Κατασκευή 1GW φωτοβολταϊκού πάρκου στην Μεγαλόπολη: Είναι διαθέσιμη η έκταση που απαιτείται;

Κατασκευή 1GW φωτοβολταϊκού πάρκου στην Μεγαλόπολη: Είναι διαθέσιμη η έκταση που απαιτείται;

Φεβρουάριος 10, 2020 - 12:46
0 σχόλια

Στον επόμενο κύκλο της ΡΑΕ πρόκειται να κατατεθεί το αίτημα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για το 1 GW του mega-φωτοβολταϊκού πάρκου της Μεγαλόπολης, καθώς και για τα υπόλοιπα MW του αντίστοιχου έργου της Δ.Μακεδονίας, ισχύος 2 GW, αμφότερα από τα μεγαλύτερα διεθνώς.

Είχε προηγηθεί η κατάθεση αιτήσεων τον Δεκέμβριο από την ΔΕΗΑΝ για άδειες παραγωγής φωτοβολταϊκών περί των 1.500 MW στην Δ.Μακεδονία, εκκρεμούν επομένως ακόμη άδειες για επιπλέον 500 MW.

Για την περιοχή της Μεγαλόπολης αναμένεται λοιπόν να κατατεθεί αίτηση έως τον Ιούνιο του 2020 για κατασκευή πάρκου 1GW αλλά αποτελεί αντικείμενο έρευνας αν μπορεί να βρεθεί η έκταση των 10.000-12.000 στρεμμάτων που απαιτούνται. Και αυτό γιατί τα ορυχεία της Μεγαλόπολης είναι σε μεγάλο μέρος τους ακόμα ενεργά, χρειάζονται διαμόρφωση και αποκατάσταση η οποία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 10 χρόνια. Οπότε είναι απορίας άξιον που θα χωρέσουν φωτοβολταϊκά πάνελ για ένα έργο της τάξης του 1GW! Και αποτελεί ερώτημα αν η εγκατάσταση αυτού του τεράστιου φωτοβολταϊκού θα επιτρέψει να γίνουν άλλα έργα που προτείνονται και έχουν σαν σημείο αναφοράς τους χώρους των ορυχείων.

Κανονικά, ο επόμενος κύκλος αιτήσεων της ΡΑΕ είναι τον Μάρτιο και ο μεθεπόμενος τον Ιούνιο, οπότε και έχει αποφασιστεί οι αιτήσεις για έργα ΑΠΕ να εξετάζονται με βάση το νέο απλοποιημένο μοντέλο που αποφάσισε τον Ιανουάριο το ΥΠΕΝ, χωρίς δηλαδή την υποχρέωση έκδοσης άδειας παραγωγής. Υπό αυτή την έννοια και για να μην υπάρχουν μεσοβέζικες καταστάσεις, υπάρχει η σκέψη να καταργηθεί ο κύκλος του Μαρτίου, γεγονός που σημαίνει σε μια τέτοια περίπτωση ότι οι αιτήσεις της ΔΕΗ για Μεγαλόπολη και Δ.Μακεδονία θα υποβληθούν τον Ιούνιο.

kafeneio-megalopolis.gr


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.