περιοχή μας εσείς ποια έχετε ξεχωρίσει και γιατί;

Όλες οι διαδρομές που έχουμε επιλέξει για τις εξορμήσεις μας είναι ιδιαίτερες , η κάθε μια για τον δικό της λόγο . Να αναφερθώ ενδεικτικά στο μονοπάτι του Αγ. Θοδωρα που ήδη εδώ και 4 χρόνια συντηρείται και χρησιμοποιείται για προπόνηση , για το λόγο ότι είναι πολύ κοντά στην πόλη μας γιατί έχει άμεση πρόσβαση με το ποδήλατο.

Το χώμα, οι ρίζες και οι απότομες κατηφόρες είναι κάτι που σας τρομάζει ή κάτι που σας εξιτάρει;

Για τους λάτρεις της ταχύτητας αυτό είναι κάτι το οποίο ανεβάζει την αδρεναλίνη και το πάθος για ποδήλατο σε γρήγορες στροφές και άλματα μέσα στο δάσος .Εδώ να αναφέρω ότι υπάρχει ποδηλατική διαδρομή , (πίστα) με αυτά τα χαρακτηριστικά , απότομες κατηφόρες άλματα , στροφές και πολλά άλλα χαρακτηριστικά .

Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας σύλλογος υπάρχει κάποια οικονομική βοήθεια;

Οι δυσκολίες ενός Συλλόγου είναι αρκετές και ειδικά στις μέρες μας ακόμα περισσότερο , όμως έχουμε καταφέρει μέσα από τις συνδρομές των μελών μας να καλύπτουμε κάποια βασικά μας έξοδα . Οικονομική βοήθεια του τύπου χρηματοδότηση δεν έχουμε λάβει μέχρι τώρα.

Ο σύλλογος σας παίρνει μέρος σε αγώνες;

Φυσικά παίρνουμε μέρος σε αγώνες . Εδώ και τρία χρόνια έχουμε ομάδα τριών ατόμων που κατεβάζουμε στο πανελλήνιο κύπελλο DH .

Ο Σύλλογος αποτελείτε από μέλη που έχουν πάθος με την ποδηλασία και την φύση πόσα είναι τα άτομα που αριθμεί ο σύλλογος;

Η πλειοψηφία των μελών μας δεν θα αναφερθώ στο σύνολο είναι προς αυτή την κατεύθυνση , το πάθος για το ποδήλατο την καλή παρέα και τις δράσεις στην φύση .

Αν κάποιος ενδιαφέρετε που μπορεί να βρει περισσότερες πληροφορίες για το σύλλογος σας;

Ο Σύλλογος μας έχει δημιουργήσει σελίδα στο ίντερνετ όπου εκεί μπορεί κάποιος να βρει αρκετά πράγματα , όπως στοιχεία επικοινωνίας , δράσεις του συλλόγου , καθώς και να πλήθος από ποδηλατικές διαδρομές με τεχνικά χαρακτηριστικά , υψομετρικά και χιλ αποστάσεις . www.mtbarcadias.gr

Ειδήσεις: 

4 Σχόλια

Επιτέλους κάτι διαφορετικό που βλέπουμε από ανθρώπους αυτής της πόλης και κάτι που γίνεται και στο Μαίναλο πέραν των διάφορων ,κατά καιρούς, προγραμμάτων και εξαγγελιών περί ανάπτυξης του Μαινάλου. "Καλό" που δεν έχετε πάρει χρηματοδότηση γιατί με όλα αυτά τα πολιτικά παιχνίδια που γίνονται στον τόπο μας και το ποιος και γιατί έδωσε λεφτά σε αυτούς και γιατί όχι στους άλλους κτλ. θα σας χαλούσαν την διάθεση για αυτό που κάνετε. Είχα δει κάποιους χάρτες με τις διαδρομές σας σε έναν ξενώνα στην Βυτίνα αλλά τώρα θα έρθω σε επικοινωνία μαζί σας σύντομα για να σας επισκεφτώ.

Αυτός ο Συλλογος λειτουργεί αθορυβα και ουσιαστικά ,αποδιδοντας εργο με τα μονοπατια που φτιαχνει και τα πρωταθληματα που συμμετεχει.Απο οτι φαινεται αποτελειται απο ανθρωπους που έχουν μερακι και αγαπουν το Μαιναλο. Εαν δεν κανω λαθος εχε το ποστο του κοντα στο χιονοδρομικό της Οστρακινας.Ισως να ηταν το μονο που δουλεψε για εφετος το καλοκαιρι στο Μαιναλο.Κατι εξαγγελιες για δηθεν λειτουργια του Μαιναλου 12 μηνες το χρόνο απο κατι ασχετους αντιδημαρχους και κατι ασχετους επιδοξους ...χρυσοθηρες του χιονιου (βλεπε χιονοδρομικο ) έμειναν μονο στα λογια ,πεφτοντας στο κενο.

Την περσινή χρονια είχα και εγω την τύχη να βρεθώ σε μια απο τις εξωρμισεις των παιδιών στο βουνο. Πέρασα φανταστικά παρόλο που δεν είχα την απαραίτητη εμπειρία στο ποδήλατο βουνού . Μπράβο σας να συνεχίζεται έτσι αυτή την καλη προσπάθεια , σύντομα θα επισκεφθώ με την παρεα μου αυτο το καταπληκτικό μέρος και να κάνουμε ποδήλατο με καλούς φίλους .

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.