Η Ελλάδα κερδίζει;

Η Ελλάδα κερδίζει;

Ιανουάριος 24, 2017 - 17:00
0 σχόλια

Ο γερμανικός Τύπος μεταφέρει ότι η Ευρωζώνη έχει δώσει το «πράσινο φως» στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Η Ελλάδα κερδίζει» είναι ο τίτλος ενός μικρού της «Süddeutsche Zeitung», όπου σημειώνεται ότι «μετά την αντιπαράθεση για το δώρο Χριστουγέννων προς τους συνταξιούχους η Αθήνα παίρνει τελικά τις διευκολύνσεις για το χρέος. Τη Δευτέρα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σχετικά μέτρα. Έτσι, εκλείπει πλέον ένα σημείο τριβής ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη. Εξακολουθεί ωστόσο να παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόκειται να συμμετάσχει στην τρέχουσα δανειακή σύμβαση (για την Ελλάδα). Για το ζήτημα αυτό η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει ότι «συνομίλησαν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός. Ο Σόιμπλε δήλωσε σχετικά στο Bloomberg: ''αν τροποποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, θα πρέπει να διαπραγματευθούμε άλλο. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα συμβούλευα να ζητήσουμε την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου''». 

«Διευκολύνσεις για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος στο σχετικό ρεπορτάζ της «Frankfurter Allgemeine». Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι «το Eurogroup είχε αποφασίσει ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου τα μέτρα. Τα οποία όμως στη συνέχεια ''πάγωσαν'', καθώς η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε εφάπαξ πληρωμές για άπορους συνταξιούχους, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους πιστωτές. Στο μεταξύ, η σχετική αντιπαράθεση έχει διευθετηθεί, μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις συντάξεων, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για φέτος».

Από την άλλη πλευρά, το ρεπορτάζ του CNN αναφέρει ότι μπορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να προσδοκά ένα «αντίδωρο» από την Ευρωζώνη που να σχετίζεται με την ελάφρυνση του χρέους για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, αλλά με σημείωμά του ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) αποκλείει κάτι τέτοιο:

«Σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αποσαφηνίσθηκε εκ νέου πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ''ενδέχεται'' να περιγραφούν μετά τον Αύγουστο του 2018 υπό την προϋπόθεση ότι κριθεί απαραίτητη η λήψη τους και κυρίως υπό την προϋπόθεση ότι ενδιάμεσα η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει μέχρι κεραίας το πρόγραμμα του ESM. Από το εν λόγω σημείωμα του ESM αναφύεται όλη η γερμανική επιχειρηματολογία για το γιατί η ζώνη του ευρώ δεν δέχεται να υπεισέλθει καν στη συζήτηση για μια αόριστη ''υπόσχεση'' απομείωσης του χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε έναν τρόπον τινά ελιγμό, αποστέλλοντας μια επιστολή με την οποία η ελληνική πλευρά δεσμεύεται ότι θα παρουσιάσει πρόταση στο Eurogroup. Οι εταίροι, από την άλλη, επιθυμούν να ξεκαθαρίσουν την πρόθεσή τους για το ελληνικό χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές. Από τη μια, λοιπόν, η Ελλάδα δεσμεύεται, αλλά από την άλλη οι εταίροι της δεν τηρούν τις δεσμεύσεις. Εξάλλου, δέσμευση για το χρέος είχαν αναλάβει και επί Σαμαρά - Βενιζέλου. Και από τότε η ελληνική πλευρά απλώς περιμένει.

Επομένως, προς τι οι πανηγυρισμοί στον γερμανικό Τύπο; Μεσοπρόθεσμα μέτρα και συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ θα αποφασιστούν μετά τις γερμανικές εκλογές, όπως όλα δείχνουν, και εν τω μεταξύ η δεύτερη αξιολόγηση αργεί δραματικά.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.