Καταστράφηκε το 90% της παραγωγής κάστανου στα Άνω Δολιανά

Καταστράφηκε το 90% της παραγωγής κάστανου στα Άνω Δολιανά

Νοέμβριος 08, 2016 - 10:09
2 σχόλια

Η φετινή γιορτή κάστανου στα άνω Δολιανά πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στη σκιά των καταστροφικών καιρικών φαινόμενο της 25ης Ιουνίου, όταν χαλάζι και βροχή κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του τοπικού προϊόντος της περιοχής.

Όπως είχε αναφέρει το ArcadiaPortal.gr στο ρεπορτάζ της 26ης Ιουνίου, οι μεγάλες ποσότητες νερού και  οι έξι συνολικά χαλαζοπτώσεις έπνιξαν τα χωριά  της ορεινής Βόρειας Κυνουρίας.

«Το χαλάζι κατέστρεψε τους καρπούς και  τα κάστανα τα έριξε όλα κάτω από τα δέντρα, καθώς και τα καρύδια» Δείτε ΕΔΩ

Ο Δημήτρης Στυλιανός πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού, είπε ότι 500 κιλά κάστανα διατέθηκαν για να γίνει οι γιορτή και να παρασκευάσουν οι νοικοκυρές τις νόστιμες συνταγές.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καζάς Δημήτρης  είπε ότι ήταν σχεδόν ολοκληρωτική η καταστροφή από την κακοκαιρία της 25ης Ιουνίου. Βρήκαν κάστανα για τα γλυκά και τα φαγητά από παραγωγούς των Άνω Δολιανών, αλλά δυστυχώς δεν έμειναν αρκετά κάστανα ωμά για να διαθέσουν την ημέρα της γιορτής.

Όντας ο ίδιος παραγωγός, ο κ. Καζάς μίλησε για τις ανυπολόγιστες ζημιές  που προκλήθηκαν στην παραγωγή, τονίζοντας ότι μόλις το  10% της παραγωγής «επέζησε» από τη θεομηνία.
Εφέτος η τιμή του κάστανου είναι στα 3,5 ευρώ και η παραγωγή είναι μειωμένη, σχεδόν μηδαμινή.

Καταστραφήκαμε ολοκληρωτικά και αναμένουμε τις αποζημιώσεις

Από τους 300 τόνους που υπήρξαν την περασμένη χρονιά, με το ζόρι η παραγωγή φέτος η παραγωγή έφθασε στους 10 τόνους και μετά βίας, είπαν οι παραγωγοί, δείχνοντας την απογοήτευσή τους για τη μη καταβολή  αποζημιώσεων.

Ο κόσμος θα καλλιεργήσει και θα περιμένει να  πάρει τις αποζημιώσεις αλλά χωρίς να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι οι παραγωγοί.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα και στο οδικό δίκτυο, καθώς σε πολλά σημεία του δρόμου το οδόστρωμα έχει υποστεί καθιζήσεις με τις υπηρεσίες να έχουν τοποθετήσει κώνους, προκειμένου να επιστήσουν των προσοχή των οδηγών.

Έφη Καστραντά
 


2 Σχόλια

Ποιος γκαντέμης πήγε στη περιοχή; όνομα για να του δώσουμε ρόιδο την πρωτοχρονιά.....

τοτε γιατι δεν εβγαλαν ανακοινωση οτι αναβαλλεται η γιορτη ;κουβαληθηκαμε απο αθηνα τσαμπα για να πιουμε καφε στα δολιανα κ να παρουμε μαρμελαδες α και παιδακια ξεχασα μαγκες η γκαντεμηδες εμεις εκει ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΑΤΑΜΕ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.