Η συμμετοχή του Δημάρχου Μεγαλόπολης στο προσυνέδριο της ΚΕΔΕ

Η συμμετοχή του Δημάρχου Μεγαλόπολης στο προσυνέδριο της ΚΕΔΕ

Απρίλιος 26, 2015 - 21:19
0 σχόλια

Το προσυνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. στο Λουτράκι, στο οποίο συμμετείχαν Δήμαρχοι και Αντιπερειφερειάρχες Αττικής και Πελοποννήσου ασχολήθηκε με τους τομείς της Πολιτικής Προστασίας και του Χωροταξικού Σχεδιασμού καθώς και με το επίκαιρο ζήτημα της διάθεσης των αποθεματικών μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης.

Στο συνέδριο τοποθετήθηκαν με σύντομες ομιλίες τους ο Πρόεδρος Περιφερειαρχών Ελλάδας κ. Αγοραστός, ο Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Πατούλης, ο Πρόεδρος Π.Ε.Δ. κ. Καμπόσος, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, ο Δήμαρχος Οιχαλίας, ο Δήμαρχος Τριφυλλίας, ο Δήμαρχος Αιγάλεω και ο Δήμαρχος Μονεμβασίας.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Παπαδόπουλος Διονύσιος κυρίως αναφέρθηκε στα θέματα της Πολιτικής Προστασίας και του εθελοντισμού. Στην αρχή της ομιλίας του τοποθετήθηκε ξεκάθαρα και για το επίκαιρο θέμα της διάθεσης των αποθεματικών των Δήμων. Τα κύρια σημεία της ομιλίας του κ. Παπαδόπουλου:

• Ο τομέας της Πολιτικής Προστασίας όπως και ο τομέας της Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης είναι οι κυρίως τομείς που μπορούν να βασιστούν στην εθελοντική στάση και την αυτενέργεια των δημοτών. Απαιτείται όμως: οργάνωση και θέσπιση λειτουργικού πλαισίου, υλική, ηθική, πολιτική στήριξη καθώς και θεσμική κατοχύρωση των εθελοντικών ομάδων.

• Μπορούμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση να στηρίξουμε και να προωθήσουμε τον ρόλο των εθελοντικών οργανώσεων και ομάδων, τόσο στο χρόνο της πρόληψης όσο και στο χρόνο της θεραπείας.

• Προτείνω: H Κ.Ε.Δ.Ε. να αναδείξει με ημερίδες, σε προσυνεδριακές εργασίες, με σύσταση οργάνων ή επιτροπών ή με άλλους δόκιμους τρόπους το σύγχρονο σημαντικό ρόλο του εθελοντισμού στη λειτουργία και στο διοικητικό πλαίσιο των Δήμων.

Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει πρωτίστως και βασικά αυτενέργεια, συμμετοχή, κοινωνική συνειδητοποίηση. Όσο ενισχύουμε τον εθελοντισμό, ενισχύουμε τον ίδιο τον θεσμικό εαυτό μας.

Σχετικά με το ζήτημα της διάθεσης των χρημάτων του Δήμου μετά την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Παπαδόπουλος Διονύσιος τοποθετήθηκε στην ομιλία του ως εξής:

Δικαίωμα και υποχρέωσή μας είναι να προασπίσουμε την συνταγματική/ θεσμική μας αυτονομία και την οργανική μας αυτοτέλεια. Και σ’αυτό πρέπει να μείνουμε ανυποχώρητοι.

Είναι δικαίωμα και χρέος όμως και της κυβέρνησης να οργανώσει την αμυντική της τακτική απέναντι στις επιθέσεις κατ’επίφασιν εταίρων μας και να θωρακίσει την δημοσιονομική θέση της χώρας όπως αυτή κρίνει. Και σ’αυτό πρέπει να βρεθούμε συστρατευθέντες.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.