Η ΔΕΗ σκέφτεται παράταση λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων – Η Μεγαλόπολη πρέπει να διεκδικήσει

Η ΔΕΗ σκέφτεται παράταση λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων – Η Μεγαλόπολη πρέπει να διεκδικήσει

Φεβρουάριος 03, 2020 - 13:45
1 σχόλια

Ένα μήνα μετά τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων το 2023, ο διευθ. σύμβουλος της επιχείρισης κ. Στάσσης εμφανίζεται σε συνέντευξη του να μιλάει για το ενδεχόμενο να συνεχίσουν να λειτουργούν κάποιες μονάδες μετά το 2023 για στήριξη του συστήματος.

Σε πρόσφατη απόφαση της η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα χρηματοδοτεί έργα για μονάδες φυσικού αερίου , η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει εμπλοκή στα σχέδια της ΔΕΗ και της Κυβέρνησης να σβήσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες το 2023. Λόγω αυτών των προβλημάτων στην χρηματοδότηση , δεν θα μπορούν να γίνουν μονάδες φυσικού αερίου και δεν μπορεί να καλυφθεί το κενό στις ανάγκες του συστήματος.

Έτσι ο κ. Στάσσης λέει τώρα ότι θα μπορούσε η ΔΕΗ να κρατήσει κάποιες μονάδες της στο σύστημα, παρόλο που αυτές στοιχίζουν ακριβά, με την προϋπόθεση ότι θα καλύπτεται το κόστος.

Η δήλωση Στάσση: “Κανονικά για καθαρά χρηματοοικονομικούς λόγους θα έπρεπε να κλείσουμε άμεσα όλες τις μονάδες. Τις κρατάμε μέχρι το 2023, με κόστος, για να μην καταρρεύσει το σύστημα ηλεκτρισμού. Διεκδικούμε, όμως, και είμαστε σε διάλογο με τους θεσμούς και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάποιου είδους μηχανισμό επανάκτησης του κόστους, χωρίς να βγάζουμε κέρδος, για να στηρίξουμε το σύστημα. Πολύ σύντομα θα οριοθετηθεί αυτός ο μηχανισμός”.

Είναι εμφανές ότι οι αποφάσεις για κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων είναι μια εξαγγελία χωρίς κανένα σχέδιο. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στο ηλεκτρικό σύστημα. Οι ίδιοι που το αποφάσισαν, βλέπουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Όλοι τους το λένε, τώρα σιγά σιγά αρχίζουν να το καταλαβαίνουν.

Η Μεγαλόπολη καλά κάνει και ψάχνει λύσεις και προτάσεις για την μεταλιγνιτική εποχή. Πρέπει όμως να διεκδικήσουμε πιο δυναμικά την παράταση λειτουργίας των μονάδων μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να το κάνουμε τώρα και με το πιο δυναμικό τρόπο που μπορούμε.

kafeneio-megalopolis.gr


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Περαστικά σας στην ΝΔ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ και του αχυράνθρωπου του Παναγιωτη Νίκα... πάπαλα το φυσικό αέριο...πάνε τα δίκτυα

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.